Marea ţiganizare a României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să justifice spectacolul dezolant prezentat pe micul ecran cu ocazia înmormântării lui Florin Cioabă, vedete TV zic că de vină este poporul, că putea să nu se uite, că are telecomanda la îndemână şi, dacă dorea program cultural, nu avea decât să o facă.

E ceva adevăr în această tentativă de argumentaţie. Dar, în acest caz, problema nu este la privitor, ci la cel care fabrică astfel de programe, zise de ştiri. Şi, în marea lor majoritate, aceste programe au fost o imensă manipulare de la cap la coadă.

Titlul de rege al romilor este o impostură desăvârşită. Istoria acestei imposturi este cunoscută. Dar, 24 de ore pe zi, timp de trei zile, nu s-au pronunţat decât termeni precum casa regală, consiliul de coroană, coroană, sceptru, consilieri regali.

De nenumărate ori s-a spus că la înmormântare vor veni 100.000 de oameni. Alţii au fost şi mai generoşi în estimări şi au declarat că vor veni la Sibiu 150.000 de persoane, ba chiar 200.000. Pe ce bază a fost livrată o asemenea aberaţie? S-a întrebat vreun inteligent dintre cei care au difuzat ştirea ce înseamnă o adunare de 100.000 de persoane? Cum ar veni aceşti oameni la Sibiu? Cu maşinile? Cum ar încăpea în oraş? Cu trenul? Câte trenuri le-ar trebui?  La sfârşit s-a văzut că au participat vreo 2.000 de persoane, împreună cu privitorii de ocazie cu tot. Dar toată lumea ştia că este vorba despre 100.000 de persoane.

În toată istoria României începând din 1989, demonstraţii de 100.000 de oameni şi chiar mai mult au fost doar la Revoluţie şi la venirea Regelui Mihai, în 1992. Atunci, s-a estimat  că ar fi fost vorba chiar de un milion de oameni veniţi să-l vadă pe Rege, lăsat pentru prima oară să-şi viziteze ţara.

Evident, cifra de 100.000 de participanţi la înmormântare nu este scoasă din burtă. Nu puteau să spună un milion, dar au spus 100.000 cu trimitere evidentă la evenimentul din 1992.

Momentul culminant al întregii intoxicări s-a vădit a fi insinuarea ideii că România este un regat al ţiganilor, condus de o dinastie bicefală, reprezentată în mod egal de cei doi fii ai lui Florin Cioabă. Marfa a fost înghiţită şi livrată populaţiei fără niciun fel de dubiu, fără nicio întrebare. Experţii chemaţi în platouri au făcut elogiul regalităţii ţigăneşti. Era şi normal, pe ecran au defilat doamne vrăjitoare – aşa li s-a adresat o moderatoare – ghicitoare în cărţi, clarvăzătoare şi dătătoare în bobi. Părerile lor au fost culese de jurnalişti care s-au străduit cât au putut să lase privitorului impresia că asistă la evenimente  cruciale pentru întreaga ţară.

Din păcate, manipularea şi-a atins scopul. În subconştientul privitorilor de ştiri a rămas imaginea coroanelor ţigăneşti şi convingerea că avem de-a face cu un regat al ţiganilor care funcţionează în paralel cu statul român.

Faptul că totul e o făcătură, că nici romii nu recunosc mascarada în care nişte inşi se declară ce vor, că regatul ţigănesc mai are încă o duzină de regi, împăraţi şi chiar preşedinţi, asta nu mai contează.
Băieţi, aţi reuşit! România, regat ţigănesc. Să fiţi mândri. Aşa a vrut poporul! ;

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite