Mâine au loc primele negocieri dintre Parlamentul European şi Consiliul UE pentru Parchetul European. Siegfried  Mureşan explică de ce Kovesi e favorită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan

„Parlamentul intră în negocieri cu o poziţie puternică, în timp ce Consiliul intră cu o poziţie slabă“, susţine europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan. Laura Codruţa Kovesi a primit două voturi favorabile în Parlamentul European, în schimb a pierdut competiţia pe puncte din Consiliul UE, acolo unde Guvernul Dăncilă a făcut lobby împotriva candidatului român.

„Parlamentul European a avut o audiere publică, urmărită de sute de mii de cetăţeni, şi două voturi în comisiile de specialitate, ambele câştigate de candidatul român. În Consiliu, a avut loc doar un vot de probă, la nivel tehnic.

Poziţia Parlamentului European este puternică şi foarte clară: candidatul român, doamna Laura-Codruţa Kövesi, este candidatul Parlamentului European. Ea este singurul nostru candidat. Echipa de negociatori a Parlamentului European are un mandat clar şi fără spaţiu de manevră: să apere candidatul care a câştigat în Parlament şi să se impună în negocierile cu Consiliul.

Cerem Consiliului să ţină cont de evaluarea comisiei de experţi independenţi europeni, precum şi de audierea şi votul din două comisii de specialitate ale Parlamentului European şi să confirme cât mai rapid desemnarea doamnei Kövesi drept procuror-şef european. Este necesară o decizie fără întârziere pentru ca noul procuror-şef să poată începe rapid construcţia acestei noi instituţii care trebuie să devină funcţională până la finalul anului 2020“, a sris Siegfried Mureşan pe Facebook. 

Şi eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu a explicat, într-un interviu pentru Adevărul, de ce Laura Codruţa Kovesi are prima şansă pentru şefia Parchetului European la negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul UE.  „Comisia de negociere stabilită de Parlamentul European nu poate accepta alt candidat pentru şefia Parchetului“, susţine Marinescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite