Lupta anticorupţie, anchilozată pe agenda copy-paste a Guvernului Streleţ

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea  Executivului condus de Valeriu Streleţ ar putea deveni  dificilă în contextul   în care nu va face din lupta anti-corupţie şi implicit din modernizarea Justiţiei o  strategie care  să schimbe  în plan extern percepţia investitorilor şi creditorilor străini (FMI, BERD) despre Republica Moldova.

Deşi au trecut aproximativ două săptămâni de la investitură, Streleţ nu pare conştient de mesajele subtile pe care le transmit oficialilor moldavi, partenerii externi ai Republicii Moldova cu privire la corupţia din sistemul politico-social moldovenesc. Lipsa de acţiune a cabinetului Gaburici în continuarea modernizării statului şi a Justiţiei a adus Moldova în pragul incapacităţii de plată pentru că UE, FMI şi BERD au oprit robinetul banilor europeni ca urmare a unei neîncrederi întemeiate cu privire la traseul acestora însă acest lucru pare să fie trecut cu vederea de liderii noii alianţe AIE. Cu o agendă de guvernare copy-paste după cea a fostului cabinet condus de Iurie Leancă (http://independent.md/doc-strelet-transmis-parlamentului-programul-de-guvernare-identic-cu-cel-al-lui-leanca/#.Vcs29_mQtkQ), Valeriu Streleţ pare încă un politician de pluton care nu este conştient de misiunea sa în ecuaţia guvernării de la Chişinău care are de trecut examenul anti-corupţie în faţa partenerilor externi ai Moldovei(SUA, UE, FMI şi BERD).

Până în momentul de faţă, în Republica Moldova ancheta privind furtul milionului de lei din sistemul bancar bate pasul pe loc iar rechinii transpartinici  lipsesc din boxa acuzaţiilor, în timp ce peştii mici au punctat dramoleta arestărilor de ochii lumii. În acest sens, ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit a declarat, miercuri, într-un interviu acordat presei de la Chişinău, că, progresul în lupta  împotriva corupţiei în Republica Moldova decurge foarte încet, iar corupţia din domeniul economic rămâne principalul obstacol în dezvoltarea acestui stat.  Potrivit înaltului oficial al SUA, nivelul înalt al corupţiei din Republica Moldova descurajează pe mulţi potenţiali investitori străini să îşi dezvolte afaceri în spaţiul moldav.

“Cred că progresul în lupta cu corupţia în Republica Moldova decurge foarte încet. În general, consider că în Republica Moldova creşterea economică va fi posibilă doar atunci când va exista un mediu prietenos pentru oamenii de afaceri şi populaţie. Însă corupţia în domeniul economic rămâne principalul obstacol în dezvoltarea Republicii Moldova. Sunt exemple de refuz ale investitorilor din Statele Unite, dar şi din alte ţări, care au fost descurajaţi de nivelul de corupţie din Republica Moldova. Şi, de asemenea, potenţialii investitori sunt descurajaţi de corupţia de aici şi, desigur, aceştia caută să investească în altă parte”, a afirmat James Pettit, jurnaliştilor portalului Moldova.org.

Investitorii străini, speriaţi de calitatea actului de Justiţie din Republica Moldova

În opinia înaltului oficial american, calitatea “joasă a actului de justiţie” în Republica Moldova pune piedici reale în atragerea “investiţiilor străine în Republica Moldova întrucât investitorii străini nu se simt protejaţi aici”. “Criza bancară a afectat Republica Moldova pe parcursul a mai multor ani. Indiferent cine este partea vinovată, este clară deficienţa sistemului în întregime. În pofida auditului companiei Kroll, a fost înregistrat un progres nesemnificativ în a găsi unde au plecat banii, cine este responsabil de aceste acţiuni şi ce măsuri urmează să fie întreprinse pentru a recupera aceşti bani. Înţeleg că Guvernul întreprinde măsuri pentru a lichida aceste trei bănci problematice, însă problema va exista în sistemul bancar dacă nu există o supraveghere potrivită”, a conchis ambasadorul SUA la Chişinău. Pe de altă parte, frauda sistemului bancar moldovenesc va fi achitată de către fiecare cetăţean al Republicii Moldova cu 4000 lei md pentru lichidarea Băncii de Economii (BEM), Băncii Sociale (BS) şi UNIBANK. 

În acest sens, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei(BNM), Dorin Drăguţanu, a declarat că preţul lichidării  BEM, Banca Socială şi UNIBANK este egal cu valoarea creditelor de urgenţă acordate celor trei instituţii finaciare în baza garanţiei de stat, adică 14,84 de miliarde de lei. Aceşti bani sunt parte din bugetul de stat al Republicii Moldova, format din defalcările la buget din partea populaţiei: 3,555 de milioane de persoane, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova. În următorul interval de timp este de aşteptat să vedem cum se va armoniza  poziţia PL în ceea ce priveşte lupta anti-corupţie,  cu interesele meschine ale tandemului Filat-Lupu, ambalate atent în cabinetul politicianului de pluton Valeriu Streleţ.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite