Locale 2012, rezultate finale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii USL, Crin Antonescu (centru), Victor Ponta (dreapta) şi Daniel Constantin, mulţumiţi de rezultatul alegerilor
Liderii USL, Crin Antonescu (centru), Victor Ponta (dreapta) şi Daniel Constantin, mulţumiţi de rezultatul alegerilor

USL a obţinut o victorie clară în alegerile locale, după ce şi-a adjudecat 49,8% din totalul voturilor. Pe locul al doilea s-a clasat PDL, cu 15,2%, iar al treilea loc a fost ocupat de PP-DD, cu 8,9%.

USL domină la nivel naţional, după ce a câştigat cele mai multe mandate pentru funcţia de primar - 1.322, cu 41,57% din voturi, fiind urmată de PDL cu 498 de mandate (15,66%) şi PSD cu 378 de mandate (11,88%), potrivit datelor finale după centralizarea proceselor verbale din toate cele 3.186 de circumscripţii electorale.

Numărătoarea finală arată că USL a căştigat şefia a 36 de consilii judeţene, cu un procent de 87,8%, fiind urmată de UDMR cu două mandate  (4,87%), în timp ce PDL, Alianţa Electorală Populară Progresistă Europeană Liberală şi Mişcarea Creştin Liberală au obţinut un singur mandat, fiecare cu un procent de 2,43%.

Sociologul Alfred Bulai a catalogat procentul mare înregistrat de USL drept un vot de încredere primit din partea populaţiei. „Pentru prima dată s-a schimbat structura politică a guvernării înainte de alegeri. USL a înregistrat acest scor semnificativ ca urmare a încrederii oferite de electorat datorită preluării puterii. Însă, cei din USL nu ar trebui să se îmbete cu apă rece. Este o situaţie contextuală, în care votanţii s-au orientat după cei aflaţi la guvernare. Asta nu înseamnă o fascinaţie faţă de USL", a arătat Alfred Bulai.

Referitor la intervalul de timp în care social-liberalii se vor menţine pe prima poziţie în preferinţele electoratului, Bulai a estimat că acesta durează, de obicei, „între 6 şi 9 luni, în funcţie de măsura în care actual Putere va confirma sau va dezamăgi".

PDL a pierdut controlul judeţelor

La polul opus, PDL este marele perdant al alegerilor. La nivelul consiliilor judeţene, democrat-liberalii au reuşit să obţină un singur mandat de preşedinte, prin  Ion Dumitrel, care a rămas la şefia CJ Alba, cu 41,94%, după ce l-a învins pe candidatul USL, Teodor Atanasiu, preferat de 40,50% dintre alegători. PDL a reuşit să-şi mai adjudece şi judeţul Arad, după ce PDL-istul Nicolae Ioţcu, care a candidat însă din partea Mişcării Creştin Liberale (PDL +PER), a tranşat în favoarea sa lupta pentru Consiliul Judeţean. În schimb, democrat-liberalii au pierdut CJ Timiş, deţinut de Constantin Ostaficiuc, iar la Cluj, unde Emil Boc a obţinut primăria reşedinţă de judeţ, Alin Tişe a fost învins de rivalul USL, Horia Uiorean.

PP-DD, voturi multe, mandate puţine

Cu toate că a obţinut  aproape 9% din voturile românilor, Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD) nu a reuşit să câştige niciun post de preşedinte al vreunui Consiliu Judeţean. Practic, PP-DD a experimentat direct efectele votului uninominal „pur". În cazul în care un partid este pe locul trei la nivel naţional, există, la limită, posibilitatea ca toţi candidaţii să iasă pe locul trei. După acest algoritm, PP-DD poate repeta scorul la alegerile parlamentare, dar să obţină un număr mic de mandate de senatori şi deputaţi.

Alegeri cu repetiţie

Datele finale publicate vineri de BEC nu includ rezultatele scrutinelor pentru alegerea primarului din şase localităţi: În Mireşu Mare (Maramureş), unde primii doi candidaţi au întrunit un număr egal de voturi, se va organiza un al doilea tur de scrutin. În localităţile Moeciu (Braşov), Răsmireşti (Teleorman), Târnova (Arad), Curcani (Călăraşi) şi Mangalia (Constanţa), alegerile se vor repeta din motive de fraudă electorală. Candidatul PSD la Primăria Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a anunţat că nu mai candidează, după ce  Radu Mazăre declara, joi, că Tusac ar trebui să se retragă din cursa electorală.

info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite