Liviu Dragnea s-a trezit mahmur după beţia alegerilor şi acum dă cu oiştea-n gard

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caracterul unui om se vede atunci când a ajuns la putere. Este un adevăr verificat şi răsverificat. Liviu Dragnea părea un om normal, paşnic, atâta timp cât n-a avut puterea absolută. Acum, când o are, e de nerecunoscut. Vorbeşte mult, promite şi mai mult, continuă să-i aburească pe cei 18% dintre alegători, care l-au votat.

Când zice „poporul ne-a votat”, nu se gândeşte o clipă că poporul înseamnă mai mult de 18%. Şi că ar trebui să ia în considerare şi opiniile şi părerile celor 82% care nu l-au votat. Pentru asta trebuie să ai caracter şi să fii pregătit filosofic pentru a exercita o putere aproape absolută. Nu e cazul la Liviu Dragnea.

Şi pentru că nu este cazul, Liviu Dragnea începe să izbească cu oiştea-n gard. Rău de tot. Cu zgomot şi spectacol, să vadă tot poporul de ce este în stare. Nu-i vorbă, reacţia populaţiei este pe măsură. Un formidabil baraj mediatic negativ îi stopează toate intenţiile şi argumentele. Spaţiul online, site-urile unor reputate agenţii de ştiri şi comentarii, social-media, aproape toate, cu excepţia a două televiziuni, îi sunt ostile şi îl desfiinţează zi de zi.

Încercând să-şi explice acţiunile şi ideile, mai rău se încurcă, oferă altă muniţie comentatorilor şi analiştilor.

  • Convocarea parlamentului

Să impui o convocare a parlamentului, luni la ora 16, pentru ora 17, reprezintă noaptea minţii. Ceilalţi membri ai conducerii Camerei Deputaţilor n-au avut curajul să-l tragă de mânecă, să-i spună că nu se poate. Acesta-i preţul pe care-l plăteşti când te simţi şef absolut si te înconjori de yesmeni.

S-au prezentat doar 35 de deputaţi, din Bucureşti, care întâmplător se aflau mai aproape de clădirea parlamentului. Nici Liviu Dragnea n-a venit la sala de şedinţe, dând prilej lui Robert Turcescu să-l interpeleze şi să-l pună la zid. Răspunsul lui Dragnea, „aveam altă treabă” şi „nu vreau să fac circ”, demonstrează că omul nu înţelege că el a provocat circul, şi degeaba se supără când alţii, mai curajoşi, îl trag de mânecă.

  • „Gaura” din bugetul pe 2016

Una din două. Liviu Dragnea fie a vrut să-şi aburească în continuare alegătorii, căutând scuze că nu poate satisface promisiunile, fie, mai grav, nu înţelege nimic din funcţionarea bugetelor.

Altfel cum se explică afirmaţia halucinantă:

„Suntem în situaţia în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de 10 miliarde de lei, pe care o vom acoperi, dar care puteau să se ducă în alte lucruri bune pe care puteam să le facem”.

Bugetul pe 2017 nu există, nu are cum să fie afectat de o „gaură” din 2016. El porneşte de la venituri zero şi cheltuieli zero, şi depinde exclusiv de guvernarea Dragnea, dacă va fi în stare, sau nu, să umple buzunarele românilor.

Nerealizarea veniturilor la buget, cu 10 miliarde mai puţin decât era prognozat, poate avea mai multe explicaţii:

  • Prognoza, realizată de guvernul Ponta, care a construit bugetul pe 2016, a fost nerealistă. Ţinând cont şi de relaxarea fiscală, simultan cu creşteri de venituri, aplicate simultan în 2016. De altfel, foarte mulţi analişti neutri au avertizat încă de la începutul anului 2016 că aşa se va întâmpla. Bine că guvernul Cioloş, precaut, a menţinut deficitul bugetar la 2,59%, în loc de 2,9% cât scria în buget.
  • Creşterea economică bazată pe consum, practicată în ultimii patru ani de către guvernul Ponta, şi-a atins limitele. Fără o producţie solidă de mărfuri şi servicii vandabile şi cu valoare adăugată mare,fără investiţii, nu poţi spera la o creştere economică solidă, sustenabilă, pe termen mediu şi lung. Exact filmul din 2008-2010, din care n-am învăţat nimic.
  • Încasările la bugetul pe 2016 continuă până pe 25 ianuarie. Dar chiar şi fără acest adaus la încasări, minusul la venituri s-au dus în deficitul bugetar, care acoperă prin împrumuturi pe care le vor plăti generaţiile următoare. Ca să trăim noi bine acum.
  • 17 întrebări adresate guvernului Cioloş, prin Comisia de anchetă parlamentară

Iar dă cu oiştea-n gard Liviu Dragnea. Cele 17 întrebări, elaborate de Liviu Dragnea şi specialiştii săi, nu se referă la încălcarea vreunei legi, ci la bucătăria internă a guvernului, cu ocazia rectificărilor bugetare. Cum s-au prognozat încasările la Bugetul General Consolidat (BGC), cât au fost estimate-realizate veniturile totale ale BGC, media veniturilor BGC pe primele 11 luni ale anului, ce sume au rămas nerealizate, dar necheltuite, şi tot aşa.

Întrebări aiurea, la care răspunsul îl dă foarte bine execuţia bugetară aflată pe site-ul Ministerului de Finanţe. De ce trebuia înfiinţată o comisie parlamentară, cu o tematică stabilită de Liviu Dragnea, care să caute răspunsuri aflate la îndemâna oricărui economist, este greu de priceput. Dacă a gândit singur, Liviu Dragnea se face iarăşi de râs. Dacă a ascultat de sfătuitori, să-i schimbe, sunt incompetenţi.

 4. „Nu ne pierdem în detalii”

Dragnea scoate din ecuaţia puterii instituţii importante ale statului: preşedinţia, CCR, Avocatul Poporului, justiţia. Afirmaţia că puterea PSD-ALDE va guverna doar cu parlamentul şi guvernul, ar trebui să ne dea fiori.

Liviu Dragnea afirmă că nu-l interesează părerile preşedintelui (6,2 milioane de voturi în spate) şi îşi va aplica programul de guvernare prin OUG-uri date de guvern (3,5 milioane voturi). Este clară o lovitură de stat, o dictatură a unei puteri a statului, care acaparează toate pârghiile de putere doar la parlament şi la guvern.

Stat de drept înseamnă mult mai mult de atât. Înseamnă justiţie independentă, preşedinte care promulgă, sau nu legi, CCR care efectuează controlul de constituţionalitate asupra legilor, Avocatul Poporului care atacă la CCR ce nu consideră că este în folosul populaţiei, acel „Checks and Balances”, care defineşte cel mai bine un stat de drept adevărat şi serios.

Dragnea are un Avocat al Poporului obedient, care nu-i iese din cuvânt, pentru a-şi rezolva propriile probleme financiare, preşedinţia nu este băgată în seamă, a convocat parlamentul pentru a guverna prin OUG-uri, un fel de „decrete” obişnuite în cazul instaurării legii marţiale. Cam aşa vrea să conducă Dragnea ţara: cu o lege marţială mascată. Poate se autoproclamă împărat, măcar să ştim o socoteală.

  • Liviu Dragnea nu realizează că nu are cum să reuşească în felul acesta

Preşedintele Iohannis a arătat clar că nu are de gând să stea spectator la o restauraţie a statului construit de Iliescu-Năstase. A făcut declaraţii de presă foarte dure, împotriva politicii şi intenţiilor lui Dragnea.

Cum până şi Dragnea îşi dă seama că o suspendare a preşedintelui, doar pentru că îşi exercită rolul constituţional ar fi mortală pentru regimul său, este clar că preşedintele va continua să-i aplice lovituri dure, de la înălţimea şi cu credibilitatea funcţiei de preşedinte al României.

Opinia publică şi presa independentă au creat un adevărat baraj mediatic negativ, care se propagă prin social media cu viteza internetului.

Opoziţia nu stă nici ea inertă. Discursul de la investitura guvernului al d-nei Raluca Turcan, intervenţiile lui Robert Turcescu, poziţiile USR, vor săpa la temelia puterii absolute.

Şi în PSD lucrurile nu sunt limpezi. Foştii miniştri ai lui Ponta, alţi lideri care s-au văzut eliminaţi din guvern de necunoscuţii proveniţi din Teleorman, au început să murmure şi nu va trece multă vreme până când îşi vor scoate cuţitele pe masă. PSD este cunoscut că partidul care îşi devorează liderii.

Miniştrii guvernului Dragnea sunt departe de a fi specialişti şi oameni integri. Premierul Grindeanu nu-şi poate justifica cărţile trecute în CV, pentru că nu există sau au fost rase din biblioteci, ministrul Iordache de la Justiţie are un doctorat luat la o cunoscută fabrică de diplome din Republica Moldova, ministrul de Interne nu este recomandat de nimic, dacă nu luăm în considerare apropierea mai mare sau mai mică de Liviu Dragnea, ministrul de Externe, Meleşcanu, provine din elita politică a lui Ceauşescu, neracordat prin relaţii şi poziţii la UE şi NATO. Ca să dăm doar câteva exemple.

Mai devreme sau mai târziu, toate aceste grenade îi vor exploda în faţă lui Liviu Dragnea, demonstrându-i lui şi populaţiei ce decizii şi alegeri greşite a făcut.

Asa se întâmplă când puterea cade pe umerii unor persoane nepregătite filosofic pentru ea. Iar dacă nu au nici caracter, ajungem la spectacolul trist pe care ni-l oferă astăzi Liviu Dragnea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite