Liviu Dragnea mimează sesiunea extraordinară. Ce tertip a găsit liderul PSD ca să nu le strice vacanţa aleşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

PSD va convoca în această săptămână o sesiune extraordinară doar pe hârtie, pentru a trece ELCEN în subordinea Gabrielei Firea, iar aleşii Puterii nu vor fi nevoiţi să-şi strice concediile. E suficient să scrie în Monitorul Oficial că au fost convocaţi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat după şedinţa de ieri a coaliţiei de guvernare dacă săptămâna aceasta va mai avea loc sesiunea extraordinară pe care o anunţase în weekend. „Aveţi o informaţie parţial greşită. Noi am trimis nişte SMS-uri că este posibil să se convoace Parlamentul“, a răspuns Dragnea, deşi în mesajele trimise deputaţilor era stabilit un calendat clar: „Şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor va avea loc miercuri, 2 august, începând cu ora 11.00 (sala „Barbu Catargiu”, nivel P1). Pe ordinea de zi se află scrisoarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, prin care se solicită convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 2-4 august”.

Care era urgenţa unei sesiune extraordinare? Guvernul se pregăteşte să treacă compania Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) din subordinea Ministerului Energiei sub autoritatea Primăriei Generale, condusă de Gabriela Firea, unul dintre oamenii fideli lui Dragnea. Şi ca lucrurile să se desfăşoare cât mai urgent, Guvernul Tudose va adopta o ordonanţă de urgenţă (OUG) în acest sens. Numai că legea spune că, dacă Guvernul adoptă o OUG  pe timpul vacanţei parlamentare – adică situaţia din acest moment- Legislativul trebuie să fie convocat în termen de cinci zile pentru a începe procedura de dezbatere a ordonanţei. Potrivit Constituţiei, orice ordonanţă adoptată de Guvern urmează apoi traseul obişnuit al unui proiect de lege iniţiat de Parlament. 

Planul
De ce a dat Dragnea înapoi? Pentru că parlamentarii PSD şi ALDE sunt în concediu şi nu ar fi venit la şedinţa plenului, deci s-ar fi făcut de râs că nu reuşeşte să-şi adune aleşii de pe plajă. În consecinţă, Dragnea a găsit un nou tertip de imagine. N-a mai convocat Parlamentul pentru trei zile, în care s-ar fi văzut plenul în goliciunea sa, ci a anunţat că aşteaptă mai întâi ca Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Guvernul Tudose va adopta ordonanţa de trecere a ELCEN la Primăria Capitalei în şedinţa de joi, aşa cum era stabilit iniţial. De altfel, aşa cum arată SMS-urile trimise, Dragnea anunţase că sesiunea extrordinară de miercuri până vineri, cu scopul de a cuprinde exact şedinţa de guvern de joi.

Dacă Guvernul va adopta OUG joi, aşa cum era stabilit, atunci de ce a mai dat Dragnea înapoi? Pentru că sesiunea extraordinară va fi convocată de pe o zi pe altă, iar parlamentarii nu vor fi obligaţi să vină la Bucureşti. Găselniţa lui Dragnea pentru a mai diminua daunele de imagine este următoareal: potrivit legii, nu trebuie să existe cvorum pentru a se considera că sesiunea extraordinară a fost convocată. Astfel, e de a ajuns ca Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, acolo unde PSD şi ALDE au majoritatea, să se întrunească şi să trimită către Monitorul Oficial o hârtie prin care arată, formal, că plenul a fost covocat, deci ordonnaţa de urgenţă a intrat în procedură parlamentară. În acest timp, senatorii şi deputaţii Puterii pot să rămână în continuare în concediu, iar conducerea PSD va  a evitat noi imagini ruşinoase în care plenul să fie gol, deşi pe hârtie Parlamentul trebuia să muncească.

„Jupânul Dragnea“

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan critică intenţia coaliţiei de guvernare de a convoca o sesiune extraordinară. „Putem remarca de la bun început maniera total superficială şi sfidătoare a convocării acestei sesiuni extraordinare. Jupânul Liviu Dragnea intenţionează să îşi deschidă moşia numită Parlament şi să convoace o sesiune a Camerei Deputaţilor. Nu există ordine de zi, nu există o motivaţie pentru care Liviu Dragnea solicită convocarea în sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor”, a declarat, luni, Raluca Turcan.

Dragnea a convocat Parlamentul pentru un simulacru de sesiune extraordinară. comunicat USR
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite