Parlamentul a citit cererea USL de suspendare a preşedintelui. Traian Băsescu, în plen: Îmi asum provocarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, la un pas de suspendare
Traian Băsescu, la un pas de suspendare

Parlamentul s-a reunit, în această dimineaţă, în şedinţă comună, pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce dezbaterea şi votul asupra acestei solicitări urmează să aibă loc mâine. Prezent la şedinţă, şeful statului a cerut respectarea legalităţii în procedura de suspendare.

Traian Băsescu a anunţat că va veni în Parlament şi în şedinta de mâine, în care se va vota cererea de suspendare a sa. Preşedintele i-a provocat pe parlamentari să organizeze simultan două referendumuri: cel pentru demiterea sa şi altul pentru validarea unei noi Constituţii care să prevada Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari.

   

Discursul lui Traian Băsescu a fost urmat de câteva controverse pe procedură. În final, Parlamentul a votat că CCR are termen să-si dea avizul consultativ până mâine la ora 12.00. De asemenea, Parlamentul a respins prin vot cererea PDL de constituire a unei comisii care să ancheteze acţiunile preşedintelui. 

Cele mai importante momente ale sesiunii extraordinare de astăzi a Parlamentului:

UPDATE 12:00 Crin Antonescu: "Convingerea mea este că Traian Băsescu nu le-a spus adevărul românilor. Refuz să vorbesc despre ce voi face ca preşedinte. Sunt conştient că voi fi un preşedinte interimar, şi nu unul ales de popor. Eu voi respecta această funcţie şi voi fi foarte atent".

UPDATE 11.48 Şedinţa plenului Parlamentului s-a încheiat. Concluziile şedinţei: a) cererea de suspendare a lui Traian Băsescu a fost citită; b) cererea va fi trimisă Curţii Constituţionale pentru aviz consultativ până vineri la ora 12.00; c) cererea PDL de constituire a unei comisii de anchetă a actelor preşedintelui a fost respinsă.

UPDATE 11.43 Parlamentul a votat: Curtea Constituţională trebuie să dea avizul consultativ pe cererea de suspendare până vineri, 6 iulie, la ora 12.00.

UPDATE 11.38 Se supune la vot termenul până la care Curtea Constituţională să dea votul consultativ: 6 iulie ora 12.00 sau două săptămâni (propunerea grupului PDL). 

UPDATE 11.35 221 voturi pentru, niciun vot împotrivă, 8 abţineri - CCR solicitată să emită votul consultativ până vineri 6 iulie ora 12.00.

UPDATE 11.34 Vasile Blaga anunţă că există o problemă de procedură cu numărul de voturi. A început o dispută între diverşi parlamentari pe teme de procedură.

UPDATE 11.34 Ioan Oltean: Stimaţi colegi, vă rog să daţi termen două săptămâni Curţii Constituţionale pentru aviz.

UPDATE 11.30 Valeriu Zgonea: Cererea de suspendare va fi trimisă către CCR pentru consultare şi pentru a răspunde în termenul convenit de Parlament.

UPDATE 11.25 Valeriu Zgonea a trecut rapid la vot propunerea PDL de constituire a unei comisii de anchetă în cazul suspendării preşedintelui Băsescu. Acum se numără voturile, exprimate prin ridicarea mainii. Cu 216 împotrivă, 19 abtineri, constituirea comisiei de anchetă a fost respinsă.  

UPDATE 11.24 Cezar Preda (PDL): "Dacă pentru un plagiat deja dovedit aţi făcut deja patru comisii care vor judeca peste un an, pentru suspendarea preşedintelui României nu vreţi să faceţi o comisie? Nu e corect şi nu sunteţi oameni serioşi!"

UPDATE 11.22 Eugen Nicolaescu (USL): "Grupul parlamentar PNL nu este de acord cu înfiinţarea unei comisii de anchetă, considerând că sunt suficiente dovezile aşa încât materialul să fie trimis Curţii Constituţionale care să ne raspundă până mâine la 12.00".

UPDATE 11.19 Ioan Oltean (PDL) vorbeşte în faţa Parlamentului: "Acest material (cererea de suspendare a preşedintelui, depusă de USL – n.r.) nu poate avea temei juridic pentru declanşarea măsurii de suspendare. Pentru a nu pune într-o situaţie ridicolă Parlamentul, în numele grupului PDL propun înfiinţarea unei comisii de anchetă".

UPDATE 11.13 Traian Băsescu părăseşte sala de plen.

UPDATE 11.12 Băsescu: "Sper că voi avea ocazia să răspund punct cu punct la sesizarea scrisorii celor de la USL. Avem obligaţia să ne facem noi ordine în funcţionarea statului. Măsurile guvernului arată că se dau lovituri funcţionării statului".

UPDATE 11.11 Băsescu: "Nu i-am păcălit pe oameni, le-am spus exact cum stăteam şi ce putea să facă guvernul pentru ei, dar nu pentru că aşa am gândit eu, ci pentru că ceea ce spuneam era rezultatul discuţiilor cu guvernul, cu FMI, cu Banca Mondială. Era nevoie ca un politician, cel mai legitim, să aiba curaj să se aşeze alături de guvern şi să le spună care este situaţia. Nimeni nu poate să spună că m-am dus vreodată să bat cu pumnul în masa Coaliţiei să facă un lucru sau altul".

UPDATE 11.10 Băsescu: "Am văzut că v-aţi asumat o imensă provocare. Mi-o asum alături de dumneavoastră. Un politician, fie el şi preşedinte, care a refuzat să îi mintă pe oameni pe timp de criză, este trimis în faţa electoratului pentru a fi validat sau invalidat. S-ar putea ca referendumul să confirme că am avut dreptate să fiu cinstit cu romanii"

UPDATE 11.08 Băsescu: "'Ţin şi acum să le mulţumesc românilor că şi-au salvat de la o puternică criză economică ţara prin propriile sacrificii (aplauze de la grupul PDL - n.r.). Aud că am tăiat eu pensiile. Ştiu că prin dese declaraţii s-a reuşit propagarea acestei convingeri şi către pensionari. La referendum mi-aş dori mult să fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nimic la pensie sau de pensionarii cărora le-a crescut pensia în timpul mandatelor mele".

UPDATE 11.05 Dragii mei concetăţeni, nu puteţi să întoarceţi realităţile instituţiilor DNA, ANI, Justiţie la modul de supunere din anii 2000-2004. Am văzut afirmaţii făcute şi de unul dintre liderii spirituali ai USL, dl. Viculescu: "Trebuie sa controlăm Justiţia".

UPDATE 11.03 Băsescu: Documentul care mi-a fost adus la cunoştinţă aseară, apreciez că are patru mari obiective dintre care trei de fond şi unul conjunctural. 

  • Primul - punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului şi a justiţiei. 
  • Al doilea - subordonarea tuturor instituţiilor statului către partid prin încălcarea gravă a Constituţiei şi legilor ţării.
  • Al treilea - legat de nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009 prin care poporul, în numele căruia PNL şi PSD afirmă că a declanşat procesul de suspendare, a votat cu 85% pentru parlament unicameral şi pentru 300 de parlamentari.
  • Premierul pe care l-aţi furnizat e deja recunoscut ca prim-ministru în Europa şi peste Ocean: Premierul Paste. Copy-paste.

UPDATE 11.02 Băsescu: "Nu contest dreptul Parlamentului de a inţia procedura de suspendare a preşedintelui. Cred în acest mod de a-l valida sau invalida pe preşedintele României într-un moment în care Parlamentul crede că trebuie s-o facă. Nu cred însă că procedura poate avea fisuri sau abuzuri".

UPDATE 11.01 Băsescu: "Acum voi avea o prezentare scurtă. Voi reveni în plen când se va vota cererea de suspendare. Vă mulţumesc deci anticipat pentru invitarea mea la dezbaterea în Parlament a cererii de suspendare".

UPDATE 11.00 Traian Băsescu începe sa vorbească.

UPDATE 10.26 Senatorul Gheorghe David şi deputatul Iosif Blaga anunţă că se întorc în PDL.

UPDATE 10:15 Şedinţa extraordinară a Parlamentului a început. Senatorul Toni Greblă citeşte cererea USL de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

  • Preşedintele a ajuns să dicteze puterilor statului ceea ce este un grav derapaj. Majoritatea deciziilor din ultimii trei ani au fost luate împotriva voinţei poporului. Spiritul Constituţiei a fost încălcat odataă cu învestirea lui Emil Boc.
  • Nu există altă cale pentru Traian Băsescu de a răspunde pentru faptele sale decât să se supună referendumului. Acţiunile preşedintelui sunt suficient de grave pentru ca USL să ceară referendum. 
  • Principalul vinovat de alterarea statului este Traian Băsescu (...)Băsescu a încălcat grav Constituţia când a spus că nu se vor respecta deciziile CCR.Pe întreg mandatul, preşedintele nu a relaţionat cu alte partide cât cu al său, pe care îl şi laudă.

UPDATE 10:10 Pe holul Parlamentului, în timp ce se îndrepta spre sala de plen, preşedintele a fost întrebat de jurnalişti dacă cererea de suspendare a sa din funcţie este constituţională.

"Asta numai Curtea Constituţională poate decide", a răspuns Băsescu. 

UPDATE 10:05 Premierul Victor Ponta a ajuns la Parlament. El susţine că mâine USL îl va demite pe Traian Băsescu. 

UPDATE 10:00 Traian Băsescu a ajuns la Parlament. Preşedintele a fost întâmpinat de Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu la sosirea la Parlament. Şeful statului a dat mâna cu cei doi, după care a intrat în clădirea Parlamentului. În hol, preşedintele a fost întâmpinat şi de deputatul PDL Ioan Oltean, cu care a dat mâna. Ulterior, preşedintele a intrat în biroul de protocol de la Camera Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a menţionat că, în cazul în care doreşte, după citirea propunerii, preşedintele poate să vorbească în Parlament şi să prezinte un punct de vedere faţă de acest document. El a precizat că şeful statului poate veni atât astăzi, în şedinţa în care se citeşte cererea de suspendare, dar şi mâine, la şedinţa în care se dezbate şi se votează solicitarea. Spre deosebire de iniţiatori sau de grupurile parlamentare, mâine, şeful statului poate să intervină de câte ori doreşte în dezbatere.

Constituţia precizează că preşedintele poate da Parlamentului explicaţii privind faptele care i se impută.

Preşedinţia a confirmat aseară primirea solicitării de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a primit miercuri, 4 iulie a.c., la ora 19.05, de la Parlamentul României, la Cabinetul său, «Solicitare privind suspendarea din funcţie a preşedintelui României, Traian Băsescu», având un număr de 20 de pagini", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Instituţia a anunţat însă abia în această dimineaţă programul oficial al şefului statului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite