Prima zi a Congresului ALDE. Tăriceanu şi-a minţit partidul în faţă: „La alegeri am obţinut al treilea rezultat“. Oficial, ALDE s-a clasat pe locul 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu o vor apuca pe drumuri separate
Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu o vor apuca pe drumuri separate

Congresul ALDE se va desfăşura vineri şi sâmbătă, la acest eveniment urmând a fi aleasă noua conducere a partidului. Copreşedintele Daniel Constantin a criticat modul în care conduce Tăriceanu formaţiunea şi a contestat organizarea acestui Congres. Sâmbătă, Călin Popescu Tăriceanu va fi ales preşedinte unic al ALDE.

UPDATE Ultimul anunţ: „Diseară, la 19, ne vedem la RIN sa bem in pahar“, a fost anunţul făcut de unul din organizatorii aflaţi la prezidiu. A doua parte a Congresului ALDE va avea loc mâine. 

UPDATE Europarlamentarul Norica Nicolai prezintă modificările statului ALDE, aprobate ulterior. 

UPDATE Cu toate că nu a venit la Congres, Daniel Constantin nu a lipsit de la acest eveniment. Pe un ecran unde rulau fotografii cu acţiuni de campanie ale ALDE, nu a fost prezentat doar Tăriceanu, ci şi Constantin.

UPDATE Din 1137 de delegaţi sunt 1.013 delegaţi prezenţi. 

UPDATE Tăriceanu le spune celor din sală că ALDE e a treia forţă politică. „Din 2014 au trecut doi ani şi jumătate cu aproximaţie şi a trebuit să trecem prin două examene severe, mă refer la alegerile locale (...) Mulţi au avut dubii că vom trece aceste examen şi totuşi am reuşit. A urmat al doilea examen la fel de greu, poate mai greu, cu un pariu pe care mulţi nu aveau curajul să-l facă şi anume că ALDE va intra în Parlament. Am reuşit şi acest al doilea examen foarte sever şi după alegerile care au avut loc anul trecut am obţinut al treilea rezultat pe scena politică, lucru care nu este puţin pentru un partid care la vremea respectivă avea practic un an jumate vechime”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central, ALDE s-a situat pe locul cinci, după PSD, PNL, USR şi UDMR, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.

UPDATE Tăriceanu a anunţat că în şedinţa Biroului Politic Naţional, desfăşurată de la ora 13.00 a aprobat derogările de vechime pentru cei care vor să candideze pentru o funcţie de conducere. De asemenea, a precizat că azi se vor adopta doar modificări ale statului.

„Azi va trebui să adoptăm modificările la statut. Iar mâine, lucrările Congresului vor avea trei părţi. În prima parte, intervenţii ale unor invitaţi, apoi dezbaterea şi adoptarea a patru rezoluţii (două politice, una pe legislaţie şi una pe economie). Apoi, alegerea preşedintelui şi a membrilor din Biroul Politic Executiv“, a declarat Tăriceanu.

UPDATE Călin Popescu-Tăriceanu: „Stimaţi colegi, nu se aplaudă la imn“, a fost ironia copreşedintelui ALDE către cei din sală care au aplaudat după imn. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, înainte de startul Congresului: „Voi candida la funcţia de preşedinte“. Întrebat cum comentează criticile lui Daniel Constantin, Tăriceanu a răspuns: „Nu comentez“. Cât despre procesul pe care Daniel Constantin l-a intentat, Tăriceanu a spus: „Vă rog, haideţi să… Nu vă imaginaţi că alegerile într-un partid sunt decise de instanţă. Alegerile în partid sunt decise de delegaţii la congres. Da? Gata, altă întrebare”.


Călin Popescu Tăriceanu, aşteptat să fie validat şef unic al ALDE, nu şi-a depus până la această oră candidatura, precizând că aşteaptă ”ultima clipă”, adică vineri seara, pentru a face acest lucru. De altfel, pentru niciuna din funcţiile de conducere ale ALDE nu există până în acest moment vreun pretendent.

Daniel Constantin, în prezent co-preşedinte al ALDE alături de Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu va participa la lucrările Congresului şi este de aşteptat să fie exclus din formaţiune.”Astăzi, ceea ce ar fi trebuit să fie o zi în care ALDE să iasă întărit, a fost transformată într-o zi în care abuzul primează în faţa democraţiei interne. Nu voi participa la un congres convocat în mod nestatutar, pentru a servi interesului unui singur om. Mi-aş fi dorit ca la congres să le mulţumesc tuturor membrilor ALDE care au muncit cu adevărat pentru ca partidul să fie astăzi în parlament şi la guvernare. O voi face însă de fiecare dată când mă voi întâlni cu ei”, a scris vineri Daniel Constantin pe Facebook.

Daniel Constantina a fost remaniat din Guvern la insistenţele celuilalt lider al formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu. În urma retragerii sprijinului politic de către ALDE, partid dominat de aripa Tăriceanu, Constantin a rămas fără portofoliul de ministru al Mediului şi funcţia de vicepremier.

Constantin a denunţat modul în care Tăriceanu conduce partidul şi a contestat decizia convocăriii Congresului ALDE pe 21-22 aprilie, considerând că şedinţa în care a fost stabilit congresul a fost nestatutară. „Congresul convocat de Călin Popescu Tăriceanu este, aşa cum am mai spus, unul abuziv. Am luat la cunoştinţă de prima decizie a instanţei şi am contestat-o cu recurs. În continuare există un proces pe rolul instanţei, un proces pe fond, care trebuie judecat şi care va spune în final dacă comportamentul lui Tăriceanu şi deciziile acestuia sunt democratice sau abuzive, aşa cum am susţinut şi susţin în continuare”, a precizat Daniel Constantin.

Anularea fuziunii PC-PLR

Copreşedintele partidului  a ţinut să sublinieze faptul că „fuziunea care a dus la formarea ALDE a fost un eşec din cauza lui Tăriceanu, care a pus pe primul loc interesul său şi al apropiaţilor săi, în defavoarea unei construcţii politice serioase“. De asemenea,  Daniel Constantin a subliniat că va merge mai departe cu procesul pentru anularea fuziunii dintre PC şi PLR, ceea ce înseamnă, practic, scindarea ALDE şi că fiecare tabără îşi va vedea de propriul drum.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite