Lider maghiar, cerinţă pentru Klaus Iohannis: „România federală ar fi un stat mult mai eficient“. Reacţia unui deputat PMP: „Este o mojicie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presedintele Klaus Iohannis  FOTO Presidencyro
Presedintele Klaus Iohannis  FOTO Presidencyro

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Zsolt Szilágyi, i-a trimis, duminică, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să demareze un dialog româno-maghiar privind formele de autonomie şi să ia în calcul modelul federal, care ar fi mai eficient decât cel actual, „centralizat şi corupt”. În replică, un deputat PMP de Mureş a criticat cerinţele PPMT, catalogându-le drept „o mojicie.”

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis va întreprinde prima vizită oficială în judeţele Harghita şi Covasna. Cu această ocazie, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, formaţiune înfiinţată de Laszlo Tokes şi care susţine autonomia judeţelor în care populaţia maghiară este majoritară, Zsolt Szilágyi, i-a trimis o scrisoare şefului de stat. Liderul maghiar i-ar cere lui Iohannis să demareze  şi să modereze un dialog româno-maghiar privind formele  de autonomie din structura administrativă, în condiţiile în care Transilvania consideră Bucureştiul „un centru corupt şi ineficient de putere”.

„Am convingerea că şi dumneavoastră aveţi interesul de a reforma în aşa fel relaţiile de putere din România, încât Transilvania să nu mai considere Bucureştiul ca un centru corupt şi ineficient de putere şi care nu este în stare să valorifice şansele şi resursele existente, ci deopotrivă, am dori ca Bucureştiul să fie o capitală modernă, generoasă şi deschisă spre provincie, care poate fi un exemplu pentru toată ţara. Acum e greu de crezut că se poate”, se arată în scrisoarea trimisă de liderul PPMT preşedintelui Iohannis.

Pentru a lupta faţă de „centrul corupt”, liderul maghiar îi cere preşedintelui Iohannis să ia în calcul varianta descentralizării României, care ar transforma ţara într-un stat mult mai eficient, mai ales că-n România comunităţile etnice sunt considerate „cetăţeni de rangul doi”.

Modelul federal german, busolă pentru maghiari

„Modelul federal german pentru noi este o busolă. România federală ar fi un stat mult mai eficient, decât statul actual, care este în continuare ineficient, centralizat şi corupt. Din nefericire însă, nu există un dialog sincer şi organizat pe această temă. La fel cum nu există dialog nici despre rolul, situaţia şi viitorul comunităţilor naţionale autohtone. Comunităţile naţionale şi etnice sunt factori constitutivi al ţării, totuşi legislaţia, dar mai ales practica de zi de zi în multe circumstanţe le consideră cetăţeni de rangul doi”, a mai spus Szilágyi.

Cerinţa organizării de către preşedinte a unui dialog privind autonomia comunitară nu a rămas fără ecou. Deputatul  PMP de Mureş, Mariun Paşcan, a criticat în termeni duri solicitarea, despre care spune că este „pur şi simplu o mojicie”, adevărul fiind că românii din Transilvania au ajuns să fie consideraţi cetăţeni de „rangul doi”, nu invers.

Critica deputatului PMP: „Este o mojicie”

„Este o mojicie, pur şi simplu, şi traducând ceea ce spune acest Szilágyi Zsolt, îi transmite preşedintelui, transmite României, transmite capitalei: « Sunteţi nişte hoţi, nişte corupţi şi noi vă chemăm să dialogaţi cu noi”, adică este şi o fractură de logică.» ”, a afirmat deputatul PMP pentru Mediafax.

Marius Paşcan a adăugat că tema „autonomiei” este resucitată la intevale regulate de partidele politice maghiare, iar cerinţa de automie este o „pretenţie teritorialistă cu caracter xenofob”.

„Vedeţi aşa resuscitate din când în când aceleaşi mesaje care, într-un fel sau altul, privesc toate partidele politice care reprezintă maghiarimea din Transilvania, câtă vreme şi PPMT, şi UDMR, şi Consiliul Naţional Secuiesc, şi celelalte formaţiuni politice ale maghiarimii, toate au un ţel comun: Ruperea României pe enclave etnice. Şi se validează din când în când această pretenţie teritorialistă, cu caracter xenofob”, a adăugat deputatul PMP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite