Liberalii vorbesc pe două voci despre cererea lui Tăriceanu privind demisia Liviei Stanciu. Predoiu: „Nu au de ce să demisioneze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL, a preluat practic mesajul lui Călin Popescu Tăriceanu şi a spus că Livia Stanciu are toate motivele să demisioneze, un alt liberal din conducerea partidului, Cătălin Predoiu, fost ministru de Justiţie, susţine exact contrariul, precizând că atacurile împotriva celor doi magistraţi au la bază demolarea sistemului.

„Cine vrea să demoleze un sistem, loveşte mai întâi în conducătorul şi liderul sistemului. Aceasta este explicaţia atacurilor concertate (politice şi mediatice) împotriva Preşedintei ICCJ şi Procurorului Şef DNA din ultimele zile. Şefa ICCJ şi şefa DNA nu au de ce să demisioneze. Ar insemna abandonarea unei responsabilităţi asumate. Pe care sunt convins că şi-o vor duce până la capăt“, a scris Predoiu, pe pagina sa de Facebook, la câteva ore după intervenţia lui Ludovic Orban de la Antena 3, care a susţinut exact contrariul.

 Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a spus că Livia Stanciu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), că preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Justiţiei ar trebui să intervină pentru demarerea unei anchete în ceea ce o priveşte pe şefa ÎCCJ, că măsura arestului preventiv se ia prea uşor, în unele cazuri cu încălcarea Constituţiei.

Livia Stanciu are mai multe motive pentru care trebuie să îşi prezinte demisia. Primul, că nu şi-a plătit datoriile. Nu poate fi un reper de moralitate aflat în fruntea celei mai importante instanţe din Romania o persoană care nu îşi plăteşte, nu îşi cunoaşte datoriile. În al doilea rand, faptul că preşedintele ÎCCJ care trebuie să fie omul cel mai credibil în materie de judecată şi de împărţire a dreptăţii a putut să formuleze o plângere penală împotriva unei persoane care nu i-a facut nimic. Numai fiindu-i frică probabil că cine ştie ce i s-ar putea întâmpla dacă nu îşi plăteşte datoriile. În al treilea rând, ceea ce a declarat acum nu se referea la ancheta CSM în cazul domniei sale sau în cazul procurorilor sau judecatorilor care au pronunţat arestul preventiv, ci la ancheta referitoare dacă nu cumva domnul Tăriceanu a încălcat puterea judecatorească“, a spus Orban, invitat la „Sinteza Zilei“, moderată de directorul Antena Mihai Gâdea.

Contactat de „Adevărul“, Orban a spus că şi-a exprimat o părere personală. Ce am spus la Antena 3 este o poziţie politică personală. Nu este poziţia partidului", a declarat Orban, precizând că nu a discutat cu colegii săi despre declaraţiile făcute.

„Cazul poate fi analizat doar de CSM“

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, nu a dorit să comenteze declaraţiile liderului deputaţilor PNL, Ludovic Orban, dar a transmis poziţia pratidului vizavi de cererea lui Tăriceanu privind demisia Liviei Stanciu. „PNL respinge orice fel de demersuri politice în legătură u Justiţia. Ingerinţa politicului în zone de Justiţie este inadmisibilă. În solicitarea demiterii/demisiei există o mare confuzie legată de raporturile instituţionale şi atribuţiile puterilor în stat. Cazul mult comentat în ultimele zile poate fi analizat doar de CSM“, este poziţia PNL, exprimată de purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe, transmisă la solicitarea „Adevărul“.

„Nu suntem în măsură să cerem noi demisia“

Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PNL Cătălin Boboc, spune că politicienii nu pot vobi de demisia unui magistrat, arătând, astfel, că dezaprobă poziţia colegului său, Ludovic Orban. „Poziţia partidului nu are cum să fie decât una singură: putem discuta despre orice , putem formula opinii despre orice, dar singura instanţă pentru instanţe este CSM. Cu privire la demisia cuiva din Justiţie, ca simpli cetăţeni putem formula orice opinie pentru că trăim într-o ţară liberă, dar noi nu putem formula astfel de opinii decât după ce cei în drept să facă asta fac nişte verificări. Nu avem o legătură cu asta, nu avem o implicare. Este foarte bine să fii rezervat pentru că avem nişte proceduri, nişte instituţii, legi pe subiectul acesta. Sunt în Justiţia noastră nişte mecanisme de autoreglare. Instanţa a pronunţat o decizie contra plângerii venită din partea preşedinteui ÎCCJ. Oamenii aceia puteau să spună „este colega noastră, chiar preşedinta ÎCCJ, hai să-i dăm dreptate“. Nu au făcut-o. Nu suntem noi în măsură să-i cerem demisia cuiva“, a spus şi liberalul Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite