Lia Roberts vrea sa-i duca pe romani "cu picioarele inainte, catre Vest"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mica Sala ARCUB, ora 11. Intr-un decor prozaic, cu scaune insuficiente, cateva zeci de cetateni interesati de politica - multi dintre ei animatori in anii '90 ai adunarilor in care Emil Constantinescu

Mica Sala ARCUB, ora 11. Intr-un decor prozaic, cu scaune insuficiente, cateva zeci de cetateni interesati de politica - multi dintre ei animatori in anii '90 ai adunarilor in care Emil Constantinescu juca teatru in rolul de salvator al neamului - se inghesuie in asteptarea noii figuri "providentiale": romano-americanca Lia Roberts. Nici urma de show cu spectacol de lumini, confetti si cocarde multicolore, tipic lansarilor in cursa electorala de dincolo de Ocean. De acestea aminteste, oarecum, doar specialistul in campanii si sondaje Dick Morris, care priveste in gol in directia celor cinci steaguri tricolore de pe scena pe care urca, in pas de defilare, nou intrata in cursa pentru Cotroceni, imbracata in deux-pieces alb tricotat si pantofi rosii cu sclipici. Se canta fara entuziasm o strofa din Imnul de Stat, dupa care Lia Roberts, se adreseaza asistentei. Isi gaseste cu greu cuvintele, improvizeaza, astfel incat coerenta discursului are de suferit: "Aveti de facut o noua alegere - intre politicienii care se invart in cerc de 14 ani si altceva. Daca vreti ca situatia aceasta sa continue, votati cu ei. Daca nu, anunt ca aveti o noua alegere. Anunt intentia mea de a candida la Presedintia Romaniei". Asistenta schiteaza cateva aplauze, iar vorbitoarea incearca sa dea o conotatie istorica momentului. In continutul mesajului, nimic nou fata de temele folosite si uzate de politicienii neaosi: "O era noua incepe astazi, o cotitura in care coruptia nu va avea loc". De asemenea, nimic concret: "Banii se scurg prin niste crapaturi invizibile si nu mai ajung la oameni, la tarani si muncitori. Sa nu-i lasam sa se mai scurga in jos, sa umplem aceste crapaturi". Argumentele Liei Roberts pentru care ar fi calificata sa coordoneze, de la Cotroceni, "umplerea crapaturilor": "Nu sunt un politician tipic, mi-am capatat training-ul in cea mai mare democratie a lumii, iar romanii vor sa mearga cu picioarele inainte catre Vest, si nu cu spatele inapoi, catre Est. Singurul meu partid politic este poporul roman, nu apartin nici unui partid. PUR vrea sa ma suporte, sa ma sprijine". Incheie intr-o nota optimista: "Nu vom strange 300.000 de semnaturi. Vom strange 1 milion si contez ca, la 28 noiembrie, sa strangem 21 de milioane". Stanjenita cand trebuie sa vorbeasca auditoriului, Lia Roberts se misca dezinvolt, ca pe o scena din Las Vegas, atunci cand intrunirea devine interactiva. Ziaristii sunt insiruiti militareste de oamenii din staff si li se restrange posibilitatea de a pune intrebari. Candidata este foarte exigenta in respectare a regulii pe care a impus-o: doua intrebari de caciula. Neaga ca ar fi avut vreo legatura cu Securitatea, ca ar fi prietena cu Virgil Magureanu, se declara impotriva adoptiilor internationale si spune ca vrea voturi de la toate partidele. La final, le zambeste americaneste, cu toata "claviatura", participantilor care vor sa dea semnaturi pentru sustinerea intrarii sale in cursa prezidentiala.
PUR o sustine pe Roberts in cursa pentru Cotroceni
Conducerea PUR i-a oferit Liei Roberts sprijinul pentru candidatura sa la Presedintia Romaniei, urmand ca Biroul Politic al partidului sa ia o decizie oficiala in acest sens la sfarsitul lunii februarie. Presedintele umanistilor, Dan Voiculescu, a discutat cu Lia Roberts aspectele concrete privind colaborarea in campania electorala. Primul pas poate fi implicarea Partidului Umanist in strangerea celor 300.000 de semnaturi necesare pentru ca Lia Roberts sa poata intra in cursa prezidentiala, dupa cum a declarat vicepresedintele PUR, Bogdan Pascu. Lia Roberts a afirmat ca va candida ca independent, dar accepta sprijinul politic al unor partide si organizatii civice. Partidul Umanist a adoptat ca strategie pentru viitoarele alegeri promovarea femeilor. Deja, pentru primaria Bucurestiului, PUR a anuntat-o drept candidat pe Monica Tatoiu, care va fi insotita de alte sase doamne in cursa pentru primariile de sector.
Alianta PNL-PD priveste cu relaxare candidatura:
Sporeste pitorescul campaniei
Liberalii si democratii cred ca Lia Roberts nu este un candidat serios la alegerile prezidentiale, de care Theodor Stolojan sa se teama. "Lia Roberts nu are nici experienta politica si nici o carte de vizita care sa o recomande pentru candidatura la prezidentiale. Este libera sa faca ce vrea, dar nu cred ca va fi un candidat serios. Intrarea ei in cursa sporeste pitorescul campaniei electorale", a declarat, ieri, vicepresedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu. La randul sau, vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde a spus ca batalia pentru Palatul Cotroceni se va da intre candidatul Aliantei D.A., Theodor Stolojan, si cel al PSD, in timp ce Lia Roberts este doar un candidat "de coloratura".
PSD nu se prea sinchiseste:
Creeaza un "turbion"
Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, crede ca Lia Roberts nu va face altceva decat sa creeze un "turbion" pe scena politica, fara a avea sanse reale de castig. Duvaz considera ca Roberts nu are sustinere in mediul rural si nici in orasele monoindustriale, ceea ce ii reduce considerabil sansele. "Ce o sa le spuna celor din orasele monoindustriale? Iata vine Lia Roberts cu solutia monoindustriala din Las Vegas? Ca si acolo e un oras monoindustrial. Au industria jocurilor de noroc", a spus Duvaz. De altfel, acesta a tinut sa reaminteasca la fiecare trei fraze despre Lia Roberts ca vine din orasul Las Vegas, "unde are si afacerile", ca si cand doamna respectiva ar fi descins direct dintr-un loc al pierzaniei. Duvaz mai spune ca Lia Roberts va incerca in campanie sa prezinte unele lucruri ca si cand ar avea sprijinul direct al presedintelui SUA, ceea ce in opinia PSD nu exprima realitatea.
Reactia lui Basescu - tipica:
"Injuraturile o sa se potriveasca"
"Va dati seama cum ne injura (n.r. - lumea) pe noi, barbatii. La ele (n.r. - femeile) chiar o sa se potriveasca", a declarat, ieri, Traian Basescu, intrebat ce parere are despre candidatura Liei Roberts la Presedintia Romaniei. Chicotind vesel la gluma pe care a facut-o, Basescu i-a rugat, totusi, pe ziaristi sa nu puna in titlu cele afirmate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite