Legile Justiţiei. Iohannis a început ofensiva împotriva PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea
Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat modul în care Tudorel Toader a pasat legile Justiţiei la Parlament. De asemenea, şeful statului nu susţine un prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu, regăsită în al doilea dosar al lui Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a taxat modul în care PSD a tratat pachetul cu legile Justiţiei, după ce ministrul Tudorel Toader n-a vrut să-şi asume proiectele de lege şi le-a pasat Parlamentului, acolo unde juriştii PSD le-au rescris. „Niciodată nu am avut o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize - toate negative. Nu se lasă ministrul. Se duce, fără să aibă drept de iniţiativă legislativă, în Parlament, îşi dă fizic proiectele din mână. Parlamentari din coaliţie iau aceste proiecte şi le prezintă ca şi cum le-ar fi creat acasă şi acum avem iniţiativa parlamentară. Aşa nu se legiferează“, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a avertizat coaliţia PSD-ALDE  să nu mutileze legislaţia penală în Parlament.  „De la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă, ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârţi, ceea ce se întâmplă, se pare, acum, este cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem“, a punctat Iohannis.

„Noi nu ciopârţim, noi îmbunătăţim“
Cel care i-a răspuns preşedintelui a fost deputatul PSD Florin Iordache, cel care a modificat legile trimise de Tudorel Toader la partid.  „Nu ştiu ce înseamnă pentru preşedinte procedură viciată. Procedura care este acum în desfăşurare este procedură parlamentară. Noi nu ciopârţim, noi îmbunătăţim. Deci, propunerile pe care le facem, le facem în aşa fel încât să îmbunătăţim legislaţia“, a spus Iordache pentru Agerpres. 

 Pentru mine, obiectivul principal este păstrarea independenţei justiţiei. Klaus Iohannis, preşedinte

Klaus Iohannis a fost întrebat dacă infracţiunea de abuz în serviciu, regăsită în cel de-al doilea dosar al lui Liviu Dragnea, ar trebuie stabilită în funcţie de un prag valoric, aşa cum susţine PSD, ori n-ar trebui să existe niciun prag, aşa cum susţin PNL şi USR.  „Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. Un funcţionar sau un demnitar poate să facă abuz în serviciu şi contra intereselor publice şi aşa ceva este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discuţie aprofundată şi de bună-credinţă. Or, chiar această bună-credinţă este greu de găsit şi greu de văzut în toată dezbaterea pe care o avem“, a spus şeful statului, aluzie la faptul că în discuţia despre stabilirea unui prag este implicat Liviu Dragnea.  În iarnă, Florin Iordache, la acea vreme ministru al Justiţiei, a stabilit, prin celebra ordonaţă 13, un prag valoric de 200.000 de lei, în condiţiile în care Liviu Dragnea este acuzat de procurori că a adus un prejudiciu de 108.000 de lei. Zilele trecut, acelaşi Florin Iordache spunea că un prag valoric mai mult simbolic, de 19.000 de lei, „n-ar deranja pe nimeni“. Numai că, în ziua în care trebuia să se supună la vot cuantumul pragului voloric, PSD a amânat şedinţa pentru încă o săptămână. Potrivit unor surse politice, juriştii PSD caută totuţi o metodă să-l salveze pe Dragnea. Aşa că intenţionează să lase un prag minimal, dar vor să condiţioneze  abuzul în serviciu de darea sau luarea de mită, ceea ce ar face pragul-oricare ar fi valoarea sa - irelevant.

„Inspecţia Judiciară să rămână la CSM“

În contextul în care PSD a vrut să treacă Inspecţia Judiciară în subordinea ministrului Justiţiei, exact ca în vremea guvernării Adrian Năstase, când justiţia era subordonată politicului, preşedintele Iohannis a spus:  „Inspecţia trebuie să rămână la CSM dintr-un motiv constituţional extrem de simplu şi clar. În Constituţie scrie sec: «Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei Justiţiei». De unde concluzionăm simplu că Inspecţia trebuie să fie tot acolo. CSM reprezintă justiţia, nu Parlamentul. Parlamentul legiferează, Parlamentul creează legislaţia, sistemul judiciar o aplică. Aceste lucruri nu pot şi nu trebuie să fie amestecate“.

Florin Iordache a răspuns: „Am constatat cu toţii că acum cum este ea (Inspecţia Judiciară — n.r.) la CSM nu funcţionează şi noi am propus înfiinţarea acelui Consiliu Naţional de Integritate“. Numai că, deocamdată, PSD nu a explicat cum va funcţiona acel Consiliu, nici cum vor fi aleşi membrii săi, deci riscul de politizare a Inspecţiei Judiciare rămâne în continuare ridicat, în condiţiile în care noul organism juridic anunţat de Iordache ar putea fi numit de Parlament.

„Tăriceanu e puţin obsedat“
În conferinţa de presă de la Cotroceni, Klaus Iohannis a fost întrebat cum comentează atacurile repetate ale lui Călin Popescu Tăriceanu, cel care l-a acuzat pe şeful statului că este „produsul statului paralel“.  „Să ştiţi că o vreme am mai urmărit declaraţiile domnului menţionat de dumneavoastră, care a fost şi prim-ministru. Dar, de la o vreme încoace, credeţi-mă, nu mai urmăresc afirmaţiile acestui domn, fiindcă au devenit din ce în ce mai ciudate. Câteodată se creează impresia că este puţin obsedat. Or, persoane puţin obsedate nu fac bine politicii. Şi, culmea, aceste abordări foarte ciudate au apărut cu intensitate de când procurorii l-au deferit justiţiei pe acest domn“, a spus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite