Legea care le permite deţinuţilor să facă puşcărie în sufragerie a ajuns la vot final. Sindicat: 8.000 de deţinuţi vor executa restul pedepselor la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate va primi luni votul final în Parlament. Potrivit noii legi, aproximativ opt mii de deţinuţi ar trebui să îşi execute restul pedepsei la domiciliu, această modificare implicând şi angajarea a 5.000 de noi consilieri de probaţiune pentru procesul de supraveghere, numărul acestora fiind acum de doar 550. Iniţiativa a fost adoptată tacit de Senat.

O treime dintre condamnaţii din penitenciare ar putea beneficia de executarea restului pedepsei la domiciliu, proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor fiind luni pe ordinea de zi în Parlament. Potrivit acestei iniţiative, între şapte şi opt mii de deţinuţi ar urma să execute restul pedepsei acasă, supravegheaţi constant de o brăţară electronică. Această modificare ar implica şi înfiinţarea a 5.000 de noi posturi de consilieri de probaţiune,  numărul acestora fiind acum de doar 550. Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP) se opune, anunţând tototdată proteste atât în Bucureşti, cât şi în alte 23 de judeţe din ţară.

Cele mai recente date statistice arată că în cele 41 de servicii de probaţiune din întreaga ţară lucrează în total, 552 de consilieri de probaţiune, care au în evidenţă aproape 100.000 de persoane condamnate pentru diverse infracţiuni la pedepse neprivative de libertate. Prin comparaţie, în sistemul penitenciar îşi execută pedeapsa în regim de detenţie în jur de 23.000 de condamnaţi, de 4 ori mai puţini decât cei aflaţi în supravegherea serviciilor de probaţiune, scrie Hotnews.ro.

Potrivit SNCSP, „din 2013 până în prezent, numărul deţinuţilor din penitenciare a scăzut cu aproximativ 10.000, iar numărul persoanelor aflate în supravegherea serviciilor de probaţiune a crescut cu aproximativ 70.000”. Pe scurt, din cinci persoane condamnate, doar una se află în prezent în penitenciar, celelalte patru executându-şi pedepsele afară, susţine sursa citată.

„În expunerea de motive, iniţiatorii acestui proiect de lege estimează că pentru a putea face faţă noilor atribuţii, ar fi necesar să existe 5.000 de consilieri de probaţiune la nivel naţional (deci de 10 ori mai mulţi decât în prezent), un obiectiv total nerealist şi imposibil de atins în termenul prevăzut pentru acest lucru, de 180 de zile”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune.

Proiectul a devenit ţinta unor controverse după ce a fost depus de mai mulţi senatori PNL şi preluat ulterior de majoritatea PSD-ALDE, alianţa aducând, astfel, modificări care să se potrivească intereselor social-democraţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite