Votul asupra legii prin care Iohannis este eliminat din procedura de numire a şefilor ÎCCJ, DNA, DIICOT, amânat pentru o lună de senatorii jurişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii jurişti au decis amânarea timp de o lună a proiectului de lege iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu care exclude preşedintele şi ministrul de Justiţie din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorilor-sefi, motivul fiind că noul Guvern nu a avut timp să fie consultat şi să îşi exprime un punct de vedere.

UPDATE Senatorii jurişti au hotărât ca dezbaterea şi votul pe acest proiect de lege să fie amânat încă o lună. Tăriceanu a fost dea acord cu decizia colegilor săi.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a atras atenţia că iîn avizul dat de Consiliul Legislativ se invoca încălcari ale Constitutiei.


Călin Popescu-Tăriceanu a mers marţi după amiază la Comisia juridică a Senatului pentru a-şi susţine proiectul de lege prin care preşedintele României este eliminat din procedura de numire a şefilor ÎCCJ, DNA şi DIICOT. 

Proiectul de modificare a Statutului judecătorilor şi procurorilor potrivit căruia se modifică procedurile de numire a procurorilor şefi şi a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iniţiat de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, a fost adoptat tacit de către plenul Camerei Deputaţilor.

Tăriceanu susţine în expunerea de motive că a depus acest proiect de lege pentru „a scoate actul de justiţie de sub influenţa prea mare a factorului politic“. În momentul de faţă, legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM.

În iniţiativa legislativă Tăriceanu vrea ca şefii ÎCCJ sunt numiţi doar de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele, preşedinţii de secţii“, prevede proiectul liderului ALDE..

De asemenea, legea elimină ministrul Justiţiei şi preşedintele României din numirea Procurorului General şi al şefilor DNA şi DIICOT. Procurorii-şefi sunt numiţi acum de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Tăriceanu vrea ca aceştia să fie numiţi numai de CSM. „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată“, mai prevede proiectul de lege.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite