La fundul sacului, PSD e cuprins de disperare. Nu sunt bani de pensii şi salarii, nici pentru cele „nesimţite”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa se explică degringolada şi disperarea care au cuprins actuala guvernare. Nu s-a mai pomenit să amâni o şedinţă de guvern pentru că ministerele n-au căzut de acord asupra OUG privind pensiile nesimţite. Nu s-a mai pomenit ca parlamentul să fie convocat pentru 2-4 august, iar la câteva ore convocarea să fie anulată. Nu s-a mai pomenit ca şeful PSD să spună una, iar miniştri şi premierul propriului guvern, cu totul alta.

Am ajuns la fundul sacului

Semnalul l-a dat Olguţa Vasilescu, când a declarat senină: „După apariţia legii salarizării, ne-am dat seama că dacă nu corectăm sistemul, vom ajunge într-o situaţie foarte neplăcută pentru că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”. Şi noi care credeam, speram, că „ne dăm seama” înainte, nu după apariţia legii salarizării. Sfânta naivitate!

Modul pompieristic în care se acţionează cu actuala situaţie din zona pensiilor nesimţite demonstrează că s-a ajuns deja la acest stadiu: economia nu poate susţine creşterile de venituri promise.

Deficitul la Fondul de pensii este de 14,1 miliarde în acest an, şi ar ajunge la 17,2 miliarde lei, anul viitor, dacă nu se indexează pensiile cu inflaţia, a declarat Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, referindu-se la pensiile speciale. Olguţa Vasilescu mai declară una tare: 100.000 de pensionari primesc pensii cât 4 milioane. Presupun ca ştie ce spune!

Plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copiilor, deşi fără implicaţii majore, are aceeaşi explicaţie: disperarea guvernanţilor.

Olguţa Vasilescu a declarat că OUG privind pensile nesimţite se va aplica de la 15 septembrie. Liviu Dragnea declară, însă, cu totul altceva: „Din punctul meu de vedere, ordonanţa trebuia să fie adoptată şi să fie aplicată imediat".

Toate aceste declaraţii contradictorii au o singură explicaţie: disperarea, care îi face să nu mai judece şi să emită idei coerente. Premierul Tudose se spală şi dânsul pe mâini şi aşteaptă de la miniştri rezolvarea problemei. Nimeni nu pare să ştie calea ieşirii din impas.

De ce nesimţite?

Când ajungi ca în aceeaşi ţară, majoritatea pensionarilor să trăiască cu o pensie medie de 1000 lei, iar alţi pensionari, indiferent de merite şi prestaţie, să aibă pensii de 30 de ori mai mari, lucrurile sunt defecte. Nu mai punem la socoteală că aceiaşi „fericiţi” posesori de pensii nesimţite sunt reangajaţi tot la stat, şi cumulează pensii şi salarii care ajung de 60-70 mai mari decât pensia medie. Şi asta sub un regim al „oropsiţilor şi amărâţilor”, al celor 3,5 milioane de alegători săraci care au dat guvernarea pe mâna „protectorilor” lor. În vorbe protectori, în fapte vedem acum faţa hâdă a realităţii.

PSD şi-a săpat singur groapa

Actuala situaţie a pensiilor nesimţite este opera PSD. Şi-a săpat singur groapa. În regimul Boc-Băsescu se ajunsese la un principiu simplu în cazul pensiilor: cel al contributivităţii. De bine de rău, se atenuase discrepanţa uriaşă între o mână de „aleşi” ai sorţii şi relaţiilor de partid şi majoritatea cetăţenilor. Dar a venit guvernarea Ponta-PSD şi a dat totul peste cap. A readus pensiile nesimţite în zona în care se află acum. Cumulând pensia cu salariul, există persoane care câştigă fabulos, 50-60.000 de lei pe lună. Este zona în care PSD nu mai poate da vina pe alţii. Şi-a făcut-o cu propria mână. Iar zilele acestea populaţia, în primul rând votanţii PSD, văd şi compară. Propria pensie şi pensiile de zeci de mii de lei ale celor care au profitat de votul lor să se îmbogăţească. Şi nu muncind în privat, ci de la bugetul de stat. Care este al tuturor, dar pe alese. Iar alegerea o face PSD.

Despre calitatea miniştrilor PSD, să-l luăm exemplu pe Liviu Pop, ministrul Educaţiei. Se ocupă de orice, numai de problemele esenţiale ale educaţiei nu. Face manuale de sport, locuri în clase pentru depozitarea telefoanelor elevilor, corectarea tezelor la examene să poată fi făcută de la domiciliul profesorilor, educaţia e gratuită doar pentru elevi, nu şi pentru părinţi, să nu mai avem elevi de serviciu pe şcoală, şi altele la fel de „esenţiale”. În rest, stăm „bine” la educaţie. Ultimii în Europa la testele PISA, cu 45% elevi analfabeţi funcţional, cu 30% abandon şcolar în vara aceasta, la trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a. Dar acestea nu sunt probleme de „nasul” ministrului Educaţiei. Domnia sa priveşte educaţia de „sus” de tot, de la nivelul manualelor pentru sport. De asta spun: cu miniştri ca Olguţa Vasilescu şi Liviu Pop, PSD şi-a săpat singur groapa.

Decapitarea instituţiilor importante ale statului

Pentru a-şi salva pensiile nesimţite asistăm la o adevărată hemoragie din personalul de conducere al instituţiilor importante din domeniul securităţii statului: armată, securitate, poliţie. Dragostea de patrie şi popor are o limită: banii de pensie. Până aici.

O fi bine, o fi rău? Oameni cu experienţă în managementul acestor instituţii, unii tineri, pleacă instant la pensie cu convingerea că vor fi reangajaţi a doua zi, că tot nu există înlocuitori. Ce-şi zic ei: n-aţi vrut să ne daţi pensii nesimţite, lasă că o să ne daţi voi, simultan, şi pensii, dar şi salarii nesimţite. De unde? Nu ne interesează. De la investiţii, din împrumuturi, tăiaţi de la educaţie, sănătate, de unde vreţi. Nouă să ne fie bine, în rest ducă-se pe apa deficitelor!

Poziţia preşedintelui Iohannis

Mă număr printre persoanele care spun că bine le face preşedintele Iohannis că lasă guvernanţii să piară pe limba lor. Să bea paharul de cucută până la fund. Doar aşa populaţia va avea dovada vie, palpabilă, de ce le poate capul. Şi poate, data viitoare va vota mai cu grijă.

Dacă preşedintele s-ar amesteca, şi ar avea dreptul, fiind vorba de securitatea naţională, ar fi imediat făcut ţap ispăşitor pentru ce se întâmplă în ţară. Şi în 2020 ar câştiga tot PSD alegerile.

În concluzie

Disperarea care a cuprins actuala guvernare are o singură explicaţie: suntem la fundul sacului cu finanţele ţării, şi nu ştiu pe unde vor scoate cămaşa guvernanţii. Se numeşte traversarea deşertului pentru electoratul român. Să sperăm că ne va mai rămâne energie suficientă pentru a ne relua traiul normal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite