La ce ne ajută ura anti-PSD? Cadrele nu mai rezolvă nimic pentru că nu le mai avem

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ura e cel mai bun liant: ea uneşte şi duşmanii de moarte dacă apare un obiect al urii de „rang superior“. Ura împotriva PSD e deja o tradiţie lungă în rîndul „clasei de mijloc“ şi „lumii bune“ postcomuniste de la noi. Motive suficiente.

Însă noi uităm că ura nu este un instrument politic. Cu ea nu prea ai ce face pe termen mediu şi lung. Oricît ai urî nu poţi schimba multe cu acest sentiment. Există chiar un paradox: ura uneori duce la întărirea părţii adverse. Ura e un fel de dragoste pe dos: întăreşte adversarul.

Dacă revenim la PSD - un partid tot mai conservator şi tot mai neoliberal chiar dacă mai păstrează aparenţele unui „populism socialist“ - vedem că nu întîmplător a venit la putere. Tactica şi strategia lui a fost destul de isteaţă: critici marele capital, dar oferi tot ce vrea, îmbunătăţiri fiscale pro business, măsuri de dreapta cît cuprinde, discurs pe model CpF cu biserica, naţiunea şi tradiţia şi firimituri la restul ca să nu se simtă abandonaţi. Unul dintre trucurile politice ale PSD pe care celelalte partide nicicum nu le învaţă: nu afişează ură faţă de nici o pătură socială. Cel puţin nu în discursul electoral. PNL şi USR sînt artişti în a semăna ură între diverse grupuri sociale.

De ce au ales oamenii PSD? E o chestiune de bun simţ fără a face o mare analiză: oamenii au ales PSD pentru că altă ofertă în care să aibă un minim de încredere nu au avut. Şi datele ne arată că a fost votat şi de urban, şi de rural, şi de educaţi, şi de mai puţin educaţi.

Cînd ai un PNL catastrofal, un USR ultraconfuz & rupt de realitate şi un PMP execrabil atunci pînă şi un PSD dezastruos pare „cea mai bună alegere“ din peisajul politic apocaliptic de la noi.

Deci PSD în acest moment nu are o alternativă. Mai tragic: nu are nici măcar o opoziţie. PNL&USR&PMP nu există. Opoziţia PSD este în interiorul lui şi în interiorul unor structuri de stat.

Iar partea şi mai tragică ţine de faptul că resursele umane ale partidelor şi ale statului devin accelerat de o calitate tot mai slabă. Cred că România nu a mai trecut printr-o criză a cadrelor de partid şi de stat de nivelul acesta din anii 50. Iar acest fapt e cu adevărat foarte grav. De ce se întîmplă acest lucru? Asta e deja o temă aparte...

PS. Astăzi se protestează pe chestiuni reale foarte dureroase. În Bucureşti, pe 4 octombrie 2017 va avea loc un miting în Piaţa Victoriei începând cu orele 11:00. Motivele aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite