Noii miniştri au depus jurământul. Iohannis nu le-a transmis niciun mesaj. Cum a ajuns primarul din Moineşti ministru pentru relaţia cu Parlamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele privind numirea noului ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi numirea noului ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis nu a ţinut un discurs public la ceremonia de depunere a jurmământului de către miniştrii Graţiela Gavrilescu şi şi Viorel Ilie, el stând doar de vorbă câteva zeci de secunde cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi cu premierul Sorin Grindeanu. De obicei, la astfel de ceremonii, şeful statului susţine un scurt discurs.

UPDATE Noul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi noul ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, au depus jurământul ca membri ai Guvernului.

Graţiela Gavrilescu, actual ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, preia portofoliul lui Constantin de ministru al Mediului şi funcţia de vicepremier. În locul ei, este numit Viorel Ilie.

Viorel Ilie, fost primar la Moineşti, numit ministru pentru Relaţia cu Parlamentul după trei luni de experienţă în Legislativ

FOTO Inquam / Octav Ganea

Viorel Ilie a fost investit in functia de ministrul pentru relatia cu parlamentul FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea

În 2008, Viorel Ilie a fost ales primar al oraşului Moineşti (judeţul Bacău) din partea PC, obţinând al doilea mandat în 2012. După fuziunea PC cu PLR şi constituirea ALDE, Viorel Ilie a obţinut al treilea mandat la alegerile locale din vara anului 2016.

La şase luni de la reconfirmarea în funcţie, primarul a candidat pentru Senat pe lista ALDE din Bacău. Proaspăt ales parlamentar, Viorel Ilie a renunţat la funcţia de primar. 

El a devenit lider de grup al senatorilor ALDE, iar după numai trei luni de experienţă în Parlament partidul l-a propus pe Viorel Ilie ca ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

Viorel Ilie s-a născut pe 19 martie 1965 şi este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică - specialitatea Automatică şi Calculatoare a Institutului Politehnic ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, unde a studiat în perioada 1984-1989. Ulterior, a absolvit şi două masterate, unul în Gestionarea Resurselor în Administraţia Publică (Universitatea ”George Bacovia” - Bacău) şi celălalt în Comunicare, Creativitate şi Competenţe Psihosociale în Organizaţii (Universitatea ”Petre Andrei” - Iaşi).

După absolvirea facultăţii, Ilie a lucrat ca inginer până în anul 2000, când a devenit director al S.C. Trust Incom SRL Moineşti. 

Viorel Ilie este căsătorit şi are trei copii, toţi băieţi.

Potrivit declaraţiei de avere depuse la începutul acestui an, Viorel Ilie deţine, împreună cu soţia Simona, două terenuri intravilane ce însumează aproape 3.400 de metri pătraţi, fără a preciza însă localitatea în care se află terenurile. Localitatea nu este precizată nici în cazul celor două case, de 417 metri pătraţi, respectiv 117 metri pătraţi. De asemenea, soţii Ilie mai deţin două spaţii comerciale care împreună au aproximativ 250 de metri pătraţi.

Viorel Ilie nu a declarat ca având în proprietate automobile sau bijuterii şi obiecte de artă a căror valoare însumată să depăşească 5.000 de euro, dar a vândut un spaţiu comercial în 2016 pentru care a încasat 223.000 de lei. Pe numele său sunt deschide două conturi bancare în care se află puţin peste 51.000 de lei. Senatorul a împrumutat firma pe care a condus-o până în 2008, S.C. Trust Incom SRL, cu 556.000 de lei şi a contribuit la campania electorală a ALDE cu 63.000 de lei.

Anul trecut, Viorel Ilie a contractat un credit de 80.000 de lei, scadent în 2020. Ca primar la Moineşti, el a încasat, în 2016, 75.300 de lei, veniturile familiei sale fiind completate de salariile de profesoară ale soţiei, 17.100 lei, şi veniturile din închirierea celor două spaţii comerciale, de aproape 125.000 de lei.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la România TV, că, dacă va avea posibilitatea, va discuta luni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis privind desecretizarea protocoalelor semnate între Ministerul Public şi SRI.

Liderii ALDE, reuniţi duminică în şedinţa Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copreşedinte al formaţiunii. Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost propusă de ALDE în funcţiile de vicepremier şi ministru al Mediului, în locul lui Daniel Constantin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite