Klaus Iohannis a promulgat bugetul pe 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis, a promulgat, luni, legea bugetului de stat pe anul 2015 şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015, în urma deciziei Curţii Constituţionale a României de a respinge sesizarea de neconstituţionalitate depusă de PNL.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2015 şi Decretul privind promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015, în urma deciziei Curţii Constituţionale a României de a respinge sesizarea de neconstituţionalitate.

Curtea Constituţională a stabilit, luni, că Legea bugetului de stat pe 2015 este constituţională, respingând astfel sesizarea PNL. „Nu putem să inventăm noi sancţiuni pentru faptele Guvernului sau ale Parlamentului. Nu putem stabili noi sancţiuni pentru nedepunerea la timp a Legii bugetului.  Trimitem legea la Preşedinţie pentru promulgare. Criticile care au fost aduse acestei legi nu pot fi considerate ca încălcări ale Constituţiei “, a declarat, după şedinţă, preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

PNL a arătat, în sesizarea de neconstituţionalitate depusă în urmă cu o săptămână, că proiectul legii bugetului de stat trebuia înaintat de Guvern în Parlament până la 15 noiembrie. „Legea responsabilităţii fiscal-bugetare spune clar că trebuie să ai până la 31 iulie strategie fiscal-bugetară pentru trei ani de zile, în care să-ţi stabileşti clar cheltuielile cu principalii zece ordonatori de credite şi să stabileşti care este programul de investiţii. Nu avem o asemenea strategie fiscal bugetară şi din punctul ăsta de vedere este neconstituţională“, spunea liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, după sesizarea Curţii Constituţionale. Însă magistraţii CCR au arătat că încălcare a unei legi nu înseamnă, automat, un argument de neconstituţionalitate pentru altă lege. „PNL respectă decizia Curţii Constituţionale privitoare la legea bugetului. Aşteptăm să vedem cum va respecta PSD schema bugetară propusă. Multe din cifre şi estimări sunt nerealiste şi transpare lipsa de viziune a PSD în ceea ce priveşte axele de dezvoltare ale României. Partidele trebuie să înveţe să respecte termenele impuse de lege, pentru că un act normativ e făcut să fie respectat“, a reacţionat Alina Gorghiu, preşedintele PNL, pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite