Corespondenţă. Scandalul din PSD a ajuns la Berlin. Iohannis: „Am vorbit cu doamna cancelar despre criza din coaliţia de guvernare“. Ce a spus Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german Angela Merkel. FOTO AFP
Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german Angela Merkel. FOTO AFP

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, luni, la Berlin, cu cancelara Angela Merkel despre criza politică de la Bucureşti, subiect abordat şi de jurnaliştii germani. Şeful statului a dat asigurări că, în ciuda divergeţelor din PSD, România rămâne o ţară stabilă. De remarcat familiaritatea cu care Iohannis i s-a adresat cancelarei, în limba germană: „Dragă Angela“. De asemenea, Iohannis a pledat pentru o relaţie puternică SUA - UE.

UPDATE Conferinţă de presă comună a celor doi lideri:

Angela Merkel: Mă bucur foarte mult să îl salut pe Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Vizita are loc într-un an cu mai multe aniversări în relaţia noastră bilaterală, 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice între ţările noastre, 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie între ţările noastre, şi 10 ani de statut de membru al Uniunii Europene. Am vorbit şi despre relaţiile economice, care au avut o evoluţie foarte dinamică, au fost creşteri considerabile anul trecut, de ordinul zecilor de procente.

Am menţionat încă o dată faptul că România, după aderarea la UE, a înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte statul de drept şi a luptei împotriva corupţiei. Totodată, am avertizat că abateri de la calea deja începută ar putea pune la îndoială progresele înregistrate în procesul de reformă, dar ştiu, totodată, că Preşedintele Iohannis sprijină acest proces şi vreau să îi mulţumesc în acest sens pentru eforturile depuse în beneficiul statului de drept din România.

Klaus Iohannis (în limba germană): Dragă Angela, mulţumesc că am avut posibilitatea să vorbim foarte intens despre probleme care ne preocupă pe amândoi. Avem anul acesta toate motivele să ne întâlnim, să discutăm şi să celebrăm -  50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice între Germania şi România, 25 de ani de când s-a semnat Tratatul de prietenie între Germania şi România, şi 10 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene, atunci sub Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene. Aş menţiona aici faptul că Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru România. Este pe primul loc, cu creşterii constante de peste 10% în ultimii ani. Este notabil şi cred că arată că suntem nu doar apropiaţi politic, ci suntem apropiaţi şi economic.

Am menţionat tema Spaţiului Schengen şi doamna Cancelar m-a încurajat să continui discuţiile şi cu alţi parteneri europeni, poate reuşim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluţionare.

Am discutat despre relaţia transatlantică. Am relatat, pe scurt, cum a decurs vizita pe care am făcut-o acum câteva zile în Statele Unite, în Washington, şi am căzut de acord că rămânem pe aceeaşi idee comună şi importantă, că relaţia transatlantică este vitală, că Uniunea Europeană este importantă pentru SUA şi SUA este importantă pentru Uniunea Europeană. Suntem de aceeaşi părere, că nu trebuie să optăm între NATO şi Uniunea Europeană, ci trebuie să colaborăm. Aceste lucruri vor duce, după opinia noastră, la îmbunătăţirea întregii situaţii în care ne aflăm.

Întrebări

Cum vedeţi criza politică de la Bucureşti?

Merkel: Nu mă pronunţ, am spus că noi dorim să fie statul de drept întărit în România şi democraţia, dar acestea sunt probleme interne ale României.

Iohannis: În ce priveşte criza politică de acasă, în mod natural doamna cancelar nu doreşte să exprime o opinie, dar am avut o scurtă discuţie pe această temă şi cred că am reuşit să transmit mesajul că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar că România este o ţară stabilă, solidă, cu o economie funcţională, şi că am solicitat celor implicaţi în divergenţe să găsească soluţii urgente, ceea ce fără îndoială se va şi întâmpla.

Angela Merkel si Klaus Iohannis FOTO AFP

FOTO EPA 

Ce relaţie ar trebuie să aibă Europa cu SUA?

Klaus Iohannis: Relaţia dintre UE şi SUA trebuie să fie una foarte bună. Am subliniat acest lucru şi cu ocazia recentei mele vizite la Washington. Am mai spus-o şi o repet: nu e cazul să optăm între NATO şi UE sau între SUA şi UE.  Relaţia transatlantică nu e o opţiune politică sau diplomatică, ci e la baza civilizaţiei noastre de tip democratic şi trebuie păstrată foarte bine. A merge spre slăbirea relaţiei este o mare eroare. Europa are nevoie de America şi invers. Între NATO şi UE trebuie să apară colaborări cu efect de sinergie.

Întrebarea din partea unui jurnalist german: Criza internă de la Bucureşti ce efecte va avea pentru politica internaţională a României?

Iohannis: Nu are absolut niciun efect, avem o criză politică internă, pe care am definit-o ca fiind interpartinică. Politica europeană şi politica externă a României nu sunt influenţate sub nicio formă de această criză. Este vorba de domenii în care eu am o implicare foarte puternică şi interesul meu este să limitez lucrurile, iar toţi politicienii importanţi din România sunt de aceeaşi părere cu mine.


Vizita în Germania are loc în contextul în care în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Cu prilejul vizitei, preşedintele Iohannis are întrevederi, luni, cu omologul său, Frank-Walter Steinmeier, şi cu cancelarul Angela Merkel. Agenda întrevederilor va fi axată pe aprofundarea relaţiei bilaterale cu caracter strategic dintre România şi Germania, precum şi pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeană şi pe cea internaţională.

Întrevederea cu cancelarul Angela Merkel va fi urmată de declaraţii comune de presă la ora 14. Merkel este al doilea mare lider politic cu care se întâlneşte Klaus Iohannis în ultimele sătpămâni după întrevederea cu Donald Trump.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va participa, marţi, în calitate de invitat de onoare, la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului şi expulzării, care va avea loc la Berlin, la Muzeul Istoric German. Liderul de la Palatul Cotroceni va susţine o alocuţiune în cadrul ceremoniei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite