Kelemen Hunor: „Acest conflict cu steagul este unul artificial. Săptămâna viitoare voi discuta cu domnul Ponta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor se va întâlni cu Victor Ponta pentru a discuta problema steagului secuiesc FOTO Adevărul
Kelemen Hunor se va întâlni cu Victor Ponta pentru a discuta problema steagului secuiesc FOTO Adevărul

Kelemen Hunor, liderul UDMR, consideră că acest „război al steagurilor" este unul creat artificial. El a explicat că disputa nu face bine nici românilor şi nici maghiarilor pentru că în acest moment avem probleme mai importante. Liderul UDMR a precizat că va avea o întâlnire, săptămâna viitoare, cu premierul Victor Ponta unde vor discuta pe această temă.

Kelemen Hunor a cerut ambelor părţi să adopte o poziţie moderată şi a explicat că amploarea pe care a luat-o acest scandal nu este în favoarea nimănui. „Noi cerem echilibru. Nu este în interesul României şi nu este nici în interesul maghiarilor din România acest scandal, atunci când avem alte probleme mult mai importante. Pentru unii, Ţinutul Secuiesc a devenit o boală cronică şi nu reuşesc să se vindece de această boală, dar de fapt nu este o boală, ci este o şansă pentru România, cum e Ţara Bârsei şi Ţara Moţilor, zone cu identităţi foarte clare. Rugămintea noastră este să ne întoarcem la dezbateri raţionale, nu înflăcărate, la raţiuni şi la argumente europene", a explicat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a explicat că acest „război al steagului" este unul care nu are substanţă. Liderul UDMR a dat exemplul altor judeţe din ţară care au simboluri proprii, pe care le arborează alături de simbolurile naţionale ale României. „Principiile sunt clare: toate comunităţile din România, inclusiv cele naţionale, au simboluri, semne pe care le foloses. cAşa este şi în Harghita şi Covasna. Aceste simboluri sunt folosite doar aici şi nu încalcă cu nimic, nu ating simbolurile naţionale ale României", a mai spus liderul UDMR.

Acesta a precizat că a luat act de discuţia dintre miniştrii de Externe din România şi Ungaria şi a spus că la finalul acestor discuţii s-a ajuns la un punct de vedere comun pentru o abordare echilibrată a situaţiei. În acest sens, Kelemen Hunor va avea o întâlnire şi cu premierul Victor Ponta pentru a discuta soluţiile în vederea aplanării acestui conflict.

UDMR se opune regionalizării propuse de USL

Kelemen Hunor a explicat că acest sistem de regionalizare, propus de USL, nu este unul benefic pentru România. El a dat drept exemplu ultima regionalizare cu 8 regiuni de dezvoltare şi a precizat că acest proiect a constituit un eşec.

„Regionalizarea trebuie să ţină cont în primul rând de cetăţean. Noi propunem o regionalizare cu 12-13 regiuni, iar împărţirea trebuie să ţină cont de PIB, de creşterea economică, de relaţiile economice dintre judeţe dar şi de potenţialul de dezvoltare economică", a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că un proiect oficial al va putea fi anunţat după congresul UDMR. „Vom avea un congres la Miercurea Ciuc pe 25 mai. Este un congres ordinar, nu unul extraordinar. Îi vom invita pe toţi primarii noştri. Va fi un Congres cu peste 800 de persoane", a spus Kelemen Hunor.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite