Ipocrizie marca PNL. Liberalii contestă la CCR ordonanţa plagiatorilor, pe care 12 dintre ei au votat-o. „Votul colegilor a fost o eroare. Reparăm abordarea incorectă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că grupul parlamentar PNL din Senat a depus o contestaţie la Curtea Constituţională la proiectul de lege de modificare a „ordonanţei plagiatorilor“. Liberalul a subliniat că votul senatorilor PNL, împotriva cererii de reexaminare a preşedintelui Iohannis a fost o „eroare“, iar acum încearcă să repare „abordarea incorectă“.

„Din păcate, săptămâna trecută, votul colegilor noştri pe acest proiect de lege a fost o eroare. O recunoaştem, au fost avertizaţi şi au fost atenţionaţi de conducerea partidului că în orice situaţie trebuie să respecte deciziile Biroului Politic Naţional. În consecinţă, ca să încercăm să reparăm această abordare incorectă, astăzi, grupul parlamentar PNL de la Senat a depus o sesizare la Curtea Constituţională asupra legii care modifică OUG 4/2016“, a declarat Eugen Nicolăescu într-o conferinţă de presă.

Liderul deputaţilor liberali a precizat că primul element luat în considerare de PNL în cadrul sesizării de neconstituţionalitate este acela că "nu se respectă principiul bicameralismului". „Al doilea motiv de neconstituţionalitate pe care îl supunem examenului Curţii Constituţionale este încălcarea principiului bicameralismului consacrat prin jurisprudenţa constituţională, în sensul că amendamentele depuse la Senat modifică conţinutul reglementării şi generează o configuraţie semnificativ deosebită a actului normativ faţă de forma adoptată în camera de reflecţie, în speţă Camera Deputaţilor“, se arată în sesizarea CCR. 

Un al doilea aspect de neconstituţionalitate se referă la „forma înşelătoare, tot prin nerespectarea deciziilor CCR, la care a fost supus la vot proiectul de lege", potrivit lui Nicolăescu. Mai precis, faptul că nu a existat mai întâi un vot asupra raportului, ulterior asupra proiectului de lege per ansamblu.   

„Preşedintele de şedinţă avea obligaţia regulamentară să supună votului prima dată raportul de respingere a cererii de reexaminare şi ulterior, după adoptarea acestuia, legea in forma trimisă la promulgare. Supunând votului, în acelaşi timp, raportul şi legea, practic votul exprimat are caracter echivoc, nefiind clar pentru ce s-au pronunţat, prin vot, senatorii, fie pentru raportul de respingere a cererii de reexaminare sau pentru legea de aprobare a O.U.G. nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 fapt care încalcă dispoziţiile art.77 alin.(3) din Constituţie deoarece acesta face referire explicită la «legea adoptată după reexaminare»

Liberalii subliniază în argumentaţia lor către CCR faptul că prin amendamentele făcute în special de PSD e modificată competenţa, uneori totală, alteori în parte, a unor instituţii din domeniul educaţiei naţionale, cum e cazul ARACIS sau CNADCU. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, prin aceste amendamente capacitatea decizională a instituţiilor e diminuată. 

12 senatori ai PNL au votat cot la cot cu parlamentarii din PSD, ALDE, PMP şi UDMR proiectul de lege prin care sunt avantajaţi cei care plagiază. Printre aceştia sunt „grei“ ca Teodor Atanasiu sau Mariana Câmpeanu, dar şi politicieni cu doctorate, ca Marius Neculoiu şi Corneliu Popescu. Lista ruşinii din PNL îi mai conţine pe Marius Nicoară, Ciprian Rogojan, Valeriu Boeriu, Octavian Motoc, Viorel Grigoraş, Titus Paşca, Eugen Ţapu şi Marius Paşcan.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite