Iohannis: Singura ţara care se opune aderării noastre la Schengen este România, prin felul nefericit în care aratăm că nu ştim foarte bine ce vrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, într-un interviu acordat celor de la caleaeuropeană.ro, despre motivele care ţin departe România de aderarea la spaţiul Schengen. Potrivit acestuia, singura ţara care se opune aderării este chiar România, iar acest lucru din cauza „felului nefericit” prin care se legiferează şi a felul nefericit în care se dau ordonanţe de urgenţă, şeful statului referindu-se aici la cazul OUG 13.

Într-un interviu publicat de caleaeuropeană.ro, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat ce ţări se opun încă aderării ţării noastre la Schengen şi care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm în acest domeniu. Răspunsul şefului de stat a fost o critică la adresa modului în care politicienii români aleg să legifereze, afirmând că singura ţara care se opune aderării la Schengen este chiar România, prin „felul nefericit în care legiferăm, prin felul nefericit în care dăm ordonanţe de urgenţă, în general prin felul nefericit în care arătăm că nu ştim foarte bine ce vrem”.

„Vreţi să vă spun ceva surprinzător? Singura ţară care realmente se opune aderării este România. Prin felul nefericit în care legiferăm, prin felul nefericit în care dăm ordonanţe de urgenţă, în general prin felul nefericit în care arătăm că nu ştim foarte bine ce vrem. Mă refer la ordonanţa 13, la MCV, unde partea vizată prioritar – justiţia – şi-a făcut treaba. Stăm bine. La cealaltă parte, care ţine de Parlament şi de politicieni mai avem teme de rezolvat şi abordări de tip ordonanţa 13, chiar dacă au dispărut, arată multor politicieni europeni că în România lucrurile încă nu sunt stabile în ce priveşte abordarea faţă de ce se numeşte statul de drept”, a declarat preşedintele Iohannis.

Liderii care „ceartă“ Bruxelles-ul

Şeful de stat a criticat şi modul în care unii politicieni cu funcţii înalte în stat „ceartă Bruxelles-ul sau ceartă Uniunea Europeană pentru diferite abordări”,  aspect ce doveşte că încă avem „politicieni care au apucături naţionaliste într-un mod negativ”.

„Abordările unor politicieni chiar foarte vizibili, cu poziţii foarte înalte în stat, care cică ceartă Bruxelles-ul sau ceartă Uniunea Europeană pentru diferite abordări nu ne fac bine absolut deloc. Dimpotrivă, ele confirmă că, în continuare, în România avem cam mulţi politicieni care nu au înţeles foarte bine cum e cu statul de drept, care sunt valorile fundamentale ale Uniunii Europene şi avem încă politicieni care au apucături naţionaliste într-un mod negativ. Au impresia că, în ghilimele, «Uniunea nu are ce se amesteca în treburile noastre interne». Păi dacă n-ar avea, de ce suntem membri acolo, de ce suntem parte dacă nu vrem să se implice? Astfel de abordări prost înţelese din partea politicienilor de la noi, nu a tuturor a unora, fac ca această discuţie să se tot prelungească”, a mai declarat şeful statului.

Cu privire la motivele tehnice care ţin departe Românai de spaţiul Schengen, preşedintele Iohannis a declarat că nicio ţară nu se opune pe motive tehnice,  „însă opoziţia politică a existat şi singurul mod de a o elimina este să arătăm că suntem oameni serioşi”.

„În rest, din motive tehnice pot să vă spun că nu se opune nimeni cum nu s-a opus nimeni din capul locului, însă opoziţia politică a existat şi singurul mod de a o elimina este să arătăm că suntem oameni serioşi. Aici trebuie lucrat. Noi nu avem duşmani în Uniunea Europeană, contrar celor spuse de unii politicieni de la noi. Ba dimpotrivă, avem foarte mulţi prieteni şi avem foarte mulţi care aşteaptă cu optimism să reuşim să înţelegem cu toţii cum este cu valorile europene”, a conchis  Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite