Iohannis a reaprins războiul cu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au o relaţie tensionată. FOTO Inquam Photos
Preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au o relaţie tensionată. FOTO Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat PSD pentru că nu le-a retras sprijinul miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb. Replica liderului social-democrat, Liviu Dragnea, a fost că Iohannis „a venit supărat din vacanţă“, acesta fiind motivul atitudinii sale

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi seară prima reacţie în ceea ce priveşte problemele de natură penală ale unor membri din Guvern, după ce cu o zi înainte conducerea PSD a decis că miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb sunt nevinovate şi nu au de ce să-şi dea demisia, deşi prima este deja anchetată penal pentru abuz în serviciu, iar pentru a doua DNA cere ridicarea imunităţii pentru a putea fi cercetată pentru complicitate la abuz în serviciu.

„Într-un stat de drept, persoane urmărite penal nu trebuie să fie în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau să demisioneze. A doua varianta acceptabilă: trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur“, a declarat preşedintele României.

Şeful statului a subliniat că vrea un guvern care să nu fie supus unor suspiciuni şi că de fiecare dată când sunt acest tip de probleme, persoanele în cauză să facă un pas în spate. În plus, Iohannis a fost foarte critic faţă de faptul că PSD deja s-a antepronunţat pe vinovăţia sau nevinovăţia celor două social-democrate din Guvern, fără a lăsa Justiţia să se pronunţe.

Totodată, preşedintele a făcut aluzie la faptul că liderii PSD şi ALDE se ocupă cu „atacarea Justiţiei“, pentru a arăta că aceasta nu funcţionează, în condiţiile în care mai mulţi dintre aceştia sunt condamnaţi, urmăriţi penal sau doar vizaţi de anchete ale DNA. Avertizat a fost şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cel care ar fi confundat poziţia de rector şi profesor cu cea de ministru şi s-ar fi pronunţat pe dosarul Belina.

„A venit supărat din vacanţă“

Liviu Dragnea i-a răspuns prima dată lui Iohannis ironic şi laconic: „A venit supărat din vacanţă şi ne-a certat pe toţi“. Aşa-zisa „vacanţă“ era, de fapt, deplasarea la lucrările Adunării Generale a ONU de la New York, deplasare în cadrul căreia s-a văzut cu mai mulţi lideri de stat, inclusiv Donald Trump. Ulterior, liderul PSD a revenit cu un alt mesaj referitor la menţinerea lui Shhaideh şi Plumb în Guvern.„Nu trebuie să-i răspund. Dacă dumnealui nu a fost în ţară luni, poate nu a fost informat corect. A fost o discutie destul de serioasă în BPN, care s-a încheiat cu acea decizie. Li s-a transmis celor două doamne să nu demisioneze şi le-am întrebat ce decizie au, pentru că decizia este a lor. Sunt două posturi importante în Guvern şi nu ar face bine să plece acum“, a punctat Dragnea. Mai mult, liderul PSD s-a declarat indignat de faptul că Iohannis a făcut apel la societatea civilă să se manifeste ori de câte ori sunt teme controversate pe Justiţie.

Potrivit preşedintelui social-democrat, ceea ce a făcut Iohannis i se pare o „o ieşire din democraţie“. „E nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toţi cei care îşi doresc o Românie stat de drept şi care doresc o justiţie independentă să se anunţe şi să-şi spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergenţe majore“, declarase Iohannis anterior, ceea ce pentru Dragnea a reprezentat o chemare în stradă a oamenilor.

Citeşte şi:

Dragnea, mesaj pentru Iohannis: Dacă e să renunţăm la imunitate, să renunţe şi preşedintele

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite