Iohannis răspunde apatic la măcelul din Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului atenţionează că modificările operate de Parlament în domeniul Justiţiei vor atrage consecinţe grave la nivel european. Iohannis nu a prezentat însă un plan concret prin care să blocheze PSD, ci pare că se bazează exclusiv pe decizia Curţii Constituţionale

Numai că, cel mai probabil, calupul de legi nu va mai ajunge la Cotroceni pentru promulgare, în condiţiile în care USR a anunţat deja că le va contesta la Curtea Constituţională. Astfel, în următoarea perioadă,  Klaus Iohannis va fi mai degrabă un preşedinte-privitor: spre CCR, singurul baraj insituţional care mai poate bloca modificările operate de coaliţia PSD-ALDE la legile Justiţiei.

„Referendumul nu e ultimul as“
Întrebat de jurnalişti dacă se gândeşte să declanşeze un referendum pentru apărarea Justiţiei şi a statului de drept, Iohannis a spus: „Mă gândesc la referendum şi îl păstrez. Dar nu e ultimul as din mânecă“. Şeful statului a refuzat să detalieze care ar fi ceilalţi aşi, sau, mai exact, dacă există un alt as, căci Constituţia îi oferă o plajă restrânsă de acţiune. Klaus Iohannis poate întoarce o lege în Parlament, o poate contesta la CCR sau poate întreba poporul în printr-un referendum. În condiţiile în care Opoziţia a anunţat că va contesta legile la CCR, primele două opţiuni sunt deja expirate.

Au intrat în panică penalii. Au văzut că a trecut un an şi nu s-a întâmplat nimic. Klaus Iohannis

Şeful statului s-a concentrat pe impactul european al modificărilor din domeniul Justiţiei.  „Dacă cineva crede că modificările nu vor avea urmări, înseamnă că e căzut din lună“, a spus Klaus Iohannis. Întrebat dacă există pericolul ca  România să ajungă în situaţia Poloniei, şeful statului a răspuns: „Există un risc evident. În urma acestor modificări, nimeni nu va avea impresia că România s-a consolidat în ceea ce priveşte statul de drept. Am avut OUG 13 în iarnă, dar efectele ei au rămas“. Comisia Europeană a declanşat miercuri o procedură drastică, ce ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei în cadrul UE, o măsură ce vine ca urmare a controversatelor reforme privind justiţia din Polonia.

Cât despre graba cu care PSD a adoptat legile Justiţiei, Iohannis a spus: „Au intrat în panică penalii. Au văzut că a trecut un an (n.r.-de la preluarea guvernării de PSD) şi nu s-a întâmplat nimic“. Şeful statului nu a discutat pe acest subiect nici cu premierul Mihai Tudose, nici cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. „Domnul ministru al Justiţiei mă evită. Nu vi s-ar fi părut normal să mă anunţe şi pe mine când a demarat procedura de modificare a legilor justiţiei?”, a adăugat preşedintele.


A început mutilarea Codurilor Penale

După ce a adoptat cele trei legi ale Justiţiei, coaliţia PSD-ALDE a trecut la modificarea Codurilor Penale. Comisia specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache a început joi dezbaterile pe propunerile pentru transpunerea Directivei europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie în legislaţia românească. Profitând de Directiva europeană, PSD, ALDE şi UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal şi la Codul de procedură penală. Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată.O altă prevedere scandaloasă spune că imaginile înregistrate pe camera de luat vederi nu mai pot fi probe la dosar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite