SURSE Iohannis va participa la summitul PPE din februarie. Preşedintele a lipsit de la ultimele reuniuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a lipsit de la ultimele reuniuni ale liderilor europeni, inclusiv de la Congresul PPE de la Marid, preşedintele Klaus Iohannis va participa la summit-ul Partidului Popular European (PPE) care precedă Consiliului European din 18 – 19 februarie, potrivit unor surse oficiale. La summitul PPE sunt invitaţi, de asemenea, Cancelarul Angela Merkel, dar şi alţi lideri europeni importanţi.

Surse oficiale au confirmat, pentru „Adevărul, că preşedintele Klaus Iohannis va participa de această dată la reuniunea popularilor europeni. La summitul PPE, printre invitaţi se află preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude-Junker, cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy, premierul bulgar Boiko Borisov, premierul ungar Viktor Orban, potrivit unui comunicat de presă emis de PPE, potrivit Mediafax. 

Evenimentul are loc la Hotelul Sofitel din Bruxelles şi va fi găzduit de preşedintele popularilor europeni, Joseph Daul. Simmitul PPE pregăteşte Consiliul European, unde se va discuta despre criza refugiaţilor şi despre rămânerea Marii Britanii în UE. 

Până acum, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să participe la reuniunile PPE de dinaintea Consiliului European. Şeful statului a lipsit şi de la Congresul popularilor de la Madrid, unde România a pierdut postul de vicepreşedinte, deţinut până atunci de liberala Anca Boagiu.

Administraţia Prezidenţială nu a oferit o explicaţie oficială pentru refuzul lui Iohannis de a participa la reuniunilor liderilor PPE, însă surse politice de la Cotroceni au precizat că a fost vorba despre o interpretare rigidă a legii fundamentale. „Constituţia spune că nu ai voie să fii membru al unui partid politic, dar nu-ţi impune neapărat restricţii la nivel european. E discutabil. Însă preşedintele preferă probabil să menţină o anumită distanţă, pe care am văzut-o  şi faţă de PNL“, au declarat pentru „Adevărul“ surse prezidenţiale.

Un europarlamentar PPE explică însă importanţa unor astfel de reuniuni. „Cred că ar fi bine pentru Iohannis să participe la summit-urile PPE, pentru că este un bun prilej să discuţi cu liderii mondiali. Acolo te întâlneşti cu Merkel şi cu Juncker, dar şi cu alţi lideri de dreapta importanţi din regiune“, a spus un europarlamentar român din PPE pentru “Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite