Ruptură totală. Iohannis: Dragnea nu mai reprezintă un partener de discuţie. Nu vom mai avea discuţii informale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că relaţia cu PSD şi cu Guvernul Dăncilă va fi una strict instituţională. „PSD, mai concret Dragnea, prin felul în care a procedat, nu mai prezintă pentru mine un partener de discuţie altfel decât instituţional“, a spus Iohannis, la Ruse, după o reuniune informală a şefilor de stat din Bulgaria, Austria şi România

Jurnalist: Aţi văzut memorandumul pentru mutarea ambasadei României în Israel?

Iohannis: Da, ştiu ce conţine, dar nu este cazul să discutăm despre aceste lucruri. Părerea mea a rămas aceeşi. Guvernul nu trebuia să se apuce de o temă care este a preşedintelui fără să discute cu preşedintele. Acum trebuie să o reparăm. România nu are niciun interes să strice relaţiile cu Israelul pentru nişte politiceni care n-au înţeles care este rolul lor. 

Protocolul încalcă atribuţiile preşedintelui?

Este secret, nu vreau să vorbesc despre el, pentru că legea aşa spune. Doar unii care s-au considerat puţin mai importanţi au fugit la televizor şi au vorbit despre acest lucru. 

Dar acceptaţi o discuţie despre mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim?

Cu siguranţă acest lucru se poate discuta şi se tot discută. În Israel se discută de 20 de ani această chestiune, însă discuţia rămâne una prospectivă atâta vreme cât condiţiile cerute de ONU şi UE nu sunt îndeplinite. Nu putem să facem o politică externă care nu se bazează pe dreptul internaţional. Sunt chestiuni extemn de complicate legate de Orientul Mijliocu. Premierul Netanyahu m-a sunat atunci (în ianuarie- n.r) pe această temă, iar eu i-am spus că înţeleg dorinţa de a avea capitala acolo, la Ierusalim, dar mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim ţine mai degrabă de finalizarea procesului de pace în zonă decât de voinţa politică a unui actor din Europa. 

Dragnea şi Dăncilă vor veni la recepţia de la Cotroceni de 9 mai. 

Din moment ce i-am invitat, sunt bineveniţi. Noi nu ne întâlnim pentru că suntem prieteni. Nu putem să nu conducem România, nu putea să nu vorbim pentru că averm divergenţe politice. Discuţiile care vor avea loc între mine şi Guvern vor fi instituţionale. Discuţii informale nu vor mai exista. PSD, mai concret Drganea, prin felul în care a procedat, nu mai prezintă pentru mine un partener de discuţie altfel decât instituţional. 

Liviu Dragnea s-a întâlnit la Parlament cu guvernatorul BNR. 

Da, este ciudată această formă. Dorinţa mea a fost să-i aduc la aceeaşi masă pe cei care au avut neînţelegeri. Nu domana Dăncilă a atacat BNR, ci Dragnea. Dacă Drganea crede că a făcut mediere, e bine şi aşa. Important e că s-au întâlnit. 

Austria a anunţat că va stabili alocaţiile pentru copiii străini la nivelul celor din ţara de origine. 

Sunt 15.000 de familii de români care sunt în această situaţie. Am vorbit cu preşedintele, o să le spun şi responsabililor guvernamentali această chestiune. Aceasta este o temă în care avem opinii foarte diferite. Cred că se va ajunge la o clarificare. Există voci relevante în UE care spun că o astfle de iniţiativă nu este confromă cu tratatele europene. 

Cum vedeţi scandalul din TVR?
Am aflat de aceste discuţii. Este foarte rău că s-a ajuns aici, că se acuză unii pe alţii. Nu vreau să iau parte unuia sau a altuia. Jurnaliştii trebuie lăsaţi să-şi facă treaba. Dacă vorbim de TVR, mesajul meu este: să nu se bage politicul în TVR, ci să alse specialiştii să rezolve problemele. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite