Iohannis, ambasadorilor străini: Relaţiile României cu Rusia sunt umbrite de criza ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis le-a vorbit ambasadorilor străini, la prima întâlnire cu aceştia în calitate de şef al statului, rolul strategic pe care îl joacă România la frontiera estică a UE şi NATO şi despre relaţiile României cu Federaţia Rusia în contextul celor întâmplate în Ucraina.

„Ameninţările la adresa securităţii regiunii extinse a Mării Negre amplifică rolul strategic al României în promovarea unui climat de pace şi securitate la frontiera estică a UE şi a NATO. Vom urmări în continuare cu atenţie şi evoluţia conflictelor îngheţate, un element suplimentar de tensiuni în regiunea extinsă a Mării Negre“, a spus Iohannis, la prima întâlnire cu ambasadorii străini.

Şeful statului a vorbit şi despre relaţia României cu Rusia lui Putin. „Relaţiile României cu Federaţia Rusă, asemenea relaţiilor Uniunii Europene şi NATO cu Federaţia Rusă, sunt astăzi umbrite de evenimentele grave care au dus la criza ucraineană. Revenirea acestor relaţii la stadiul atât de necesar al dialogului constructiv şi colaborării corespunzătoare intereselor comune depinde imperios de respectarea în politica externă rusă a principiilor dreptului internaţional. Încercarea de rescriere a regulilor, depăşirea unor linii roşii în materia conduitei şi principiilor de drept internaţional, recursul la modalităţi de acţiune între state care ţin de epoci trecute, ne creează probleme tuturor, europenilor, comunităţii atlantice, vecinătăţii, Rusiei însăşi - iar implicaţiile se extind dincolo de spaţiul euroatlantic“, a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, la Palatul Cotroceni, mai multe întâlniri cu reprezentanţi diplomatici din alte state. La întâlnirile de la Cotroceni, Iohannis a susţinut un discurs în care a vorbit despre importanţa Ministerului Afacerilor Externe, despre parteneriatul  dintre România şi SUA, dar şi despre colaborarea între instituţiile statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite