Ioana Petrescu trebuie să demisioneze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stimată doamnă ministru, astăzi sunteţi doar un element biografic folosit ca paravan de un politician fără scrupule.
Stimată doamnă ministru, astăzi sunteţi doar un element biografic folosit ca paravan de un politician fără scrupule.

Stimată doamnă Ioana Petrescu, nu am nicio aşteptare de la domnul Victor Ponta. A demonstrat în nenumărate rânduri că nu pricepe ce se petrece în Guvernul pe care îl conduce, cum nu înţelege nici ce i se întâmplă. Din acest motiv, vă adresez o rugăminte directă, din tot sufletul, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră în susţinerea scăderii CAS-ului: daţi-ne bunul-simţ înapoi.

E nevoie de un gest simplu şi direct: scrieţi-vă demisia de onoare dintr-un Guvern incompetent, cum nu cred să fi existat vreodată. Pe vremuri, Nicolae Văcăroiu – coleg de doctrină cu Victor Ponta – era, după cum se considera şi singur, un Hagi al finanţelor, pe lângă ce se petrece astăzi. Nu aş vrea să fac recurs la pregătirea dumneavoastră, dar sunt convins că la niciunul dintre examenele pe care le-aţi dat, până să fi ajuns ministru în Guvernul Victor Ponta, nu v-aţi prezentat vreodată atât de nepregătită. 

Apelez la onoarea dumneavoastră pentru că sunteţi tânără şi vă lipseşte experienţa politicii româneşti şi regret că aţi început să învăţaţi alături de Victor Ponta. E regretabil că aţi fost târâtă într-un război politic dur, care nu vă aparţine. Ce vă aparţine, în schimb, e modul în care înţelegeţi să vă comportaţi ca ministru al Finanţelor. De data asta aţi căzut examenul fără niciun drept de apel, pentru că datoria dumneavoastră nu este să îl apăraţi pe Victor Ponta în faţa lui Traian Băsescu, ci să argumentaţi convingător de ce e necesară scăderea CAS-ului fără a recurge la argumente sentimentale. Şi mai ales, să puteţi indica, fără umbră de îndoială, cum veţi acoperi în bugetul României efectele scăderii.

Victor Ponta la Cotroceni

Victor Ponta explicând strategia sa economică de revitalizare a României. Urmează strategia prezidenţială.

Stimată doamnă ministru, astăzi sunteţi doar un element biografic folosit ca paravan de un politician fără scrupule. Nu vă periclitaţi cariera viitoare, pe care abia aţi început-o, printr-o asociere nocivă cu Victor Ponta. E nevoie de demisia dumneavoastră pentru că, ce aveţi mai presus de funcţia temporară de ministru într-un Guvern incompetent este onoarea personală. Aţi căzut într-o capcană întinsă chiar de premierul din Guvernul căruia faceţi parte. Sunt convins că v-a spus că vizita la Cotroceni e o formalitate. Din păcate, faptul că Victor Ponta nu ştie să respecte instituţiile statului român, vi s-a transferat şi dumneavoastră. Ştiţi bine că, cine greşeşte plăteşte. Victor Ponta este iresponsabil, dar aştept ca dumneavoastră să nu giraţi un astfel de comportament prin a continua să faceţi parte din cabinetul său.

Stimată doamnă ministru, aveţi pe mână bugetul României, destinul unui număr enorm de bugetari, starea sistemului economic şi, finalmente, bugetul de pensii. Prestaţia dumneavoastră a ridicat semne de întrebare cât se poate de serioase despre capacitatea de a gestiona un domeniu atât de dificil şi complex. Vă place să explicaţi lucrurile prin recurgerea la exemplul omului simplu, conform tipicului educaţiei economice americane. Voi face acelaşi lucru pentru dumneavoastră: dacă aţi fi avut un business de nivel mediu şi contabilul dumneavoastră v-ar fi răspuns aşa cum aţi răspuns preşedintelui Traian Băsescu, vă garantez că l-aţi fi concediat pe loc.

Sunt convins că Victor Ponta o să vă spună să staţi liniştită, că toate acestea sunt doar atacuri politice. Stimată doamnă, acesta nu este un atac politic, ci un sfat. Vă rog să respectaţi efortul pe care l-aţi făcut pentru a ajunge aici şi să demisionaţi pentru a vă recâştiga singurul lucru pe care îl puteţi recupera: onoarea.

E un moment dificil şi neplăcut. E cazul să acceptaţi că este inadmisibil să nu îţi poţi susţine propriul proiect. Chiar dacă am convingerea că sunteţi mai degrabă o victimă a lui Victor Ponta, care s-a folosit de dumneavoastră, acest lucru nu vă scuteşte de responsabilitatea propriilor alegeri. Astăzi, sunteţi pusă în faţa uneia dintre cele mai dificile alegeri din cariera dumneavoastră: să giraţi un Guvern incompetent si compromis, prin a continua să ocupaţi funcţia de ministru de Finanţe sau de a demisiona onorabil.

Sper ca veţi face alegerea corectă!

P.S. Această scrisoare a fost trimisă şi doamnei ministru Ioana Petrescu. 

Înregistrarea negocierilor dintre Băsescu, Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, privind reducerea CAS

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite