Infractorii, favorizaţi de noile prevederi ale Codului Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au scos ieri de sub incidenţa legii penale ziariştii care publică informaţii din dosare penale. Votată cu 175 de voturi pentru, patru împotrivă şi 20 de abţineri, modificarea

Deputaţii au scos ieri de sub incidenţa legii penale ziariştii care publică informaţii din dosare penale. Votată cu 175 de voturi pentru, patru împotrivă şi 20 de abţineri, modificarea legislativă ar putea fi doar un mod de a stopa criticile presei, întrucât alte prevederi controversate au fost păstrate în Codul Penal.

Propus de social-democratul Eugen Nicolicea, amendamentul stipulează faptul că jurnaliştii nu pot fi traşi la răspundere dacă publică informaţii din dosare penale, de orice fel, inclusiv sub formă audio-video. Potrivit amendamentului propus de Nicolicea, se pedepseşte doar funcţionarul ce are în atribuţiile de serviciu păstrarea secretului şi a confidenţialităţii informaţiilor primite.

Plenul Camerei a preferat în paralel să gireze prin vot alte reglementări care i-ar putea proteja pe eventualii infractori. Deşi practica a demonstrat că o anchetă nu poate fi încheiată în numai şase luni, deputaţii au decis ca durata ei să fie restrânsă la maximum, cu posibilitatea prelungirii termenului numai pentru efectuarea unei expertize judiciare.

Percheziţia nu se poate efectua decât după constatarea refuzului persoanei de a remite organelor de cercetarea probele cerute, în timp ce interceptările convorbirilor telefonice se vor face numai după începerea urmăririi penale faţă de cei vizaţi şi numai cu înştiinţarea respectivei persoane.

Infractorii vor beneficia şi de sentinţe mai uşoare, în condiţiile în care încadrarea la o infracţiune cu consecinţe deosebit de grave este condiţionată de producerea unui prejudiciu material de peste 9 milioane de euro, în loc de 60.000 de euro, cât a fost până de curând.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite