INFOGRAFIE Sondaj INSCOP - Românii dau direcţia: spre Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul” explorează azi cât de consolidată este, în rândul populaţiei, opţiunea strategică de politică externă a României, precum şi ţările percepute ca având cea mai fastă contribuţie la evoluţia noastră de la revoluţie încoace.

La întrebarea „La 25 de ani de la căderea comunismului, dvs. care credeţi că ar trebui să fie direcţia înspre care să se îndrepte România din punct de vedere al alianţelor politice şi militare?”, marea majoritate a românilor (86,1%) indică direcţia Vest (UE, NATO). Doar 5,2% indică direcţia EST (Rusia), în timp ce 8,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Persoanele active (31-50) susţin în proporţia cea mai mare direcţia Vest (89,4%). La întrebarea ”Care este, în opinia dvs. ţara care a influenţat cel mai mult, în bine, evoluţia României în ultimii 25 de ani?”, Statele Unite ale Americii conduc detaşat, 36,9% considerând că această ţară a influenţat pozitiv evoluţia României în ultimii 25 de ani. Clasamentul este completat de Germania (18,4%), scor influenţat probabil conjunctural şi de contextul electoral al alegerii lui Klaus Iohannis. Pe locul 3 se află Franţa cu 4,4% din opţiuni. Urmează, în ordine, Marea Britanie (4%), Rusia (3,8%), Italia (2,8%),  Spania (2,1%), China (0,9%). 0,8% indică altă ţară, în timp ce 25,8% nu ştiu sa nu răspund la această întrebare.
Tinerii şi persoanele active consideră în proporţie ceva mai mare decât media că SUA au influenţat în bine cel mai mult evoluţia României în ultimii 25 de ani.

Remus Ştefureac, politolog-director INSCOP, pune concluziile acestui sondaj: ”Alături de adeziunea faţă de democraţie, opţiunea consolidată a imensei majorităţi a românilor pentru Occident (UE, NATO) în dauna Eurasiei (Rusia) reprezintă marele câştig al ultimilor 25 de ani. Din punctul de vedere al valorilor şi al reperelor de civilizaţie modernă, românii nu mai au dubii. Atât populaţia, cât şi conducerea politică rezoneză în aceeaşi direcţie, ceea ce face din România unul dintre cei mai puternici piloni occidentali în această parte a lumii”.

image

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Băsescu, cel mai bun preşedinte al României post-decembriste

Guvernul Ponta IV a trecut de votul senatorilor şi deputaţilor, potrivit unor surse politice. Noul Cabinet are în componenţă opt miniştri noi: cinci de la PSD, doi de la partidul lui Tăriceanu şi unul de la PC.

INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Preşedinţia creşte spectaculos în încrederea românilor

Alegerile prezidenţiale au avut un impact puternic asupra încrederii românilor în instituţii, o mare parte dintre acestea cunoscând evoluţii sau involuţii semnificative comparativ cu măsurătoarea din luna octombrie: preşedinţia cunoaşte o creştere spectaculoasă, în vreme ce Biserica îşi continuă trendul descendent.

INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Ce vor românii de la preşedintele Klaus Iohannis

Barometrul INSCOP-Research realizat la comanda ziarului „Adevărul“ explorează priorităţile pe care românii aşteaptă să le aibă preşedintele nou ales, precum şi raportarea acestuia faţă de predecesorul său şi faţă de premier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite