Guvernul vrea ca Dragnea să stabilească viitorul României pentru următorii 20 de ani. Reacţia PNL: Proiectul trădează un mod de gândire bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care îi dă preşedintelui Camerei Deputaţilor, adică Liviu Dragnea, puterea de a decide principalele obiective strategice ale României până în 2040, toate guvernele fiind obliigate să ţină cont de acestea.

Proiectul Guvernului „instituie obligaţia“ elaborării unui document numit „Strategia 2040”, care va realiza strategia de dezvoltare economică şi socială a României. Organismul care se va ocupa de realizarea strategiei va fi o comisie condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, din care vor mai face parte reprezentanţi ai Preşedinţiei României, ai Guvernului, ai partidelor parlamentare,ai Academiei Române şi ai Consiliului de Programare Economică şi Comisiei Naţionale de Strategie şi prognoză. De altfel, Consiliul de Programare Economică şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză vor realiza coordonarea metodologicăşi ştiinţifică a „Strategiei 2014“. 

Potrivit proiectului Guvernului, activitatea Comisiei „România 2040“ se va finaliza cu următoarele  documente: a) Declaraţia politică de asumare a Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040“; b) Strategia naţională pe termen lung „România 2040“; c) Prognozele şi scenariile de dezvoltare, precum şi detalierea acestora sub forma unui raport de fundamentare; d) Propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale şi principalelor politici publice necesare pentru implementarea Strategiei „România 2040“.

Obiectivele, obligatorii

Mandatul Comisiei „Strategia 2040“ expiră la 1 iunie 2019, cu doar câteva luni înainte de următoarele alegeri prezidenţiale, până atunci fiind necesară terminarea strategiei care îşi va începe să-şi producă efectele imediat. De altfel, Guvernul susţine în proiectul său că „odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii în programele de guvernare aprobate în Parlament a principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia «România 2040»“.

În plus, tot în iniţiativa gândită de Dăncilă şi colegii ei din PSD şi ALDE, este punctat faptul  că la elaborarea proiectului legii bugetului de stat, autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă cu finanţele publice va lua în considerare cu prioritate prevederile Strategiei „România 2040“. 

PNL: Dragnea vrea să condamne România la dezastru

Principalul partid al opoziţiei,  PNL, a criticat Guvernul pentru iniţiativa pe care o vrea adoptată câtmai repede. „Dragnea vrea să condamne România la dezastru nu doar într-un mandat de 4 ani, ci pentru următoarele două decenii. Acest proiect de lege trădează un mod de gândire bolnav“, au transmis cei de la PNL prin intermediul unui comunicat de presă. Nu în ultimul rând, PNL le cere celor din guvern să renunţe la proiectul de lege care, dacă există o adevăratăvoinţă a majoritaţii PSD-ALDE, ar putea trece în doar câteva săptămâni de Parlament. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite