Guvernul Viorica Dăncilă a primit un vot de neîncredere din partea străzii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fireşte, ca de obicei, cifrele diferă. Unii spun că ieri s-ar fi aflat pe străzile şi în pieţele din marile oraşe ale României între 70 şi 80 de mii de oameni, alţii avansează cifre considerabil mai mici.

La urma urmei, nu cifrele contează. Importantă e calitatea celor ce protestează, important e că au ieşit în stradă oameni de bună condiţie intelectuală, oameni cu şcoală. Posesori de diplome universitare reale, obţinute prin muncă, neplagiate, reprezentanţi ai altor categorii sociale care nu au furat, nu au plagiat, nu au minţit.

Am văzut în mijlocul protestatarilor vârfuri ale intelectualităţii care înţeleg şi îi fac şi pe alţii să înţeleagă că într-o ţară democratică ai dreptul să îţi exprimi liber dezacordul şi faţă de politicile guvernamentale (indiferent de câte voturi ar avea Executivul în spate), şi faţă de abuzurile parlamentare. Fără ca aceasta să însemne că îndemni la răsturnarea ordinii constituţionale ori la desfiinţarea Parlamentului.

Important e că la proteste au luat parte reprezentanţi activi ai societăţii, oameni care au aflat şi au înţeles cum nu se poate mai bine că victoria Revoluţiei din Decembrie a adus cu sine dreptul de a spune ceea ce gândeşti în spaţiul public, fără să îţi mai fie teamă că, în chiar următoarele ore, ai intrat în vizorul organelor de ordine ori, şi mai rău, chiar în acela al Securităţii.

Meseria de cetăţean, despre care vorbea dl. Gabriel Liiceanu, se învaţă şi tocmai această realitate le dă fiori şi d-lui Liviu Dragnea, şi d-lui Călin Popescu-Tăriceanu, şi d-nei Carmen Dan, şi altor corifei ai coaliţiei PSD-ALDE. Respectivii, dar şi alţii de aceeaşi speţă se tem că numărul oamenilor ce deschid ochii şi nu vor mai putea fi minţiţi atât de uşor la viitoarele alegeri, fie ele locale sau parlamentare, creşte, iar aceasta nu e deloc în favoarea lor. A celor care doresc masificarea, suspendarea gândirii, interzicerea reflecţiei critice.

Cum astfel ne-am explica vorbele necugetate, insultătoare, descalificante rostite la adresa protestatarilor de veşnicii scandalagii şi puşi pe harţă Adrian Marius Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, absolvent al şcolii politice a lui Gigi Becali şi atât de controversatul Mirel Palada? Cum ne-am putea explica vorbele halucinante scoase pe gură la postul de televiziune Digi 24 de d-na Ecaterina Andronescu, ale cărei elucubraţii ar merita un întreg comentariu?

80.000 de oameni, cam tot atâţia câţi s-au aflat ieri în stradă, pleacă anual din ţară, iar, în ultima vreme o fac, din pricina disperării ce le-a fost, le este zilnic provocată de eşecul, de abuzurile în cascadă, de lipsa oricărei morale ce caracterizează guvernarea PSD-ALDE. Îi înspăimântă pe cei ce optează pentru emigrare, înainte de toate, gândul că guvernarea PSD-ALDE le blochează nu lor prezentul, ci viitorul copiilor lor.  

Sunt voci care continuă să susţină, la fel cum au făcut-o şi iarna trecută, că protestatarii ar fi fost infiltraţi. Că printre ei s-ar fi aflat nu numai oneşti, ci şi plătiţi, şi provocatori, şi certaţi cu legea. Voci ce încearcă să justifice astfel atitudinea din ce în ce mai ostilă a Jandarmeriei. Posibil, or fi fost. La orice adunare publică, cu mari concentrări de oameni, apar şi provocatori, şi scandalagii, şi gură-cască. Se întâmplă şi lucruri nedorite, important e ca ele să nu devină predominante. Şi nu au fost.

Protestele de ieri au fost indiciul că spiritul civic al românilor nu a putut fi înfrânt. Că el este pregătit să amendeze  abuzurile guvernului şi ale majorităţii parlamentare, ale liderilor politici care nu au înţeles că votul din decembrie 2016 nu le dă dreptul să transforme România într-un fel de teren proprietate personală, într-o parcelă luată pentru patru ani în arendă şi supusă siluirii, aşa cum ordonă Dragnea şi Tăriceanu.

Ceea ce s-a întâmplat ieri în Capitală şi în multe oraşe din ţară reprezintă un fapt ce ar trebui să îi dea serioase motive de reflecţie d-nei Viorica Dăncilă. Înainte de a prezenta lista miniştrilor ei sau , mai exact, lista miniştrilor ce i-au fost impuşi de Dragnea-Trei Dosare, înainte de a înfăţişa în Parlament noua formă, nu mă îndoiesc că va fi una revizuită, adăugită, chiar cu totul alta a sacrosanctului program de guvernare, înainte de a depune jurământul în faţa preşedintelui Iohannis, premierul desemnat ar trebui să se întrebe dacă este cu adevărat pregătit pentru această funcţie.

Ieri d-na Dăncilă şi politica pe care o reprezintă au primit un vot de neîncredere din partea străzii. O va pune el oare cât de cât pe gânduri? Sau va rămâne doamna Dăncilă fidelă cuvintelor negândite ce i-au ieşit pe gură anul trecut la adresa protestatarilor, lui Daddy Dragnea şi ideii că “pentru noi nu oamenii contează, contează programul de guvernare”.

Adică, prioritar, cu preţul sacrificării României, scăparea de rigorile justiţiei a penalilor coaliţiei în frunte cu Dragnea şi Tăriceanu.  

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite