Guvernul Tudose - un subprodus politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici măcar o singură surpriză cât de cât plăcută în lista componenţilor guvernului ce ar urma să fie condus începând de astăzi, după votul de învestitură şi după jurământul depus în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, de dl. Mihai Tudose ot Brăila.

El însuşi un ins recomandat pentru funcţia de prim-ministru doar de apartenenţa la serviciile secrete, un detaliu care, brusc, nu mai reprezintă o problemă pentru mai-marii PSD. Dar şi prin plagiatul care se se dovedeşte a fi pe punctul de a deveni cutumă, dacă nu cumva chiar condiţie obligatorie pentru intrarea în partid, şi de ficatul propriu. Aşa după cum ne-a încredinţat cu o candoare îngrijorătoare însuşi posesorul lui.

De fapt, ieri, miercuri, 28 iunie, s-a întâmplat exact ceea ce ne aşteptam să se întâmple. Şi anume:

1. Ar urma să îşi păstreze posturile greii care au fost alături de Liviu Dragnea în operaţiunea de ejectare a lui Sorin Grindeanu. În primele rânduri aflându-se mai mult sau mai puţin graţioasele doamne Shhaideh, Dan şi Vasilescu. Inşi care au fost catalogaţi acum două săptămâni de raportul scris de familiarul cimitirelor, penalul Darius Vâlcov, ca fiind leneşi, puturoşi ori incapabili, care au confirmat ei înşişi, veseli şi cu spirit partinic, aşa cum numai în ceata pesedistă poţi găsi, diagnosticele vâlcoviene prin votul dat moţiunii de cenzură, ar urma să fie reinstalaţi în posturi iar cel ce îi va conduce este unul dintre fruntaşii la capitolul nerealizări. 

2. Ar urma să rămâne nemişcaţi, pe locurile lor, miniştrii ALDE, în frunte cu septuagenarul Meleşcanu. Oare nu s-a gândit respectivul domn care în mod normal trebuia să fie mai demultişor la pensie cum va fi privit în cancelariile occidentale după ce la votul de cenzură s-a comportat după modelul Tudorel Postelnicu? Foarte apropiat de domnul Meleşcanu căci şi domnia-sa are rădăcini puternice în fosta nomenclatură comunistă. Şi nu numai.

3. Ar urma să primească ciolane de ros destul de consistente o seamă de indivizi şi individe până mai ieri socotiţi de mâna a doua. Gen Mişa, Fifor, Doina Pană. Care, fiindcă au făcut scut în jurul preşedintelui partidului atunci când acesta avea mai multă nevoie, au fost mutaţi de pe strapontine în fotolii.

Sunt acum de domeniul evidenţei următoarele lucruri:

1. Nu aspiraţia de mai bine şi nu dorinţa de eficientizare a guvernării au dus la operaţiunea vizând înlocuirea Cabinetului Grindeanu. Cum aproximativ 80% din cei ce ar trebui să compună strânsura urât mirositoare reprezentând noul Executiv sunt tot aceiaşi care au făcut parte din cel înlăturat săptămâna trecută, cum nu cred în miracole, în revelaţii pesediste de conştiinţă şi nici în vinovăţia exclusivă a astăzi proscrisului domn Sorin Grindeanu, mi se pare extrem de clar că ar trebui să fim cum nu se poate mai naivi pentru a înţelege altceva decât că, în exclusivitate, obsesia maladivă de cumulare totală a puterii în mâini proprii a d-lui Liviu Dragnea şi dorinţa aceluiaşi ins sinistru de a obţine concedierea fostului premier reprezintă explicaţia şi mobilul crizei prin care a trecut România în ultimele două săptămâni şi mai bine.

2. Nu putem spera nici măcar o singură clipă că posibilul nou guvern va fi măcar cu un singur procent mai eficient decât precedentul, atâta vreme cât în componenţa lui se regăsesc persoane care s-au acoperit de şi mai mult ridicol decât cel care îi definea deja din vremea în care făceau parte din echipa condusă de dl. Sorin Grindeanu. Când, de exemplu, dl. Florian Bodog aşteaptă să fie reconfirmat în postul de ministru al Sănătăţii după ce a minţit-o în direct, pe un post de televiziune, la o oră de maximă audienţă pe d-na Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD, punând-o astfel într-o situaţie extrem de dificilă, putem avea fie şi cea mai firavă nădejde că noul Executiv va fi mai cinstit decât precedentul?

3. Guvernul condus de dl. Mihai Tudose confirmă perfect zicala cine se aseamănă se adună. Putea oare găsi plagiatorul Tudose un ins mai potrivit pentru portofoliul Educaţiei decât pe fostul sindicalist Liviu Pop? Exact acelaşi simulacru de profesor, nimeni altul decât politrucul care în 2012 s-a dat de ceasul morţii ca să îl salveze de acuzaţia de plagiat pe stăpânul lui din acea vremea, dottore Victor Ponta. A făcut-o desfiinţând instituţii şi călcând în picioare legea. Numai model pentru tânăra generaţie nu poate fi acest impostor care ar urma să hotărască destinele şcolii din România.

4. Guvernul ce va fi condus de dl. Mihai Tudose este alcătuit după principiul eşti bun dacă te-a propus partidul. Iată. Absolventul de Filologie Mihai Fifor este pentru conducerea PSD cum nu se poate mai apt pentru preluarea portofoliul Economiei. Mie, gluma sinistră care îl are drept protagonist pe fostul bibliotecar de la Craiova îmi aminteşte de piesa Zece hohote de râs de Tudor Popescu. Acolo unde pâinea se găsea la farmacie, iar hainele pentru bebeluşi la alimentară. Când un spectacol regizat de Alexandru Darie după această piesă a trebuit să treacă prin furcile caudine ale cenzurii comuniste, reprezentata PCR l-a întrebat pe regizor - Unde ai văzut dumneata în comerţul socialist un asemenea haos? Ceea ce în socialism era un efect artistic, în vremea guvernării pesediste devine realitate cruntă.

5. Guvernul care ar urma să îl aibă în frunte pe şifonatul domn Mihai Tudose nu este nimic altceva decât un subprodus politic. În consecinţă, nici nu se putea găsi un alt ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale mai în specificul noului Executiv decât dl. Lucian Romaşcanu. Cu zero experienţă în cultură, un domeniu care nu prea are nimic de-a face cu presa audio-vizuală şi cea scrisă de mâna a doua în care a activat sus-numitul individ. Dl. Romaşcanu nu este nici mai mult, nici mai puţin decât un fost manager, unii zic că totuşi destul de priceput, pe la un post de televiziune ale cărui programe erau şi sunt bazate fundamental pe telenovele turceşti, un fost consilier al d-lui Tănase pe vremea când acesta îşi pierdea, contra unui salariu consistent, timpul pe la TVR şi fost director de publicaţii tabloide Wowbiz şi Cancan.

Avem astfel dovada peremptorie, cum spun juriştii, că pentru dl. Liviu Dragnea şi asociaţii lui într-ale răului grupaţi în conducerea PSD tabloidul înseamnă parte a identităţii naţionale. Minunat mod de a pregăti anul în care ar urma să sărbătorim Centenarul Marii Uniri.

Vă imaginaţi oare cum va arăta adunarea festivă de la Alba Iulia cu Dragnea, cu Tudose şi cu Romaşcanu, acesta din urmă eventual cu un exemplar din Wowbiz în mână, la tribună?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite