Salariile bugetarilor vor fi mărite prin ordonanţă de urgenţă. Cu cât şi începând de când

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă de urgenţă pentru majorarea salariilor din sistemul bugetar. Ziele acestea, Ministerul Muncii urmează să poarte ultimele discuţii cu sindicatele pentru a armoniza forma finală a proiectului de ordonanţă. Majorările vor intra în vigoare la 1 august, astfel că primele salarii majorate vor fi încasate din septembrie.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a vorbit la finalul şedinţei de Guvern despre ordonanţa de urgenţă privind majorarea salarială din sistemul bugetar:

„Premierul a încercat să clarifice procesul de majorare salarială, procesul prin care salariile bugetarilor vor intra într-un proces de majorare. Ministerul Muncii va preuzenta ordonanţa de urgenţă (OUG) sîptămâna viitoare, până atunci urmând să mai fie câteva discuţii cu sindicatele. Marea problemă a salarizării ţinea de disfuncliţionalităţi în cadrul grilei de salarizare deja existente. Persoane încadrate pe aceleaşi funcţii beneficiau de salarii diferite. Asta a adus şi o mare problemă de legalitate în sistem, pentru că avem procese în instanţă pentru clarificarea acestor lucruri. Aceste elemente de disfuncţionalitate stau la baza OUG.
În plus, avem o serie de suprapuneri salariile: avem 24 de clase de salarizare din cele peste 100 care s-au suprapus după modificările la salariul minim. Încercăm să depăşim şi acest handicap“, a spus Suciu. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că majorările vor fi de până la 20%, cum va fi cazul asistenţilor sociali. În medie, creşterea este de 5% a Fondului de salarii, a menţionat Suciu. 

Cioloş vrea reformă în administraţia publică

„O să avem o primă discuţie pe un proiect de ordonanţă de urgenţă pe care ni-l putem asuma noi ca Guvern cu ideea unei corectări imediate a disfuncţionalităţilor care au venit pe fondul creşterii salariului minim şi a comprimării salariale în jumătatea inferioară a grilei de salarizare. Obiectivul este să aplicăm acest proiect de ordonanţă de urgenţă încă din a doua jumătate a acestui an şi în cursul anului viitor", le-a spus Cioloş miniştrilor prezenţi la şedinţa de miercuri a Executivului.

Cioloş a mai spus că Guvernul va veni şi cu un proiect de lege care va fi complementar ordonanţei de urgenţă

„O reformă a administraţiei publice fără un sistem de salarizare clar şi adaptat nu va fi eficientă. Îmi dau seama că, din punct de vedere politic, va fi dificil să avem o decizie pe o astfel de abordare multianuală în cursul acestui an, dar cred că e de datoria noastră să venim cel puţin cu propunerea şi să o supunem dezbaterii “, a mai spus Cioloş

''Cele două abordări se leagă. Propunem această ordonanţă pentru a acoperi cea de-a doua jumătate a acestui an şi 2017, în idea că un proiect de lege care să aibă o abordare multianuală probabil că nu va avea un efect înainte de 2018. Atunci, până în 2018, venim cu corecturile şi cu rezolvarea acestor inechităţi, care intră în ceea ce ne putem permite din punct de vedere al bugetului'', a mai arătat Dacian Cioloş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite