Guvernul aprobă sâmbătă rectificarea, miniştrii caută bani pentru programele presuspendate de CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţă de Guvern
Şedinţă de Guvern

Guvernul se va reuni sâmbătă în şedinţă pentru a aproba a doua rectificare bugetară din acest an, miniştrii care gestionează programele presuspendate de către CE având sarcina ca, până atunci, să identifice în propriul buget şi resurse prin care să acopere cheltuielile aferente acestor proiecte.

"Fiecare minister va trebui să îşi asigure partea financiară pentru a continua aceste proiecte, încercând să facă în buget loc pentru aceste cheltuieli. Trebuie să fie identificate sumele, astfel încât proiectele să nu fie blocate. Aceste este primul element ca şi obligaţie pentru fiecare ministru în parte şi sâmbătă, când va fi şedinţa de guvern, acest lucru va fi luat în calcul", a declarat consilierul de stat al premierului Eugen Teodorovici.

Serviciile Comisiei Europene au informat autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, legate de transport, dezvoltarea regională şi creşterea competitivităţii economice.

Proiectul de rectificare bugetară prevede că veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scăderi la TVA, sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate, impozit pe venit şi salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achiziţii şi subvenţii agricole.

Scăderea de venituri obţinute din taxa pe valoarea adăugată, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezultă şi din alocări suplimentare, de circa un miliard lei din această sursă, către bugetele locale, scrie Mediafax.

Guvernul va tăia din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea şi radioul public şi unele ministere, printre care Cultura şi Apărarea, şi va suplimenta alocările la Agricultură, Sănătate, Administraţie, Educaţie, Justiţie, Dezvoltare Regională şi Turism, SRI.

Deficitul bugetului consolidat va fi menţinut la 13,6 miliarde lei, reprezentând 2,2% din produsul intern brut.
Rectificarea se bazează pe datele economice care relevă o creştere a Produsului Intern Brut de doar "circa 1%" faţă de 1,8-2,3% cât s-a estimat pentru acest an şi un PIB în valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 şi 2010 şi publicarea datelor provizorii pe 2011 de către Institutul Naţional de Statistică.

Această valoare nominală a PIB, mai mare decât cea estimată la finele anului trecut pentru 2012, a fost luată în calcul şi la prima rectificare bugetară, operată în luna august.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite