Graţiere şi amnistie parţială pregătite de Guvernul PSD - ALDE: „Greucenii“ care ar scăpa de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea,  fosta şefă DIICOT, Alina Bica, dar şi mulţi alţi politicieni nu vor răspunde pentru faptele lor penale, odată ce proiectele privind graţierea şi redefinirea unor fapte de corupţie vor fi adoptate de către Guvernul Grindeanu. Dan Voiculescu va ispăşi doar jumătate din pedeapsă şi va rămâne cu banii obţinuţi de pe urma privatizării frauduloase a ICA.

Unul dintre marii beneficiari ai proiectelor de ordonanţă pregătite de Ministerul Justiţiei este preşedintele PSD Liviu Dragnea, acuzat de instigare la abuz în serviciu pentru angajarea fictivă a două secretare la PSD. În proiectul de ordonanţă care redefineşte mai multe fapte penale, infracţiunea de abuz în serviciu va fi incriminată doar dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar fapta se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă, în loc de doi până la şapte ani, cum este în actuala legislaţie penală. Liviu Dragnea va fi absolvit de orice vină pentru că prejudiciul în dosarul său este de 108.612 lei, deci cel de-al doilea dosar al său se va clasa. 

Redefinirea instituţiei denunţătorului este cea mai importantă modificare, având în vedere numărul inculpaţilor. „Denunţul este valabil şi poate fi probă într-un dosar penal doar dacă este făcut în termen de cel mult şase luni de la săvârşirea faptei“, se arată în proiectul de ordonanţă al Ministerului de Justiţie. 

Udrea, Bica, SOV, Oprea, Şova

Dacă ordonanţa va fi adoptată, printre cei care vor scăpa de dosare se numără: fostul deputat Elena Udrea, acuzată de abuz in serviciu în dosarul Gala Bute, în urma unui denunţ făcut de Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al Ministerului Turismului şi Dezvoltării, fosta şefă DIICOT, Alina Bica, denunţată de foştii săi colegi procurori cărora i-ar fi cerut să ceară condamnare cu suspendare pentru omul de afaceri Ovidiu Tender, fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, denunţat de o avocată în dosarul Cet-Govora, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care a denunţat la DNA mituirea lui Bogdan Olteanu pentru ca acesta să determine numirea lui Liviu Mihaiu în postul de guvernator al Deltei Dunării, fostul vicepremier Gabriel Oprea, denunţat de funcţionarii din cadrul Ministerului de Interne în dosarul Limuzina, Ludovic Orban, denuntat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, care a spus că fostul lider PNL i-a cerut 50.000 de euro pentru a-şi plăti apariţiile televizate. 

Tăriceanu, graţiat înainte să fie condamnat

Preşedintele Senatului şi copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va scăpa de dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi de favorizarea infractorului. Chiar dacă Tăriceanu nu a fost condamnat, legea graţierii i se aplică prin prisma formulării făcută de iniţiatori. „Dispoziţiile prezentei ordonaţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017“, se arată în proiectul de ordonanţă privind graţierea. Chiar dacă va fi găsit vinovat, Tăriceanu va beneficia de prevederile graţierii pentru că nu se referă la data în care s-a primit pedeapsa, ci la data comiterii faptei.

Voiculescu rămâne cu banii

Aşa cum a fost croită proiectul ordonanţei privind graţierea, pedeapsa lui Dan Voiculescu se reduce la jumătate şi rămâne şi cu cei aproape 60 de milioane de euro, prejudiciul din dosarul privatizării ICA. „Se graţiază în parte: cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit 60 de ani“. Deşi toţi ceilalţi care vor beneficia de pe urma graţierii, potrivit proiectului de ordonanţă, trebuie să achite despăgubirile la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate, cei care au vârsta de peste 60 de ani sunt exceptaţi de la plata prejudiciulu. 

Şi Cristi Borcea va beneficia de pe urma graţierii pregătită de PSD, dar nu datorită vârstei, ci copilului pe care îl are cu Valentina Pelinel. Proiectul de ordonanţă mai prevede că „se graţiază în parte cu 1/2 pedepsele cu închisoare persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la cinci ani“. Borcea are un copil de doar câteva luni cu Valentina Pelinel. 

Iohannis a reuşit să le amâne

Preşedintele Klaus Iohannis a venit de dimineaţă la Palatul Victoria cu scopul de a bloca legea graţierii. După o discuţie de jumătate de oră cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şeful statului a precizat că premierul s-a angajat „să nu bage peste noapte graţierea şi amnistia în nicio şedinţă de Guvern“, ci mai întâi să le pună în dezbatere publică.

lterior, ministrul Justiţiei a pus în dezbatere publică două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi redefinirea unor infracţiuni de corupţie care să vină în ajutorul penalilor. Iohannis a reuşit doar să amâne adoptarea lor, proiectele urmând să intre pe ordinea de zi în viitoarele şedinţe de Guvern.  Potrivit proiectelor de lege, urmează să fie graţiate pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunţurile vor fi valabile până la şase luni de la comiterea faptelor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite