Gogoşile Bugetului pe 2019, pudrate cu informaţii false lansate de PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chiţoiu, Darius Vâlcov, Eugen Teodorovici şi Niculae Bădălău s-au ocupat vineri de buget
Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chiţoiu, Darius Vâlcov, Eugen Teodorovici şi Niculae Bădălău s-au ocupat vineri de buget

Legea bugetului de stat pe 2019 este opera lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă şi omul în care Liviu Dragnea are cea mai mare încredere pe probleme financiare, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. Legea bugetului, care va fi adoptată de Guvern în şedinţa de vineri, e precedată de un noian de informaţii false.

Legea bugetului de stat pe 2019 este opera lui Darius Vâlcov, consilierul premierul Viorica Dăncilă şi omul în care Liviu Dragnea are cea mai mare încredere pe probleme financiare, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. De altfel, Vâlcov a participat şi la întâlnirea restrânsă de vineri, când Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici (minsitrul de Finanţe), Niculae Bădălău ( ministrul Economiei), Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Chiţoiu (secretar general ALDE) au împărţit banii ţării. „Vâlcov a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă. Oricum, Vâlcov discută direct cu miniştrii problemle fiscale, nu Dăncilă“, susţin sursele citate.

Prognoza, guvernul paralel
Cel care a pus, concret, cifrele pe hârtie, a fost şeful Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, aflat în relaţii foarte strânse cu Darius Vâlcov. Comisia de Prognoză funcţionează în subordinea Secretariatului General al Guvernului. „De două luni, Ghizdeanu face tot felul de calcule astfel încât eficitul bugetar să iasă sub 3%, pragul impus de Comisia Europeană. Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, a fost doar de decor în negocierea pentru proiecţia bugetului. Singura contribuţie adusă de Teodorovici a fost demiterea lui Mişa de la ANAF“, susţin sursele „Adevărul“.

Pe 3 ianaurie, premierul Viorica Dăncilă l-a demis pe şeful ANAF Ionuţ Mişa la solicitarea ministrului Eugen Teodorovici. Motivul oficial: slaba colectare a taxelor şi impozitelor. Motivul neoficial: „Teodorovici şi Vâlcov i-au cerut lui Mişa să anunţe o estimare mai mare a încasărilor pe anul 2019, astfel încât să ajute la cosntrucţia bugetului. Mişa a refuzat“, susţin sursele citate. Ulterior, Ionuţ Mişa a fost înlocuit la şefia Fiscului cu Mihaela Triculescu, practician în insolvenţă la Craiova, adusă la Bucureşti de către Darius Vâlcov.

Primarii, păcăliţi de Guvern
Asociaţia primarilor de municipii acuză Guvernul de lipsă de transparenţă în construcţia bugetului pentru anul 2019 şi afirmă că este pentru prima dată când nu au fost consultaţi, ba mai mult, solicitările lor privind dialogul au fost refuzate. Primarii acuză că au aflat din presă că bugetul ar urma să fie aprobat în această săptămână, fără ca problema banilor alocaţi Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT) să fie dezbătută. Aleşii se plâng de faptul că Guvernul le va aloca o cotă de doar 45-50% din impozitul pe venit, faţă de procentul de 60%, cât au solicitat.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, le-a promis primarilor o cotă de 55%. Asociaţia Municipiilor este condusă de primarul PSD al Sectorului 3, Robert Negoiţă,a flat în conflict cu Liviu Dragnea. Potrivit legii, bugetul de stat pe 2019 trebuia prezentat Parlamentului încă de la mijlocul lunii noiembrie.

Legea bugetului, precedată de un noian de informaţii false
Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a anunţat recent că proiectul de buget pe 2019 este gata, „cea de-a 22-a sau a 23-a variantă” urmând să fie pusă astăzi în dezbatere publică. „Veţi vedea surprize extrem de plăcute. Pe 5 sau 6 februarie va putea începe şi dezbaterea pe marginea acestuia, atunci când Parlamentul se întoarce”, a afirmat Darius Vâlcov, într-o emisiune la Antena 3. El a lansat totodată un atac furibund asupra BNR, pe care ai cărei reprezentanţi i-a acuzat că „nu sunt patrioţi”, întrucât nu vor să aprere cursul leu-euro folosind rezerva valutară a ţării.

Antipatia lui Vâlcov faţă de bănci a fost întărită de afirmaţia că el nu are niciun cont bancar şi niciun card, luându-şi salariul cu bani cash, în plic. Întrebat cum face rezervări turistice, Vâncov a precizat că apelează la prietena sa, care are card.

Gogoşile lui Dragnea
Simultan cu declaraţiile lui Vâlcov, liderul PSD, Liviu Dragnea, a postat pe facebook un mesaj conform căruia că PIB-ul României din 2018 a crescut cu 25% faţă de cel din 2016. Comparaţia este însă irelevantă, întrucât creşterea economică este reprezentată de variaţia PIB-ului în doi ani consecutivi, nu la interval de doi sau mai mulţi ani.

De asemenea, Dragnea a mai afirmat că această creştere a PIB la un interval de doi ani este cea mai mare din istoria României Această afirmaţie este falsă. De exemplu, creşterea de PIB în intervalul 2006-2008 (când premier era Călin Popescu Tăriceanu) a fost de 49,1%, dublă faţă cea invocată de Liviu Dragnea.

Opoziţia acuză alte falsuri
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, afirmă că deţine dovada „falsificării deficitului bugetar” din 2018, prin „scamatorii fiscale şi contabile”. Datele reale ar arăta că deficitul depăşeşte 3%.
„Atât timp cât guvernul condus de infractorii din PSD şi ALDE vor continua să falsifice cifrele reale ale economiei, incertitudinea şi instabilitatea economică va persista”, spune Dancă, cerând Guvernului şi partidelor de la guvernare să nu mai joace economia românească la ruleta ruseacă.

Economişti: Sunt ţinte imposibil de atins
De altfel, Guvernul PSD a anunţat că bugetul din acest an este bazat pe o creştere economică de 5,5%, un PIB de aproape 1.000 de miliarde de lei şi un deficit bugetar de maximum 2,55%. Potrivit lui Vâlcov, anul acesta, Ministerul Sănătăţii şi cel al Educaţiei vor primi cu 50% mai mulţi bani.

În opinia specialiştilor, acestea sunt ţinte foarte greu, dacă nu chiar imposibil de atins. Ultimele analize economice realizate de Iancu Guda arată că o accelerare a creşterii economice în acest an este foarte puţin probabilă, un deficit mai mic decât cel de anul trecut putând fi obţinut doar dacă veniturile la buget vor creşte substanţial. „Avem creşteri de salarii de 26%, ajutoare soaciale cu 20% şi atunci 64% dintre banii cheltuiţi de statul român sunt pe ajutoare, pensii şi salarii”, declara recent economistul.

Pe de altă parte, mai mulţi economişti şi analişti au susţinut că în cea de-a doua parte a acestui an, România va intra în recesiune, care nu va fi una tehnică, ci una destul de severă. „Cel mai greu vor resimţi românii în buzunare. Dacă în prima parte a creşterii economice ei nu au simţit o îmbunătăţire sesizabilă a nivelului de trai, în perioada de recesiune vor simţi destul de puternic scăderea economică”, consideră analistul financiar Dragoş Cabat.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite