Gafele politicienilor de 1 Decembrie. Dragnea a postat o poză falsificată de comunişti. Ponta, mesaj în engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua Naţională, politicienii se înghesuie să trimită mesaje către popor, însă de multe ori le scapă detalii semnificative. Spre exemplu, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a postat pe Facebook o poză de la Marea Unire, dar în varianta falsificată de comunişti. Fostul preşedinte al PSD, Victor Ponta, care în campania prezidenţială de anul trecut a mizat pe sloganul „Mândru că sunt român“, a postat acum un mesaj în engleză.

„La 1 Decembrie 1918, românii s-au adunat într-o singură ţară. Au făcut-o arătând o voinţă şi un curaj cum rar s-au văzut. Unirea teritoriilor româneşti a fost făcută cu sacrificii de sânge în Marele Război şi cu efortul unei elite politice excepţionale. Azi, cînd sărbătorim 97 de ani de la înfiinţarea României moderne, nu avem dreptul să-i uităm nici pe martiri şi nici pe ctitori. Trebuie să onorăm acea generaţie întemeietoare şi să învăţăm de la ea. Marea Unire e actul de naştere al României de azi. În anul 2015, noi suntem datori să mergem înainte, indiferent de obstacole, trebuie să privim cu optimism viitorul şi să ne cinstim trecutul. Ziua Naţională înseamnă, înainte de toate, UNIRE iar clasa politică şi cetăţenii trebuie să înţeleagă că unitatea este motorul progresului, este condiţia necesară pentru ca România să reuşească. La mulţi ani România! La mulţi ani românilor de pretutindeni“, a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Liderul PSD a postat şi o fotografie de la Marea Unire, dar care a fost falsificată în timpul regimului comunist. 

unire

Este vorba de o fotografie realizată la Alba Iulia, de renumitul fotograf ardelean Samoilă Mârza, care a trăit între anii 1886-1967. În poza originală surprinsă de Samoilă Mârza, de la Adunarea Naţională, apar românii cu steagurile Transilvaniei. Steagul Transilvaniei era albastru-roşu-galben, pe făşii orizontale. După unirea din 1918 cu România, ardealul rămâne timp de un an şi jumătate, autonom în cadrul statului român, fiind condusă de un Consiliu Dirigent, având acest drapel. În timpul comunismului, imaginile surprise de Samoilă Mârza au fost falsificate grosolan. Astfel că în 1968, apare pe coperta revistei Magazin Istoric, poza în care au fost schimbate ordinea culorilor în albastru-galben-roşu. 

Fotografia originală de la Alba Iulia (stânga) vs fotografia falsificată de comunişti (dreapta)

unire

Ponta, scurt mesaj în engleză

Fostul premier Victor Ponta a postat pe Facebook o poză cu tricolorul, pe care a inserat mesajul „Keep calm and love România“ - (Stai calm şi iubeşte România). Poza este însoţită de mesajul „La mulţi ani!“. Abordarea fostului lider al PSD este cu atât mai neaşteptată cu cât „mândria de a fi român“ a fost tema pregnantă în campania electorală de anul trecut, când Ponta s-a luptat pentru funcţia de şef al statului. 

image
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite