Forţele militare ruse şi separatiste din Transnistria se pregătesc să atace Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este analiza ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, care remarcă semnale clare că aceasta ar fi intenţia lui Putin. Este interesată Ucraina să intervină să oprească o astfel de acţiune? Nu este clar în acest moment. Ucraina este interesată, mai degrabă, de escaladarea conflictului, care să provoace o intervenţie a NATO în războiul Rusia Ucraina.

Ce scrie ISW

Forţele ruse şi proxy au continuat să se mobilizeze în Transnistria. Direcţia de Informaţii Militare Ucrainene (GUR) a raportat că Transnistria se pregăteşte să-şi personalizeze pe deplin unităţile militare şi să le sporească pregătirea[20]. Comandamentul Operaţional „Sud” al Ucrainei a raportat în perioada 27-28 aprilie că Rusia efectuează „sistematic” provocări în Transnistria şi creează ameninţarea falsă a unui atac din Ucraina.[21] Preşedintele transnistrean Vadim Krasnoselsky a ordonat Ministerului Afacerilor Interne al Transnistriei „să fie pregătit pentru orice scenariu” pe 28 aprilie, dar (probabil în mod fals) a negat rapoartele guvernului moldovenesc conform cărora autorităţile transnistrene împiedică bărbaţii în vârstă de luptă să părăsească regiunea.

Armata din Transnistria

Transnistria are 1500-2000 de militari ruşi, parte dintre ei în Grupul Operativ al Trupelor Ruse, cu sarcina de a păzi imensul depozit de muniţie de la  Cobasna. Acest depozit conţine circa 20.000 de tone de muniţie învechită, într-o stare precară.

În ianuarie 2022, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat că Rusia şi-a mărit efectivele de militari ruşi care păzesc depozitului de muniţii de la Cobasna şi care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Republicii Moldova.

Trupele proprii ale armatei Transnistriei numără circa 5500 de militari, plus circa 20.000 de rezervişti.

În principiu, o armată de circa 10.000 de militari, sprijinită aerian de Rusia, inclusiv cu un eventual desant rus aerian şi naval din sudul Ucrainei, ar fi suficiente pentru a ocupa Republica Moldova în 24 de ore. Republica Moldova nu are militari şi echipamente suficiente pentru a se opune unei astfel de invazii.

Ce semnale sunt în sensul aceste acţiuni

Zilele trecute au avut loc acţiuni provocatoare în Transnistria, nerevendicate, şi fără pierderi de vieţi omeneşti. Presupunerea este că au fost organizate de ruşi, care să ofere un pretext pentru începerea acţiunii de ocupare a Republicii Moldova.

Tot acum câteva zile, ruşii au bombardat podul dintre Odesa şi Buceag, pentru a împiedica accesul forţelor ucrainiene din zona Odesei împotriva invaziei Republicii Moldova.

 Consilierul prezidenţial ucrainean Aleksei Arestovici a sintetizat situaţia în care se află Ucraina în raport de Republica Moldova.

„Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană „cât ai pocni din degete”, dar autorităţile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul”. „Aici trebuie să spunem că Moldova este un vecin al nostru care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiaţi.

Astfel, ei pot veni şi la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuşi oficial teritoriu care aparţine Moldovei. 

În Transnistria sunt circa 1.600 de soldaţi ruşi, plus aşa-zisa armată a regiunii, încă vreo 5.000-7.000, să spunem.

Republica Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca.

Şi cel mai bun lucru pe care-l poate face Republica Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina şi România.

Da, România, pentru că ei de fapt sunt acelaşi popor. Există şi mulţi moldoveni care nu ar fi de acord cu mine, ei au poziţia că sunt popor separat, dar limba sigur e aceeaşi. E cert că sunt apropiaţi cu românii”

Din păcate, până în prezent nici România nici Republica Moldova nu au cerut ajutor Ucrainei. Posibil să nu ridice nivelul de escaladare a conflictului la nivel mondial.

Totuşi, dacă Rusia şi Transnistria se hotărăsc să atace Republica Moldova, o pot face în 24 de ore, şi nu mai este timp de alte intervenţii şi solicitări adresate Ucrainei.

Ucraina este şi ea ocupată cu atacurile armatei ruse, şi nu se ştie dacă ar mai avea suficiente trupe să le îndrepte spre Republica Moldova. În plus, după ocuparea Republicii Moldova pierderile în vieţi omeneşti în cazul unei confruntări militare post-invazie ar fi imense.

Este cel puţin ciudat că România şi Republica Moldova nu iau măsuri acum pentru a contracara o invazie a trupelor Transnistriei în Republica Moldova. Peste câteva zile ar putea fi prea târziu.

Ce câştigă Rusia din ocuparea Republicii Moldova

Putin o va prezenta pe 9 mai o reuşită majoră a forţelor ruse, spălându-şi parţial ruşinea de a nu fi ocupat Ucraina.

Ocuparea Republicii Moldova va fi o provocare pentru România, deci pentru NATO, şi o demonstraţie că nu pot face nimic pentru a opri Rusia din obiectivul ei spre o nouă ordine mondială.

Riscul unor ciocniri militare la graniţa României, deci a NATO, creşte considerabil. Rusia asta îşi doreşte. O escaldare a conflictului şi un motiv evident pentru a umili NATO, sau a intra în război direct cu NATO, aşa cum  cer unii militari ruşi de rang înalt.

Cum economia Rusiei este în prăbuşire, iar armata sa nu dă dovadă de „măreţia” cu care se lăuda anterior, cum atacuri şi sabotaje au loc acum chiar pe teritoriul Rusiei, Putin este forţat să rezolve într-un fel sau altul conflictul generat de el însuşi. Ocuparea Republicii Moldova ar fi un trofeu care ar atârna greu în tratativele cu occidentul şi cu NATO. Plus ororile din Ucraina, repetate acum într-o ţară fără apărare.

Ce declară Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova

"După mine, unica soluţie şi cea mai rezonabilă ar fi unirea Republicii Moldova cu România. Şi atunci intrăm sub umbrelă de securitate a NATO. Mereu pot fi invocate tot felul de argumente, că România e ţară NATO, că nu e autonomă în decizii de acest gen. Nu cred că astfel de argumente sunt foarte rezonabile. Problema se pune într-o manieră existenţială. Rusia spune că ar trebui să elibereze şi Transnistria, că în Transnistria ar fi cetăţeni ruşi. În Republica Moldova e pământ românesc, sunt peste un milion de cetăţeni români. România nu are doar dreptul, dar şi obligaţia legală, morală şi politică de a se preocupa de soarta acestor cetăţeni".

Sunt exact argumentele pe care le-am susţinut şi eu aici. Când Rusia a ocupat Crimeea a invocat acelaşi gen de argumente.

În schimb, Maia Sandu a declarat că Unirea cu România se va face atunci când vor dori cetăţenii Republicii Moldova. Doar ca atunci ar putea fi prea târziu, Republica Moldova fiind deja ocupată de Rusia.

Concluzie

Nu ştiu dacă România şi NATO iau în considerare şi au decise măsuri în situaţia creată de intenţia şi chiar ocuparea Republicii Moldova. Conform actualei doctrine a NATO, organizaţia nu intervine cu trupe proprii în războiul Rusia Ucraina, ci doar ajută cu echipamente militare. Republica Moldova nu are posibilitatea de a se apăra, fie şi cu ajutor în echipamente de la NATO. Asta ştie şi Putin, de aceea îl tentează teribil acest „trofeu”, pe care să-l prezinte la   Paradă din 9 mai, ziua Victoriei în Rusia.

Timp nu mai este pentru gândiri şi răzgândiri. Va face ceva România în sprijinul fraţilor de peste Prut? Ce va face, sau nu va face, va atârna greu în „zestrea” istorică a acestei guvernări a României.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite