Fluturaţi-vă demisia!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recenta mea postare a avut ca titlu „Dragostea de maghiari a d-lui Liviu Alexa“. Lucrurile însă au trecut la un alt nivel. De-acum, ne iubeşte onor prim-ministrul.

Şi ne iubeşte atît de înflăcărat, că ne-ar flutura lîngă steagurile secuieşti. Sau, mă rog, pe aceia care ar flutura steagul. Problema însă nu e că sunt unii care ar merita şi alţii care nu. Problema este chiar cea semnalată de Cristian Tudor Popescu: „Cum să faci aşa o declaraţie?” Nu se poate să faci aşa o declaraţie. Nu stai la un cinzeac în vreun birt din fundul satului, eşti prim-ministrul unei ţări din Uniunea Europeană, şi te mai şi defineşti ca fiind creştin. Nu spui asta nici ca creştin, nici ca european, nici ca român, nici ca om.

Sigur, am cam văzut ce se poate face în numele creştinismului şi al Europei. Dar un om integru se defineşte şi prin faptul că nu se apără cu mîrşăviile celorlalţi. În chiar anul centenarului, cînd din fiecare direcţie curg zoaiele, nu e nici bine, nici indicat să vorbeşti asemenea baliverne. Nici dacă le spune Academia Română, care numeşte „strategie clasică” o invitaţie la o dezbatere, nici dacă vorbesc aşa mulţi confraţi ai noştri, nici dacă vorbesc aşa toţi. Într-un caz fericit, eşti mai presus decît gloata care simte aşa, oricîte diplome ar avea unii dintre membrii ei.

Pentru că omenia nu începe la diplome, nici la sutane; omenia începe în tine, şi nimeni nu e vinovat de nimic dacă te degradezi singur. Să ne înţelegem: nu eşti mai presus doar pentru că mulţi poate sunt de acord de tine. Infernul e un loc încăpător, slavă Domnului.

Oricine poate greşi, ar putea spune Dl prim-ministru. Într-adevăr, dar nu la un asemenea nivel. Şi dacă totuşi, sunt procedee bine formate. Omul îşi cere scuze şi demisionează.

Dar nu-mi fac iluzii deşarte, deşi pe undeva e chiar sensul vieţii mele. Văd că sunt mulţi care încă îi identifică pe maghiari cu UDMR. Citesc un titlu din chiar ziarul online în care public postarea asta: „Ungurii cer autonomie teritorială”. Oare cînd o să înţelegeţi, dragii mei colegi, că generalizarea e pe cît de stupidă, pe-atît de periculoasă? Să nu vă apăraţi cu ziare în limba maghiară care au comis aceeaşi greşeală. Corectaţi-o!

Două speranţe: demisia şi corectarea. Cît de naiv pot fi, nu-i aşa?!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite