Există un „blat” Orban-Ciolacu, pro alegeri anticipate? Nu cred!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu văd posibil un „blat” direct Orban-Ciolacu. Dispreţul şi ura reciproce sunt prea mari. Că personaje din eşaloanele doi-trei, discută între ele, şi apoi se laudă că au acceptul şefilor lor, posibil. Dar asta nu este echivalent cu o întâlnire directă între cei doi, cu atât mai puţin de un document semnat. Discuţii de astea, între personaje care-şi dau importanţă, că au găsit ele soluţia le evenimente politice în desfăşurare, am tot avut.

Fără rezultate concrete.

Nu trece moţiunea de cenzură

La scorul pe care-l dau sondajele şi la criza de leadership de care suferă PSD, jumătate dintre parlamentarii PSD nu mai prind un loc în noul parlament. Şi se cam ştiu care sunt aceştia, cei fără susţinerea „nobililor” PSD. Şi să renunţe aceştia şi la ultimele 6 luni de mandat, pentru că aşa le dictează un şef care nici nu se ştie dacă le va mai fi şef? Greu de crezut!

Declaraţia lui Ciolacu conform căreia PSD nu va propune un premier şi nu vrea la guvernare aruncă în derizoriu moţiunea de cenzură. De ce mai vrei să dai jos actualul guvern, dacă nu vrei să-i iei locul? Şi banii de la Ministerul Dezvoltării, care mergeau drept răsplată pentru voturile din parlament, unde se vor duce? La alţii, nu la cei care au ascultat cu sfinţenie directiva „liderului”. Cum scorul la votul pe moţiunea de cenzură este  oricum la limită, ar fi o minune ca parlamentarii PSD să renunţe la 6 luni de mandat pentru că aşa vrea Ciolacu, un lider fără prestanţă şi putere de decizie. În concluzie, din ce se vede şi ştie acum moţiunea de cenzură nu va trece. Şi atunci, ce rost ar avea un „blat” între Ciolacu şi Orban?

Alegerea primarilor în două tururi nu va trece de CCR

Pentru că nu îndeplineşte condiţia esenţială din lege şi cerută de organisme din UE: să nu se producă modificări ale legislatieii electorale cu mai puţin de 6 luni înainte de alegeri. Chiar o eventuală moţiune de cenzură va fi atacată la CCR de Avocatul Poporului sau atunci când ajunge lege în dezbaterea parlamentului. Şmecheria cu extinderea drepturilor alegătorilor care ar face acceptabilă modificarea de legislatie electorală, nu ţine. Au fost aduse şi restricţii, precum cea a vechimii vizei de flotant. Pe urmă,  şi partidele sunt afectate de restricţii. Nu au timpul necesar să-şi caute şi pregătească candidaţii, campania electorală, şi tot ce ţine de un scrutin de asemenea importanţă. Şi atunci, de ce să fie de acord PSD cu alegerile anticipate, când oricum alegerea în două tururi nu va trece de CCR?

Şi mai e un argument. PSD câştigă când actuala guvernare îşi va frânge gâtul în deficite bugetare, când nu va putea mări pensiile cu 40% la 1 august, pentru că nu va avea bani. Atunci va spune: dacă eram noi la guvernare, noi găseam bani! Pe cine vor crede cei 5 milioane de pensionari votanţi? Vom vedea. Cum PNL nu dă semne de reducere drastică a cheltuielilor de funcţionare a statului, în mod sigur îşi va frânge gâtul, când creditorii vor spune: stop! Nu vă mai credem că aveţi resurse pentru returnarea împrumuturilor! Şi PSD câştigă, câştigă, în atragerea votanţilor la viitoarele alegeri parlamentare! De ce şi-ar dori atunci alegeri anticipate?

Între preşedintele Iohannis şi premierul Orban a intervenit o ruptură

Provocată de refuzul premierului de a demisiona pentru facilitarea alegerilor anticipate. Preşedintele Iohannis a amuţit, nu mai declară nimic în favoarea anticipatelor, nu a venit la Consiliul Naţional al PNL, nu mai cheamă premierul şi miniştrii la Cotroceni. Celebrul „plan B” se referea la demisia lui Orban, altceva nu avea ce să însemne. Ori Orban a declarat clar că nu va demisiona. De aici răcirea relaţiilor Iohannis-Orban.

În mod aproape sigur nu vom avea nici alegeri anticipate nici alegeri locale în două tururi. PNL riscă să piardă capitalul politic pe care îl are acum, dacă numeşte în continuare şefi în instituţiile deconcentrate tot pe pile, pe carnet de partid, aşa cum făcea şi PSD. Şi dacă nu reduce deficitele bugetare aşa cum a promis: „vom audita fiecare instituţie publică, fiecare agenţie, să vedem cum sunt cheltuiţi banii românilor”. A mai auzit cineva de această promisiune? Eu nu!

Asistăm iarăşi la jocuri politice sterile, la „mofturi”, iar de situaţia dramatică a deficitului bugetar nu pare a fi conştientă actuală conducere a României.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite