EXCLUSIV Cum a tras sforile o judecătoare CCR ca să mai obţină un mandat. Florin Iordache a făcut jocurile în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maya Teodoriu a ajuns la CCR cu sprijinul PSD
Maya Teodoriu a ajuns la CCR cu sprijinul PSD

Judecătoarea Maya Teodoriu, numită de PSD la Curtea Constituţională doar pentru un rest de mandat, a insistat ca Parlamentul să modifice Legea de funcţionare a CCR, astfel încât să  aibă dreptul la un nou mandat, de această dată întreg, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Cel care i-a sărit în ajutor a fost deputatul PSD Florin Iordache, însă planurile celor doi au fost date peste cap de Opoziţie

Maya Teodoriu a ajuns la Curtea Constituţională în februarie 2015, la propunerea PSD, în locul lui Toni Greblă, care demisionase, după ce procurorii DNA l-au reţinut pentru fapte de corupţie. Mandatul unui judecător CCR este de 9 ani, nu însă şi pentru magistraţii care ajung la Curte doar pentru un rest de mandat, cum e şi cazul Mayei Teodoriu. Mandatul unui judecător care nu prinde un ciclu complet  (9 ani)  „încetează la expirarea mandatului pe care l-a avut judecătorul înlocuit“, spune Legea de funcţionare a CCR. Mandatul lui Toni Greblă urma să expire în 2019. Ca o paranteză, şi Toni Greblă fusese numit la CCR tot pe rest de mandat. Majoritatea PSD din Senat l-a trimit la Curte în 2013, în locul Iuliei Motoc, plecată la CEDO. Iulia Motoc fusese numită de PDL la CCR în 2010, cu un mandat până în vara anului 2019.

Deputatul sârbilor, folosit ca vehicul
Revenim la Maya Teodoriu. Mandatul său a început în februarie 2015 şi urmează să se termine în iunie 2019. Aşadar, Maya Teodoriu are garantat un mandat de patru ani şi câteva luni la CCR. De aici încep jocurile de culise.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Maya Teodoriu îşi doreşte cu ardoare un nou mandat la Curte, un mandat plin, de 9 ani, mai ales că e foarte apreciată în PSD. Însă Legea de funcţionare a CCR o împiedică. Acolo există o derogare, în sensul că, dacă restul de mandat este mai mic de trei ani, judecătorul poate fi numit pentru un nou mandat. Numai că Maya Teodoriu, în 2019, la reînnoirea Curţii, va avea deja peste patru ani vechime la CCR, deci nu va avea dreptul la un nou mandat întreg.

Potrivit surselor citate, Maya Teodoriu a tras sfori în PSD - partidul care a trimis-o la Curte – ca Legea de funcţionare a CCR să fie modificată în Parlament, iar bariera de trei ani pentru înnoirea unui mandat să fie ridicată la cinci ani. Noul prag i-ar fi venit mănuşă Mayei Teodoriu, al cărei mandat se întinde pe patru ani şi patru luni. Zis şi făcut. Numai că ar fi bătut la ochi ca aleşii PSD să modifice legea pentru un judecător trimis la CCR chiar de ei. Aşa că juriştii partidului au lucrat cu mâna altora, dar în final s-au dat de gol. „PSD a găsit un deputat de la minorităţile naţionale, pe care l-au convins să depună un proiect pentru modificarea Legii CCR. Dar ştie toată lumea din Parlament că proiectul a fost scris de juriştii PSD“, au declarat pentru „Adevărul“ surse parlamentare.

Cadoul lui Florin Iordache
Deputatul minorităţilor naţionale invocat e Adnagi Slavoliub, reprezentantul minorităţii sârbe în Parlament, parlamentar care sprijină constant majoritatea PSD-ALDE. Ultimul exemplu: Adnagi Slavoliub a votat marţi Legile Justiţiei în forma propusă de PSD.

Deputatul minorităţii sârbe a depus un proiect legislativ prin care le-a oferit judecătorilor CCR imunitate totală şi pensii majorate. Ce legătură are cu Maya Teodoriu? În Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Florin Iordache a depus un amendament la proiectul iniţiat de Slavoliub prin care i-a îndeplinit dorinţa Mayei Teodoriu. Amendamentul depus de Iordache sună aşa: „Judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curţ¬ii Constituţ¬ionale, pentru un mandat complet de 9 ani“. Aşa cum arătam mai sus, legea actuală spune că restul de mandat trebuie să fie sub trei ani ca judecătorul respectiv să poată primi un nou mandat plin. Aşadar, Florin Iordache a eliminat tocmai prevederea care o afecta direct pe Maya Teodoriu: fracţia de trei ani, pe care Teodoriu, cu  mandatul său de patru ani şi patru luni, ar fi depăşit-o.

Amendamentul depus de Florin Iordache a devenit parte a proiectului de lege depus de Slavoliub, adoptat ulterior de majoritatea PSD-ALDE din Senat şi din Camera Deputaţilor. Mai rămăsese un singur pas: legea să fie promulgată de preşedintele Iohannis. Numai că PNL şi USR au contestat legea la CCR, iar colegii Mayei Teodoriu au declarat amendamentul lui Florin Iordache neconstituţional. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite