INTERVIU EXCLUSIV Sorin Grindeanu, despre OUG 13, viitorul ministru al Justiţiei şi  venirea lui Dragnea în fruntea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu, aflat în Belgia pentru o serie de întâlniri cu liderii instituţiilor europene, a acordat un interviu pentru corespondentul ziarului „Adevărul“ la Bruxelles, Cristian Unteanu. Şeful Executivului a vorbit despre modificarea legislaţiei penale, a schiţat un portret al viitorului ministru al Justiţiei, dar s-a eschivat când a venit vorba despre o eventuală decizie a CCR care să-i permită lui Liviu Dragnea să ajungă premier.

Cristian Unteanu: A fost o perioadă plină de înâtlniri cu personalităţile din instituţiile europene. În urmă cu o săptămână şi ceva, l-am ascultat aici pe domnul Meleşcanu care spunea că „am venit la Bruxelles pentru a pune cărţile pe masă“. Bănuiesc că asta aţi dorit şi dvs.  Pe aceste cărţi scria cumva: „România, în criză politică“; „România, în criză socială“, aşa cum a relatat presa internaţională?
Sorin Grindeanu: A fost o zi şi jumătate plină, în care am întâlnit reprezentanţii la vârf ai Comisiei Europene (CE) şi pe preşedintele Tusk. Apropo de cărţi, vreau să vă spun că am avut o discuţie cât se poate de deschisă – asta a fost şi dorinţa mea, să spun realitatea aşa cum e, la zi- despre situaţia din România, am vorbit foarte mult despre partea economică, ceea ce ce e extrem de important, pentru că, iată, intrăm într-o normalitate şi avem promulgat bugetul. Intrăm în normalitate, în stabilitate. Am asigurat că suntem un Guvern care are o largă majorirate în Parlament, dovedită de trei ori într-o lună de zile: o dată la învestire, a doua oară la adoptarea bugetului şi la moţiunea de cenzură. O majoritate ce are ca ţintă implementarea  programului de guvernare votat de români. Asta e ţinta nostră şi asta vom face în perioada următoare. Pentru asta am primit mandat din partea cetăţenilor şi asta avem de făcut. De aceea m-a bucurat foarte mult discuţia cu domnul vicepreşedinte Katainen pe partea de fonduri europene, o parte unde din păcate anul trecut nu am stat bine. Şi nu vă spun eu ca premier, ci ne-au spus reprezentanţii CE. Noi am asigurat că vom încercă să deblocăm cât se poate de repede aceste lucruri, astfle încât în România să intre 5,2 miliarde de euro, aşa cum ne-am propus. E o sumă ambiţioasă, dar perfect realizabilă dacă ne ţinem de scadenţarul pe care ni l-am propus.

Am auzit că, la prima vizită, fiecare premier primeşte două întrebări: dacă poate să se angajeze pentru respectarea statului de drept şi despre buget. Haideţi să începem cu bugetul. Preşedintele Iohannis spunea că nu are încredere că Guvernul se va ţine de aceste angajamente bugetare. Nu v-au întrebat şi aici care este realitatea.
Haideţi să le luăm pe rând. Vorbim de un buget ambiţios. Poate că neliniştea vine din experienţa de anul trecut a domnului preşedinte, când cel puţin pe partea de fonduri europene Guvernul n-a performat deloc. Eu vă spuneam că ne-am propus să atragem 5,2 miliarde de euro şi suntem optimişti că vom face acest lucru.

Cei de aici au fost îngrijoraţi de buget?
Noi le-am spus cum stăm.

Şi i-aţi convins?
Sigur că da. Avem lucruri extrem de bune pe care trebuie să le accesăm în perioada următoare. Putem să folosim bani pe agricultură, pe tot ceea ce ţine de infrastructură, de mediul de afaceri, lucruri care pot fi finanţate şi care n-au fost accesate până acum de România. A fost bine primit faptul că reuşim să ne ţinem de ceea ce ne-am angajat: deficitul sub 3% şi 2% la Apărare.

Am văzut şi reacţia NATO.
Da, mă bucură acest lucru. Să ştiţi că 2% pentru Armată înseamnă un efort din partea noastră care este apreciat. Pe mine m-aţi văzut de puţine ori să vorbesc despre moştenirea grea, ba chiar deloc.

Şi vreţi să începeţi acum?
Nu vreau să încep. Vreau să informez că vom prezenta în perioada următoare situaţia la zi, cum stăm, ce avem de făcut şi unde răul e deja făcut, cu date de la UE, şi nu mai putem repara. Mă refer la fonduri europene.

Aţi spus „răul a fost făcut“. Mă întorc la celebra ordonanţă 13. Le-aţi spus ce vreţi să faceţi în domeniul Justiţiei?
Da. Am prezentat situaţia cum am găsit-o, cum suntem acum şi cum doresc eu şi Guvernul pe care îl conduc să arate viitorul.

Doriţi sau vă angajaţi?
Doresc şi mă angajez. Am prezentat situaţia legată  penitenciare -şi aţi văzut tot ceea ce înseamnă România la CEDO - acele peste 800 de sentinţe date deja de CEDO, despre gradul de ocupare a penitenciarelor din România - aproape iminent o să avem o decizie pilot. Sigur, am prezentat la zi situaţia legată de decizii ale CCR care nu au fost puse în acord cu Codul penal  şi Codul de Procedură Penală, ceea ce s-a întâmplat cu OUG 13 şi cu OUG 14. Vreau să fac o remarcă. Decizia mea şi a Guvernului pe care îl conduc legată de OUG 14 a fost legată de proteste. În momentul în care iei o decizie, şi putem să vorbim de justiţie, de agricultură, de infrastrucută sau de ce doriţi dvs, o decizie care duce ca şi efect la o scindare, la desfăşurări în sociatete aşa cum am avut noi, poate fi chiar corectă decizia, dar e clar că trebuie să revii asupra ei, că nu ai făcut lucrurile aşa cum trebuie, că nu s-au explicat destul de bine, că poate şi la conţinut se poate umbla, e clar că, atunci când faci o acţiune de acest timp şi reacţiile sunt aşa cum au fost, n-ai calcuat bine şi n-ai făcut bine cee ace ai făcut. De aceea am dat OUG 14. Am urmărit foarte atent protestele din ţară, chiar apreciez creativitatea...

Aş vrea să nu o spuneţi cu un zâmbet, aş vrea să o spuneţi foarte serios.
Aprecize, au fost foarte multe lucrri care au arătat creativitate şi care arată ceva, şi anume: faptul că partea civică din ţara noastră a reacţionat este un lucru bun pentru ţara noastră.

Cum a reacţionat domnul Juncker?
A fost o discuţie deschisă. L-am asiugurat de un lcuru: că vom continua ce am spus în Parlament, că lucrurile se vor desfăşura cât se poate de transparent. Ne vom ţine de topt ceea ce înseamnă recomandările MCV, iar aici am avut deschidere totală din partea domnul Juncker, care a spsu că îşi doreşte ca înainte de finalul mandatului său MCV să fie înlăturat.

Asta a spus şi domnul Timmermans, care a adăugat că „depinde de viteza cu care veţi putea să avansaţi“. Deci tece totul în ograda dvs.
Nu doar. Aş vrea să vedeţi că e şi Guvernul, dar e vorba şi de Parlament. Discuţia a fost despre ce se va întâmpal în viitor, dar problemele legate de deciziile CCR care nu sunt puse în acord cu Codul Penal au rămas. Recomandarea noastră este ca aceste lucruri să se desfăşoare în Parlament, într-o dezbatere largă: toate partidele, toate instituţiile, toate asociaţiile, şi ONG-urile.

Atât? Pentru că ieri aţi spus că aţi solcitat şi prijinul Comisiei Europene. Domnul Timmermans a spus da, dar a mai vrut să adauge ceva. Cumva trimiterea echipelor de experţi?
Aproximativ. E vorba de transpunerea directivelor CE în legislaţia noastră. Dacă noi vom solicta experţi care să ajute la transpunerea directivelor în legislaţia română, au toată deschiderea.

Şi vreţi să o faceţi?
Asta trebuie să ne spună experţii noştri. Eu cred că pe partea de transpunere e foarte bine să vină şi experţi. Am transmis ca anumite prevederi din recomandările MCV vrem să fie cât se poate de clare, ca să ştim ce avem de făcut. Sunt anumiţi termeni în aceste recomandări din ceea ce mi s-a spus de la specialişti pe care îi dorim clarifiaţi, ca să ştim exact ce avem de făcut şi să ne înscriem în recomandările CE.

V-a solictat domnul Tusk, preşedintelşe Consiliului European, o poziţie pe viitorul UE?
L-am asigurat pe domnul Tusk de voinţa şi determinarea Guvernului român şi am apreciat ce a făcut preşedintele Tusk în mandatul său, care se apropie de final, şi de ceea ce înseamnă Europa unită în jurul valorilor comune europene.

CCR va anunţa în scurt timp dacă domnul Dragnea va avea dreptul să fie premier. Ştiţi cît timp veţi mai sta premier ?
Nu vreau să intru în detalii. Eu, împreună cu Guvernul pe care îl conduc, am avut trei voturi în Parlament într-o lună, printre care şi o moţiune. De asemenea, aţi văzut şi declaraţiile domnului Drgnea din ultimele săptămâni. Treaba mea e să pun în aplicare programul de guvernare.

Restul vom vedea.
Nu, dar chiar aş specula, şi nu cred că e locul şi nici momentul să fac acest lucru.

Cine va fi noul ministru al Justiţiei?
Credeam că aşa om să începeţi. Am spus şi public ieri. Am avut discuţii cu persoane care activează în acest domeniu, am spus că iau în calcul foarte serios numirea unui titular la Ministerul  Justiţiei care nu este implcat politic, urmează să am zilele următoare discuţii cu oameni care, prin ceea ce au făcut , prin ceea ce reprezintă ca profesionalism, sunt dincolo de orice contestare şi care doresc întărirea statului de drept şi a tot ceea ce înseamnă respectarea legilor în România.  Legi însemnând şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

O persoană recunoscută şi în Europa?
Cu cât e mai largă această caracterizare, cu atât mai bine. O să urmeze şi zilele următoare întâlniri.

Se face ceva nou, cu bani europeni, pentru închisori?
Au existat propuneri şi în trecut din partea CE de a aloca bani pentru modernizarea penitenciarelor din ţara noastră. Din păcate, anul trecut nu a fost considerată o prioritate această realocare. Putem aborda cât se poate de serios în a face aceste demersuri. Am văzut imagini cu sistemul de penitenciare din România, ştim sentinţele de la CEDO, bănuim ce ne aşteaptă, aşa că orice lucru care vine în favoarea îmbunătăţirii situaţiei este binevenit.

România este o ţară-exemplu de mobilitate extremă pentru cei care ocupă posturile de miniştri. Abia se aşezau, iar peste foarte puţin timp venea o echipă nouă, ca şi cum totul trebuia luat de la început.
Sigur că nu e ţinta mea să schimb miniştri şi să nu ofer o stabilitate. Cred că niciun premier nu şi-a dorit să facă schimbări doar de dragul de a face schimbări. Atât timp cât vor exista domenii care nu vor funcţiona la viteza potrivită, nu o să ezit să spun lucrul acesta şi să iau măsuri. Anagajamentul european este ferm din partea mea şi a echipei pe care o conduc. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite