Evaluarea Guvernului Grindeanu. Ce îi reproşează, punct cu punct, Dragnea premierului DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD le-au reproşat premierului Sorin Grindeanu şi echipei sale că nu au fost în stare să implementeze suficiente măsuri din programul de guvernare, fiind invocată încălcarea calendarului de promisiuni prezentat în campania electorală pentru parlamentare.

Potrivit bilanţului social-democrat, din totalul de 393 de măsuri care trebuiau implementate, doar 50 au fost realizate, adică doar 13%. Alte 107 măsuri au fost atinse parţial, adică 27%, iar restul de 236 nu au fost îndeplinite. 

Măsuri promise, dar neîndeplinite 

În domeniul Economiei, Guvernul nu a reuşit să îndeplinească nicio măsură complet, ci doar parţial, două măsuri. Pe lista măsurilor neîndeplinite se află Transferul ELCEN în patrimoniul Municipiului Bucureşti; înfiinţarea Comitetului interministerial pentru reprezentanţele economice ale României din străinătate; lărgirea Consiliului de Export; Program naţional de specializare inteligentă; Programul de investiţii publice de tip greenfield. 

De asemenea, la categoria măsurilor neîndeplinite sunt: programul de utilizare a siturilor contaminate; investiţii brownfield; Programul naţional „Promovarea proprietăţii intelectuale româneşti”; Programul pentru atragerea de investiţii străine cu valoare adăugată mare; modificarea Legii minelor nr. 85/2003 şi altele. 

La capitolul Fonduri Europene, o singură măsură a fost îndeplinită complet, în timp ce alte şapte sunt nerealizate. La Turism, singura realizare este înfiinţarea Ministerului Turismului, alte două măsuri au fost realizate parţial (înfiinţarea a două comisii), iar alte nouă obligaţii asumate nu au fost îndeplinite. La capitolul Politici pentru IMM-uri, două măsuri îndeplinite, două măsuri îndeplinite parţial şi cinci măsuri neîndeplinite. 

Lia Olguţa Vasilescu s-a achitat de sarcini

Foarte bine s-a descurcat Ministerul Muncii, care are nouă măsuri îndeplinite, 23 măsuri îndeplinite parţial şi doar patru restanţe. 

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat înainte de şedinţa CEx a PSD că este gata să demisioneze în condişiile în care are doar o măsură îndeplinită, opt măsuri realizate parţial şi cu restanţe de 19 măsuri. 

Nici ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, nu iese grozav din evaluare. În domeniul Sănătăţii s-au atins doar trei măsuri, alte nouă au fost realizate parţial, iar alte 14 sunt încă neîndeplinite.

Realizările echipei Grindeanu

În domeniul Fiscalităţii, raportul PSD consemnează faptul că Guvernul a reuşit să adopte: Legea salarizării unitare; creşterea cu 20% salariului mediu pentru cei din sectorul public; neimpozitarea profitului în primii 10 ani de activitate pentru centrele de inovare, cercetare şi dezvoltare; eliminarea CASS pentru pensionari, Eliminare plăţii CASS pentru veniturile suplimentare; eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei; eliminarea impozitului pe venit pentru agajaţii sezonieri păstraţi în câmpul muncii tot anul. 

De asemenea, printre realizări sunt şi mai multe creşteri salariale: creşterea cu 50% a salariilor pentru actori; deducerea abonamentelor medicale din baza de impozitului pe venit; eliminarea plafonului de 5 salarii medii pentru baza de calcul a CAS şi CASS; creşterea cu 15% a salariilor din Educaţie; creşterea cu 15% a salariilor din Sănătate; neimpozitarea tranzacţiilor imobiliare sub 450.000 lei; acoperirea în întregime a costurilor pentru tratamentul Hepatitei C, fribroză grd. 4 şi 3; eliminarea a 102 taxe nefiscale; impozit de 1% pentru Microîntreprinderi şi creşterea plafonului pentru încadrarea în această categorie la 500.000 € cifră de afaceri; creşterea la 1.450 a veniturilor asistenţilor persoanelor cu handicap şi preluarea acestor plăţi în totalitate la bugetul de stat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite