Adevărul Live, Udrea: Pentru PNL, Antonescu ar fi un candidat mai bun decât Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea a fost invitată, marţi, la Adevărul Live, unde a discutat cu redactorul-şef Dan Marinescu despre cele mai recente evenimente de pe scena politică. Efectele scandalului Mircea Băsescu-Bercea Mondial asupra candidatului PMP, Cristian Diaconescu, plecarea lui Teodor Baconschi din PMP, precum şi şansele lui Ponta la Preşedinţie au fost numai câteva dintre subiectele dezbătute astăzi.

Principalele declaraţii ale Elenei Udrea:

PMP este creaţia lui Traian Băsescu, iar scandalul este legat de familia preşedintelui. Cât de tare vă afectează acest scandal?

Cu această situaţie nefericită în plan personal a căzut un mit: cum că preşedintele ar controla justiţia. Acum demonstrează cât de puternică şi independentă a devenit Justiţia astăzi.  Vorbesc despre preşedintele României, care a dat dovadă că este un adevărat om de stat, a demonstrat că între justiţie şi fratele lui a ales să sprijine justiţia. Că e vinovat sau nu este altă poveste. Avem o justiţie puternică, avem un stat de drept care este apărat de preşedinte şi de cei din jurul său. Aceste lucruri însă nu sunt ireversibile. Vedem din toamnă ce se întâmplă.

Cum  a primit preşedintele scandalul?

În plan uman, sigur te marchează. Aici vorbim de preşedintele ţării. Cred că şi-a îndeplinit rolul şi obligaţiile mai bine decât oricine altcineva. Vedem astăzi cazul Duicu, care ne arată că fără Traian Băsescu am fi avut procuror general pe doamna Ponea.  Când ne întrebăm dacă Justiţia se mai poate întoarce de pe drumul pe care a aşezat-o Traian Băsescu, eu vă spun că drumul este reversibil.

Pe 3 iulie începe comemorare a doi ani de la lovitura de stat a PSD: au schimbat preşedinţii Parlamentului, Avocatul Poporului.  Justiţia nu este pe un drum fără întoarcere. Puterea instituţiilor de a funcţiona împotriva dorinţei politicenilor poate fi schimbată. Ne putem întoarce la Justiţia care funcţionează la comandă politică.

Credeţi că Traian Băsescu mai poate juca un rol activ?

Categoric da, pentru că are un electorat. Dincolo de emoţia creată de context, a înţeles că reiese dovada fermităţii preşedintelui în ceea ce priveşte susţinerea justiţiei. Din acest context, electoratul a înţeles că a susţinut pe cine trebuia. Deci electoratul este unul consistent, pe care toate partidele de centru-dreapat şi-l doresc. Preşedintele joacă un rol important în ecuaţia pentru câştigarea Preşedinţiei. Din 2012 spun că va candida Victor Ponta. Este un candidat slab.

Sondajele arată altceva.

Sondajele nu arată lucrul acesta pentru că are un partid în spate, însă este un candidat care ia doar scorul partidului. Nu poţi câştiga cu 37% alegerile. Puterea lui Victor Ponta vine din slăbiciunea Opoziţiei. Pare că acest contracandidat va reieşi ca urmare a unei lupte interne, care va slăbi acest candidat. Orice candidat care va vrea să-l învingă pe Victor Ponta trebuie să se bazeze pe electoratul preşedintelui.

Unitatea dreptei, şi eu sunt prima care am vorbit despre unificare, nu înseamnă topirea PDL în PNL, ci o aliere a tuturor partidelor din opoziţie care au viziuni de centru-dreapa. În viziunea mea, pe vremea când Crin Antonescu era la braţ cu Victor Ponta, când Vasile Blaga nu punea problema unităţii dreptei, eu eram un politician care spuneam că este nevoie de un proiect comun pe care să-l aşezăm în spatele unui candidat.

Astăzi vedem că Vasile Blaga încearcă să scape de un partid, un PNL care vrea să se folosească de structura PDL. Acest proiect acceptă că este un proiect anti-Băsescu. Se îngrămădesc cam mulţi pe electoratul lui Traian Băsescu. Dacă vor merge în alegeri cu un singur candidat, trebuie să ia în calcul că, fără electoratul lui Traian Băsescu, nu-l pot învinge pe Victor Ponta

Scandalul cu Bercea Mondial va fi o temă în campanie.Credeţi că în partea cealaltă a ajutat scandalul Mircea Băsescu. I-a sporit şansele lui Victor Ponta?

Avem un candidat care şi-a asumat să-i susţină pe toţi corupţii din partid. În timp ce Traian Băsescu a spus că lasă justiţia să-şi facă treaba, Victor Ponta a zis că nu se dezice de Duicu şi de alţii. Nu cred că este o temă care să-l avantajeze pe Victor Ponta. Ar fi culmea tupeului ca Victor Ponta să vorbească despre Justiţie în campanie.

Baronii PNL, cu ce sunt mai buni decât baronii PSD? Cu ce este mai bun Uioreanu (n.r fostul preşedinte al CJ Cluj arestat preventiv) decât Duicu? Pe sprijinirea activităţii în teritoriu, PNL nu se deosebeşte de PSD. Cu ce este mai bun domnul Antonescu decât PSD-ul baronilor locali? Singurul lucru bun a fost atunci când domnul Antonescu a înţeles că PSD nu-i va sprijini candidatura şi a ieşit de la guvernare.

Între Antonescu, Ponta şi Iohannis, cui i-aţi da votul?

Pentru PNL, ar fi un candidat mai bun Crin Antonescu decât Klaus Iohannis. Nu spun că e bun pentru ţară. Domnul Iohannis abia a apărut. Domnul Iohannis a ieşit învingător la Congres, dar nu a avut forţa să se opună candidat.

Cristian Diaconescu este de stânga sau de dreapta? A fost şi la PSD.

Cristi Diaconescu este un candidat care ar asigura un echilibru în această ţară. Important este pentru ţară să vină un om care să ducă mai departe efortul preşedintelui pentru o justiţie dreapta.  În ce extremă am fi dacă ar veni Victor Ponta sau Crin Antonescu? Ne trebuie un candidat mult mai echilibrat şi cu o experienţă de a gestiona relaţiile politice interne.

Cum vi se pare Mihai Răzvan Ungureanu?

Nu cred că mai este un candidat. Când mergi primul pe listă la europarlamemtare şi obţii 2% şi ceva nu reuşeşti să tractezi electoratul. În politică contează caracterul, să te întorci împotriva celui care ţi-a dat ce ţi-a dat. 

S-a vehiculat şi numele lui Teodor Meleşcanu.

Mi se pare o variantă mai bună decât Ponta, Antonescu. Eu sunt însă pentru o generaţie mai tânără în politică, care nu are complexul partidului comunist şi nu s-a format în acea perioadă.

Credeţi că mai poate apărea un alt candidat decât cei care s-au anunţat până acum?

Mai pot apărea până la toamnă. PNL nu a reuşit să-şi desemneze candidatul. La PDL este domnul Predoiu. Un candidat total necunoscut nu mai poate apărea. Însă, în funcţie de ce vor spune analizele sociologice, mă aştept să se alinieze la start şi alţi candidaţi.

Există posibilitatea ca Victor Ponta să nu intre în competiţie?

Nu cred. În PSD  a început o bătălie pentru succesiunea la conducerea partidului. Aici a pornit o luptă şi la conducerea guvernului şi de aici presiunea care se face pe Victor Ponta ca să candideze.

Cine ar putea să preia PSD?

Sunt destui care vor să-l ia. Oricine ar prelua, nu văd pe nimeni capabil să reformeze acest partid, domnul Şova, domnul Dragnea. Ar fi o soluţie bună domnul Rus. Dar nu spun că nu-l mai pune nimeni.

Un PSD condus de Rus ar mai fi un pericol al schimbării drumului pe care a luat-o justiţia?

Depinde de câtă putere are să se opună baronilor locali PSD, chiar dacă mulţi dintre ei sunt slăbiţi acum de acţiunile justiţiei. Văd posibil să ne întoarcem la România din 2000-2004, în câteva zile. Aşa cum în 2012, în trei zile, 3-6 iulie, s-a încercat o lovitură de stat, aşa se poate întâmpla şi acum. Făcând o paranteză, pornind de la aceste comemorări ale evenimentelor din 2012, vreau să vă spun că PMP organizează un marş, duminică, în Capitală. Iar joi, la Parlament, vom avea o dezbatere pe acest subiect.

Aveţi în plan o strategie de alianţe sau rămâneţi singuri?

PDL şi PNL nu au nevoie de electoratul lui Traian Băsescu şi al PMP. Am discuţii cu lideri din PDL, dar nu cu Vasile Blaga.

Ce mai face Emil Boc?

Nu poate face pasul spre PMP pentru că e primar şi îşi poate pierde mandatul. PMP nu are organizaţii nici în 30% în localităţile din România. La Bucureşti am înfrânt şi PNL şi PDL, în schimb. PMP a obţinut voturile singur. Ce să faci în patru luni mai repede? Nu am reuşit în mediul rural un scor mai bun. Criticile au fost neaşteptat de dure.

Am depăşit partide vechi. Nu spun că scorul a fost un succes. Am făcut în patru luni ce nu au reuşit alte partide. E o bază de la care putem porni. PMP s-a născut ca să nu se topească în partidul lui Blaga.  Am plecat din PDL cu tineri care vor să continue proiectul preşedintelui. Se spune că PMP nu este dorit în fuziunea PDL şi PNL. Păi ne-a întrebat cineva dacă noi ne dorim?

După alegeri am fost dezamăgită, nu de scor (n.r. 6,2%), ci de reacţiile nedrepte. Acum construim o organizaţie, o echipă de purtători de mesaje. Suntem deschişi la orice dialog, care înseamnă orice contestă actuala guvernare.

Dacă domnul Iohannis vă sună şi vă invită la o discuţie, ce-i spuneţi?

Nu avem nicio problemă să discutăm cu oricine. Eu am încercat de multe ori să discut cu domnul Ungureanu despre posibilitatea de a candida împreună.

Domnul Baconschi a plecat din PMP.

A fost opţiunea dânsului, nu l-a dat nimeni afară. PDL şi-a asumat decesul politic. Domnul Blaga spunea că el va stinge lumina la partid. PDL e un partid de succes, cum nu a mai avut România post decembristă. Acum PDL e gata să se topească în PNL. Există încercări din partea celor de la PDL de a lua parlamentarii PMP. Dar oamenii aceştia au venit în PMP din convingere.

Excludeţi în această clipă ca în toamnă să candidaţi la prezidenţiale?

PMP are un candidat la prezidenţiale. Niciun partid nu merge cu candidatul cu şanse mai mici. În acest moment PMP îl are candidat pe Cristi Diaconescu. Haideţi să vedem ce arată sondajele în toamnă. Eu nu fug de nicio răspundere. Nu vreau doar puterea asupra partidului, dar fără să-mi asum o competiţie, cum este domnul Blaga.

Vă gândiţi că domnul Diaconescu poate să ia electorat de la PSD?

Nu. Domnul Antonescu nu este cu nimic mai de dreapta decât domnul Diaconescu. Pe oameni îi judeci pentru ceea ce fac, nu pentru partidele în care au fost. Nu există  oameni buni numai la un partid. Ceea ce e rău este faptul că nu au format o masă critică.  Îmi doresc ca toţi oamenii de bună credinţă, indiferent de partid, să vină în PMP.


PMP a anunţat recent că vrea să comemoreze „doi ani de la lovitura de stat“ în urma căreia preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat, cu o dezbatere la Parlament, la care şeful statului va fi invitat şi cu un marş în Capitală.

Aceasta a menţionat că PMP va organiza acest marş în data de 6 iulie, când se împlinesc doi ani de la a doua suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, scopul acestei manifestări fiind apărarea statului de drept şi a valorilor pentru care preşedintele s-a luptat.

Udrea a precizat că această „săptămână neagră“ va fi comemorată în fiecare an, în prima săptămână a lunii iulie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite