Dragnea se bate cu statul român, nu cu „statul paralel“. A pierdut bătălia, dar nu-şi dă seama

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Da, am spus bine. Cu statul român, nu cu „statul paralel”, o invenţie schizofrenică în care cred doar Dragnea şi acoliţii apropiaţi. Statul român este format şi din preşedinte, justiţie, sutele de mii de manifestanţi, instituţiile de forţă. Statul român are tratate de aderare la UE şi NATO pe care trebuie să le respecte. Din statul român fac parte şi presa independentă şi elitele intelectuale.

Sub comanda lui Dragnea se află parlamentul, guvernul, CCR. Total insuficient. Suntem într-un stat de drept, cu separaţia puterilor în stat, cu „checks and balances”, cu justiţie independentă. Că Dragnea şi acoliţii nu înţeleg, este altă poveste. Singura armă a lui Dragnea este emiterea de legi şi OUG-uri. Pare importantă arma, dar nu este. Cine să aplice aceste legi? Exact cei pe care azi îi dispreţuieşte şi îi acuză că fac parte din statul paralel.

Preşedinţia

Preşedintele Iohannis are un rol determinant în statul român. În politica externă, în securitatea statului şi în medierea funcţionării  instituţiilor. Nu e puţin. Poate întoarce legile la parlament şi le poate trimite  la CCR. Durează un timp relevant până să intre în vigoare prin promulgare. În relaţiile cu UE şi America tot preşedintele este cel care decide. Din noianul de declaraţii şi luări de poziţie, iată ultima sa declaraţie, referitoare la poziţia celor 12 ambasade:

Au perfectă dreptate. Legile Justiţiei se pot modifica, dar modificările trebuie să îmbunătăţească independenţa şi eficienţa sistemului de justiţie. Aceste atenţionări sunt lucrurile pe care le spun şi eu de multă vreme şi le spun mulţi români.

Şi la desemnarea premierului preşedintele va sufla şi în iaurt, acum că s-a fript cu Dăncilă.

Justiţia română

Departe de a fi intimidată de declaraţiile lui Dragnea, justiţia tocmai ce l-a condamnat pe Dragnea la 3 ani şi 6 luni cu executare. Pentru că a luat bani de la gura copiilor asistaţi social şi i-a dat la PSD. Sentinţa, chiar dacă în primă instanţă, a căzut ca un trăsnet. Pentru că Dragnea se lăudase că totul este aranjat, că va fi achitat.

DIICOT anunţă că a început cercetarea în rem în cazul Dăncilă-Orban. Nu ştiu cum vor evolua lucrurile, dar nu văd exclusă extinderea la cercetare in personam împotriva premierului Dăncilă, situaţie în care preşedintele Iohnnis o va suspenda. Că aşa zice legea.

Condamnări cu executare curg pe bandă, ultima în cazul fostului ministru Constantin Niţă. Dar şi achitări, şi ele fac parte din justiţie. Nici gând să se teamă judecătorii de ameninţările ministrului Justiţiei sau ale lui Dragnea. Vor mai fi condamnări în ciuda ameninţărilor cu „statul paralel”.

Parchetul General si DNA publică liste cu articole neconstituţionale fabricate de Comisia Iordache, care vor fi atacate la CCR. Şi nu toate odată. Până vor trece de toate filtrele legale mai trece un an.

Opoziţia miilor de magistraţi la modificările pe Codul Penal şi de Procedura Penală este de notorietate. Ca şi apelurile şi memoriile acestora. Ce să facă Dragnea, îi va băga în puşcărie cu mâna lui pe toţi magistraţii? Nici ca banc nu poate fi lansat.

Partenerii României

Ultima reacţie, poziţia celor 12 ambasade occidentale plus aceea a Americii. Este de presupus că toate canalele nepublice între ţările respective şi România au fost tăiate, dacă au recurs la un demers public. Iată ce se spune în declaraţie:

Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei ”. „Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violenţe, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.”

Şi Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia:

„Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuţi de deciziile justiţiei”.

Să nu ne iluzionăm că după evenimentele din Polonia şi Ungaria, CE va sta cu mâinile în sân în privinţa României. Unul dintre efecte va fi restrângerea, sau chiar eliminarea României de la obţinerea de fonduri nerambursabile de la UE.

Iată şi declaraţia ministrului de externe francez, Jean-Yves Le Drian:

„De la venirea la putere, coaliţia PSD-ALDE n-a încetat să caute contestarea sau împiedicarea procedurilor judiciare care vizează clasa politică. Săptămâna trecută, preşedintele Parlamentului şi al PSD, dl Dragnea, a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu. O altă evoluţie neliniştitoare o reprezintă procesul de destituire a Laurei Codruta Koveşi, şefa DNA. Preşedintele Iohannis a fost constrâns de Curtea Constituţională să o destituie înainte de terminarea mandatului, preşedintele fiind total opus liniei iniţiate de dl. Dragnea”.

Conflictul Dragnea- Tăriceanu

După modelul Ponta-Antonescu, lanţul de iubire Dragnea-Tăriceanu este pe cale să se rupă. Pentru că au interese divergente. Tăriceanu vrea să candideze la prezidenţialele din 2019, iar Dragnea nu este de acord. De aici va urma ruperea relaţiei, probabil în toamnă. Ca şi în cazul Ponta-Antonescu, majoritatea parlamentară devine fragilă şi guvernul Dăncilă poate pica oricând. Mai nou, Tăriceanu l-a avertizat pe Dragnea să nu dea OUG-uri în domeniul justiţiei şi să nu apeleze la suspendarea preşedintelui. Dacă Tăriceanu ar fi complice  la astfel de atacuri la statul de drept, adio şanse de succes la prezidenţiale.

Susţinerea populaţiei

Cu ocazia moţiunii de cenzură s-a văzut raportul de manifestanţi anti Dragnea şi pro Dragnea. 5000  la 50. Şi manifestaţiile din Piaţa Victoriei, aproape zilnice, ilustrează aceeaşi proporţie. Mitingul PSD, cu oameni aduşi din toată ţara mai cu ameninţări, mai cu zăhărelul, rămâne un exemplu stingher. Mai ales că manifestanţii nici nu prea ştiau de ce au venit la Bucureşti. Deşi Dragnea ameninţă cu noi mitinguri, nu cred că susţinătorii săi vor mai înfrunta oboseala şi costurile doar ca să-l scape de puşcărie.

Poziţia instituţiilor de forţă

Ultima este poziţia SRI, care spune într-un comunicat:

Este regretabil faptul că se încearcă atragerea Serviciului Român de Informaţii într-o zonă a speculaţiilor prin afirmaţii false, acuzaţii nefondate şi calomnierea cadrelor Serviciului. SRI condamnă ferm aceste încercări de denigrare a instituţiei şi îi asigură pe partenerii interni şi externi că va rămâne ancorat în misiunile sale care privesc exclusiv securitatea naţională. Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, îi asigură pe toţi cetăţenii României de neimplicare în niciun fel de jocuri de putere, de menţinere a instituţiei în afara dezbaterilor politice şi de determinare în efortul conjugat de a prezerva securitatea naţională”.

Nota bene, comunicatul este emis în numele Consiliul Director al SRI, adică este asumat de toată conducerea SRI.

Concluzii

Oricâte legi ar da Parlamentul, nu e suficient. Ele trebuie puse în operă de preşedinte, magistraţi, parchete, instituţii de forţă ale României. Dacă aceste părţi însemnate ale statului român nu sunt de acord cu acele legi, nu le pun în aplicare. Şi ce le face Dragnea? Trimite poliţia peste ei? Poate în Africa să se întâmple aşa ceva. Sau în Turcia lui Erdogan. Dar nu într-o ţară membră UE. Că lui Dragnea i-a luat Dumnezeu minţile şi nu înţelege aceste lucruri, e o problemă. Dar că alte sute de  membri din conducerea PSD îl susţin, este mult mai grav. Îşi conservă interesele sacrificând interesele României. Vor plăti pentru asta la un moment dat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite