Dragnea a pierdut pe toate fronturile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Dragnea se iluzionează că a câştigat o bătălie, rău face. N-a câştigat nimic. Contestatarii săi, oameni importanţi (Gabriela Firea, Marian Neacşu, Paul Stănescu, Rodica Nassar, Călin Dobra, Marcel Ciolacu, Mihai Tudose, Robert Negoiţă, Ion Mocioalcă, Dan Tudorache, Adrian Ţuţuianu), sunt bine mersi, în partid, pe funcţii, şefi de filiale importante, cu greutate în numărul de voturi aduse şi în numărul de parlamentari.

Ei vor continua războiul de gherilă cu Dragnea şi, mai devreme sau mai târziu, îl vor scoate în culisele PSD.  Şi cum să conduci un partid monolit fără să deţii puterea absolută? Nu se poate aşa ceva. Secretarul General al PSD, lideri importanţi din filialele din Bucureşti, din cele mai puternice filiale din ţară, un vicepremier  te contestă. Ce autoritate mai ai în partid? Zero!

Dragnea a pierdut războiul cu „statul paralel”

În declaraţiile de aseară, Dragnea s-a prezentat ca o victimă a „monstrului odios”, ciuruit de acesta cu dosare şi condamnări. Părea chiar sincer când se considera  victima inocentă a abuzurilor acestui monstru. Dragnea a susţinut tot timpul că sute, mii de cetăţeni nevinovaţi au căzut victime „monstrului” şi zac nevinovaţi în puşcării. Dar nu poate da măcar 10 exemple de astfel de victime. Şi cine decide că sunt inocente? Liviu Dragnea? Totul este demagogie şi retorică mincinoasă.

Inculparea şefilor jandarmeriei pentru intervenţia din 10 august. Deşi Dragnea a susţinut tot timpul că jandarmeria a acţionat corect, procurorii militari nu-i dau dreptate. Ei spun că  s-a produs „o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale." "Ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române". Este doar o chestiune de timp până când Parchetul Militar va ajunge la Carmen Dan şi la Liviu Dragnea, principalii artizani ai represiunii sângeroase din 10 august.

Guvernul nu va da OUG-uri în domeniul justiţiei. Tot la CEx-ul de ieri, Dragnea a acceptat că guvernul nu va da OUG pentru amnistie şi graţiere, nici pentru alte zone din justiţie. Pentru că nu vor premierul Dăncilă şi  ministrul Toader. Cum procesul legislativ este lung şi anevoios, Dragnea nu mai apucă să se bucure de legile emise de parlament, acum că, după cum se pare, nici CCR nu-i mai cântă în strună.

ICCJ a stabilit data începerii apelului în dosarul Bombonica pe 8 octombrie. Foarte repede, după standardele ICCJ. Înseamnă că Instanţa Supremă vrea să rezolve cât mai repede dosarul „Bombonica”. Dragnea a atacat-o şi pe şefa ICCJ, Cristina Tarcea, care „refuză să pună în aplicare a lege pentru a avea eu un anumit complet, indiferent de presiunile de pe judecători”. Deşi legea spune că procedura se aplică la început de an, Dragnea o voia aplicată în septembrie.

De remarcat şi declaraţia lui Marian Oprisan, edificatoare pentru concepţia nucleului dur din PSD asupra justiţiei: „Condamnarea lui Liviu Dragnea este ruşinea justiţiei româneşti şi a fost condamnat într-un dosar sută la sută politic. Eu, Marian Oprişan, nu recunosc această condamnare. A fost dată la ordinul sistemului". Cu alte cuvinte, condamnările din justiţie sunt valabile doar dacă sunt recunoscute de „Eu, Marian Oprisan”.  Şi de „Eu, Liviu Dragnea”. Oamenii aceştia trăiesc în alt secol.

Referitor la protocoale. Spune Dragnea: „În acelaşi timp, nimeni nu a reuşit să răspundă la o întrebare esenţială. Care este de fapt rezolvarea tuturor nenorocirilor generate de funcţionarea acelor echipe mixte, de emiterea, adoptarea acelor protocoale? Nimeni nu a răspuns la întrebarea ce facem cu probele obţinute nelegal? Nimeni nu a putut răspunde la întrebarea cum putem ridica presiunea de pe judecătorii care au dosare în rem sau în personam. Dacă răspunsul e amnistie prin OUG, atunci să o dea. Dacă răspunsul e lege prin Parlament, atunci susţin".  Teoria aceasta, repetată papagaliceşte de Dragnea, nu se susţine logic. Cine a stabilit că protocoalele sunt ilegale? Cum pot fi anulate probe din procese deja soluţionate cu hotărâri definitive şi irevocabile? Dosarele care pun presiune pe judecători nu există. Există reclamaţii ale celor nemulţumiţi de deciziile lor, dar care nu au efect practic, pentru că sunt clasate la un moment dat.

Dragnea a pierdut supunerea oarbă a guvernului

Este evident că premierul Dăncilă, ministrul Toader, Tăriceanu s-au opus lui Dragnea în problema OUG-urilor pe justiţie. Este doar momentul de la care guvernul nu mai ascultă orbeşte de Dragnea, mai ales că nici nu mai este şeful absolut al coaliţiei. Urmeaza „nesupuneri” în serie, odată ce începutul a fost făcut. Iar funcţiile şi banii cu care aruncă Dragnea în stânga şi dreapta, pentru a-şi cumpăra susţinerea în partid, sunt la guvern, nu la Dragnea. În plus, vicepremierul Paul Stănescu, un contestatar hotărât al lui Dragnea, are în pixul său banii pe care îi distribuie baronilor în teritoriu.  Şi atunci, de ce respect să se mai bucure Dragnea în rândul organizaţiilor PSD? Este de aşteptat ca şi schimbarea Secretarului General al guvernului, Ioana Andreea Lambru, de la ALDE, cu Toni Greblă, să stârnească reacţia lui Tăriceanu, care nu cred că a fost consultat. Miza este să fie eliminate avizele ministerelor pe acte normative şi să fie înlocuite cu avizele date de o echipă mixtă de la guvern, subordonată lui Toni Greblă.

Dragnea nu mai are majoritatea parlamentară

Deputaţii proveniţi din judeţele contestatarilor au şi anunţat că nu se mai supun ordinelor venite de la Dragnea. Ei răspund dispoziţiilor baronilor care i-au trimis în parlament, şi, eventual, îi vor retrimite şi în 2020. Este o lovitură extrem de grea, pentru că majoritatea coaliţiei, la Cameră dar şi la Senat, era oricum fragilă. Cumulat cu negocierile purtate de opoziţie în vederea trecerii moţiunii de cenzură, pierderea majorităţii parlamentare este o lovitură extrem de grea pentru Dragnea, care ar putea duce şi la pierderea guvernării.

Aşteptăm şi reacţia lui Tăriceanu

Acum, că Dragnea nu mai este stăpânul absolut al PSD, când războiul cu justiţia este pierdut, când nu mai există o majoritate parlamentară sigură, ce va face Tăriceanu? Pentru o candidatură a sa la prezidenţiale mai este utilă rămânerea în actuala coaliţie? Vom vedea răspunsul in zilele următoare.

În concluzie

Departe de a fi o victorie, şedinţa de ieri a CEx-ului PSD confirmă pierderea războiului lui Dragnea cu cei care i se opun. Contestatarii săi rămân pe funcţiile pe care le deţin, sunt persoane de maximă importanţă şi vizibilitate în partid. ”Statul paralel”, „monstrul odios” îi dă cu tifla şi face ce crede el, nu ce spune Dragnea. Guvernul nu-l mai ascultă orbeşte, şi nici majoritate parlamentară nu mai are. Dacă asta s-ar putea numi o „victorie”, atunci eu renunţ la comentariile politice!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite