Dragnea: E o idee bună să se procedeze cu SIPA ca în cazul CNSAS. Acţiunile lui Tudorel Toader, bune, dar nu suficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MInistrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. FOTO Colaj Adevărul
MInistrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. FOTO Colaj Adevărul

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că susţine ideea lansată de preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, de a se proceda cu arhiva SIPA la fel ca în cazul CNSAS, respectiv de a permite magistraţilor să aibă acces la propriul dosar. Liderul PSD a spus că ideea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a publica o listă a celor care au accesat arhiva este bună, dar nu suficientă, fiind nevoie de desecretizare.

„Nu cred că ce este acolo trebuie să rămână în continuare secret. Este vorba şi despre nişte rapoarte, care cred că pot să fie desecretizate, este vorba şi despre nişte procese-verbale, de intrări, ieşiri. Ar trebui să vedem cine a avut acces şi de câte ori în arhiva SIPA de-a lungul anilor şi cred că ideea doamnei Dana Gîrbovan este o idee bune. Se poate gândi ca cu arhiva SIPA să se procedeze asemănător pe modelul CNSAS“, a spus Dragnea. 

Liderul PSD s-a referit la declaraţiile preşedintelui UNJR, care a spus că ar putea fi folosit modelul CNSAS, prin care magistraţii să aibă acces la propriul dosar, fără ca acesta să fie făcut public, în cazul în care poate afecta persoana respectivă.

„Dacă sunt unele informaţii care poate nu ar trebui să fie făcute publice, care ţin de viaţa privată, informaţii care ar putea să ne ajute să înţelegem dacă în anii trecuţi, poate acum nu mai e cazul, dar cine ştie, informaţiile de acolo au influenţat anumite decizii ale unor instanţe, trebuie să ajungem la aceste informaţii“, a spus Dragnea.

Întrebat despre anunţul ministrului Tudorel Toader, privind publicarea listei celor care au accesat arhiva, Dragnea a spus că vede "cu ochi buni" această idee, dar „nu e suficient“. „Cred că trebuie să se uite cu atenţie şi să gândească procedura, sistemul, mecanismul prin care informaţiile relevante din acele documente să fie făcute publice. Oamenii vor să ştie dacă deciziile instanţelor au fost influenţate într-o anumită perioadă, sau mai sunt influenţate şi astăzi, de alte lucruri decât probleme din dosar", a afirmat Liviu Dragnea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni pe Facebook că va publica numele celor care au „vizitat“ arhiva SIPA, eventual şi numărul „vizitelor", calificând această arhivă drept "o pată pe obrazul jusiţiei române".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite