Dragnea pregăteşte o lege pentru cei care defăimează ţara: „Oameni gen Macovei trebuie sancţionaţi“. Ce au răspuns Monica Macovei şi Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea la congresul PSD din 10 martie 2018 FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că a convenit „cu mai mulţi colegi” să lucreze la o lege care „să dea posibilitatea să îi sancţionăm pe cei care mint, defăimează propria ţară”, el dându-l exemplu în acest sens pe europarlamentarul Monica Macovei. El a precizat că „libera exprimare nu înseamnă să defăimezi”.

UPDATE Orgaizaţia non-guvernamentală ActiveWatch „şi-a exprimat îngrijorarea faţă de intenţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de a reintroduce cenzura politică în România”, se arată într-un comunicat dat publicităţii.

„ActiveWatch consideră că denunţarea către instituţii europene a corupţiei sau a politicilor antidemocratice ale persoanelor aflate la guvernare la Bucureşti nu înseamnă defăimarea, ci apărarea ţării. De asemenea, interzicerea expunerii unor puncte de vedere critice la adresa abuzurilor persoanelor aflate la guvernare reprezintă o încălcarea articolului 30 (2) al Constituţiei, care stipulează simplu şi clar că “cenzura de orice fel este interzisă”, susţin membrii organizaţiei ce apără dreptul la liberă exprimare.

„În toate statele democratice, structurile aflate la putere sunt expuse criticii, tocmai pentru a-i feri pe cetăţeni de excesele acestora. Prin urmare, aşa zisele “defăimări” invocate de Dragnea sunt, de fapt, reziduurile unui discurs pe care românii au refuzat să-l mai asculte după decembrie 1989, discurs în care “Conducătorul suprem” se identifica cu poporul şi cu ţara şi în care denunţa orice acuzaţie sau critică care i-ar fi fost adresată ca fiind o jignire adusă naţiunii înseşi”, se mai arată în comunicatul ActiveWatch.

UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat şi el declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, potrivită cărora ar trebui o lege a defăimării.

"În condiţiile în care văd că defăimarea ajunge un fel de activitate preferată a unora, nu ştiu, poate n-ar fi rău să ne gândim că responsabilitatea de care trebuie să dăm dovadă fiecare şi, până la urmă, interesul de a apăra ceea ce numim în mod generic imaginea ţării, interesul naţional, nu ar trebui să cuprindă nişte norme mai stricte, pentru că văd că responsabilitate nu există, declaraţiile se fac cu o uşurinţă nepermisă, interesul naţional al României şi imaginea sunt afectate şi pentru lucrul ăsta nimeni nu păţteşte nimic”, a spus Tăriceanu.

El susţine că a lucrat 10 ani în media şi că libertatea de exprimare "trebuie să fie însoţită şi de responsabilitate”.

"Pe de altă parte, eu am lucrat 10 ani în media. Cred că libertatea de exprimare este ceva esenţial (...) libertatea de exprimare trebuie să fie însoţită şi de responsabilitate. Cei care fac declaraţii defăimătoare la adresa României, clar nu au niciun fel de responsabilitate şi le fac într-un mod care, zic eu, nu este nepermis de lege, ci nepermis de bun simţ”, a continuat acesta.

UPDATE Monica Macovei a reacţionat după de Liviu Dragnea a acuzat-o că denigrează România. „Toţi cei care atrag atenţia că un grup de crimă organizată vrea să scufunde România doar pentru a nu intra la închisoare sunt cei care îşi apără ţara, nu o defăimează”, le-a transmis Macovei liderilor alianţei care conduce România.

Ştirea Iniţială Întrebat într-o emisiune la România TV ce se va întâmplă dacă vor fi noi proteste de stradă, Dragnea a răspuns: „Cu toată lumea vom discuta, i-am spus şi domnului Timmermans, punctual. Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege care să dea posibilitatea să sancţioneze aceste lucruri: oameni gen Monica Macovei, care mint, care defăimează propria ţară. Trebuie să facem o lege care să dea dreptul statului român să corecteze aceste lucruri. Nu vorbesc neapărat de infracţiune, dar sancţiuni trebuie să existe. Libera exprimare nu înseamnă să defăimezi”.

Liviu Dragnea a mai lansat în emisiune şi noi acuzaţii la adresa „statului paralel”, despre care a susţinut că este „o caracatiţă care a sugrumat România, a frânt destine, s-a implicat în alegeri democratice, a deschis dosare, a închis dosare”.

Întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale din 2019, Dragnea a susţinut că este devreme pentru un răspuns. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite