Dragnea câştigă la Congres, PSD pierde

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă mai era nevoie, casa de sondaje Sociopol, condusă de Mirel Palada, un apropiat al PSD, confirmă: PSD - 34%. Victor Ponta e chiar mai categoric: dacă duminică ar fi alegeri, PSD ar lua sub 30%. Bomboana pe colivă, Comisia SRI, condusă de PSD, refuză să-l audieze pe Florian Coldea, de frica celor ce ar putea declara acesta referitor la participarea lui Dragnea la chermezele „statului paralel“.

Eroarea fundamentală din gândirea lui Dragnea: dacă reuşeşte să-şi consolideze puterea absolută în PSD, este suficient pentru a câştiga voturile cetăţenilor. Nimic mai fals. Să nu uităm că PSD a câştigat cu 18% din numărul total de electori. Cât ar mai avea acum? 10%?

Să presupunem că la apropiatul Congres, Dragnea reuşeşte să scape de toţi dizidenţii şi-şi pune doar oameni de încredere în conducerea PSD. Şi? Toţi cei eliminaţi o vor lua pe urmele lui Victor Ponta şi vor deveni critici acerbi ai lui Dragnea şi ai actualei sale politici. Zicerea că puterea îi face pe unii să-şi piardă minţile se verifică încă o dată.

La ce se uită alegătorii?

Din promisiunile de creşteri salariale nemaipomenite (dublări de salarii) s-a ales praful. Pentru că între fluturaşii de salarii şi vorbele dnei Olguţa Vasilescu, oamenii cred ce văd cu ochii. Acceptarea lui Eugen Teodorovici ca ministru de finanţe, în trecut un critic acerb al politicilor financiar-fiscale ale PSD, arată cât de groasă este situaţia economică a României. PSD a văzut în el „salvatorul“ programului de guvernare. Pe care Teodorovici l-a criticat mereu. Să vedem la Congres dacă rămâne în picioare acelaşi program de guvernare.

S-ar putea schimba majoritatea parlamentară. Nu cred că toţi parlamentarii PSD-ALDE sunt atât de naivi încât să nu vadă cum alunecă pe tobogan la vale cele două formaţiuni. Încă 2-3 sondaje asemănătoare, şi lucrurile devin şi mai clare. În această situaţie, dacă ar interveni o criză politică sau guvernamentală majoră, vor fi mulţi parlamentari care vor schimba tabăra cu alta mai sigură. Recenta achitare definitivă a şefului PNL, Ludovic Orban, alături de creşterea PNL în sondaje, îl pune pe acesta într-o poziţie  favorabilă în încercarea de a schimba majoritatea parlamentară.

Duplicitatea lui Dragnea în privinţa statului paralel

După celebra Rezoluţie de la Herculane, în care statul paralel era înfierat cu mânie proletară, apar tot mai multe informaţii conform cărora Dragnea era, posibil mai este, un stâlp al acestui stat paralel. Şi că toată tevatura iniţiată de Dragnea are drept scop negocierea propriei situaţii juridice, şi nu salvarea altor lideri PSD aflaţi în puşcării sau în drum spre puşcărie. Un exemplu, familia Cosma de la Ploieşti, cu un pas în puşcărie. Claudiu Manda, şeful Comisiei SRI din Parlament, a confirmat că din declaraţiile lui George Maior rezultă că Dragnea a fost o prezenţă constantă la sindrofiile SRI. Iar Ponta spune că este şi acum! Aşa că invenţiile cu care Dragnea spera să câştige inimile penalilor din PSD se prăbuşesc de la o zi la alta. Declaraţiile lui Dragnea referitoare la revocare dnei Kovesi alimentează şi mai mult suspiciunile din PSD.

Lupta pentru subordonarea justiţiei este ca şi pierdută

O parte însemnată a societăţii, presa independentă, majoritatea magistraţilor, oficialii UE şi SUA se opun vehement acestei încercări. Inclusiv cu demonstraţii de stradă ale românilor. Succesul recent al dnei Kovesi, în bătălia cu ministrul justiţiei, face improbabilă schimbarea şefei DNA sau a cadrului legislativ în care operează. Promisiunile pe care le face Dragnea în şedinţele interne ale PSD nu mai sunt crezute de cei cu mintea acasă. Dar le acceptă încă, de dragul accesului la resurse şi funcţii. Iar când va deveni clar că accesul acesta este pe cale să se sfârşească, vor fugi ca şobolanii, care încotro. Declaraţiile contradictorii ale dnilor Tăriceanu, Iordache, Toader, referitoare la schimbarea Codurilor Penale, confirma degringolada din coaliţie pe aceasta temă.

Vizita domnului Timmermans nu lasă loc de îndoială. Dacă Liviu Dragnea merge în continuare pe calea nerespectării statului de drept, România va avea de suferit sancţiuni drastice, mergând până la suspendarea fondurilor europene nerambursabile, o gură de oxigen absolut necesară economiei româneşti.

Concluzie

Indiferent de manevrele de la Congres, Liviu Dragnea se iluzionează amarnic. Criticile împotriva PSD se vor accentua de la oamenii daţi afară, care posibil se vor alătura lui Ponta. Venirea primăverii va facilita valul de manifestaţii antiguvernamentale, anti PSD şi anti Dragnea în toată ţara. Văzând reacţia populaţiei, liderii europeni nu vor ezita să ceară ultimativ plecarea unui condamnat penal, cu alte dosare pe rol, din fruntea statului. Dacă PSD nu scapă acum de personajul nociv numit Liviu Dragnea, se va prăbuşi şi el în cimitirul partidelor politice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite